Zweden

Ga naar: navigatie, zoeken
Stadsgezicht Stockholm

Zweden is qua oppervlakte het derde land van Europa. Door de langwerpige, dunne vorm en de noordelijke ligging, is het landschap zeer afwisselend. De overal variërende Zweedse kustlijn, strekt zich uit over duizenden kilometers. De kust loopt van Haparanda aan de grens met Finland, boven in de Botnische Golf, helemaal tot aan de Noordzee, aan de grens met Noorwegen, in het westen van het land.

Koeien

Menu

Waarom er naar toe?

Unieke rijkdom aan natuur
Zweden is eigenlijk een tegenstrijdigheid op zich: een kleine natie in een groot land - een jonge en moderne beschaving in een oude cultuur met een indrukwekkende geschiedenis.

Veel natuurliefhebbers staan versteld als ze Zweden voor het eerst bezoeken. Niet iedereen verwacht zo dicht bij het dichtbevolkte Midden-Europa een dergelijke unieke rijkdom aan natuur aan te treffen.

Uitgestrekte bergen, bruisende stroomversnellingen, betoverende oerbossen, kilometerslange stranden en uitgestrekte, glinsterende archipels - in Zweden is er op natuurgebied voor elke stemming en voor elke smaak meer dan genoeg te vinden.

Ontelbaar aantal eilandjes voor de kust van Zweden

Er zijn ongeveer 220.000 eilanden voor de kust van Zweden, sommige groot en dichtbevolkt, andere piepklein, niet meer dan een boven water uitstekende rots, waar het met drie mensen al een drukte van belang zou zijn. En met het grondwettelijk recht van Zweden op rondzwerven, het allemansrätt, zijn ze voor iedereen toegankelijk.

Het Zweedse Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat de helft van de Zweden de beschikking hebben over een zomerhuisje. En veel daarvan staan op een eiland. En bovendien dobberen er 1,3 miljoen plezierschepen rond in de Zweedse wateren. Als de zon schijnt trekken de Zweden naar de eilanden en de meesten van hen gaan de kant op van Gotenburg en Stockholm.

Bij de twee grootste steden van Zweden liggen de twee belangrijkste archipels: de archipel van Stockholm en de archipel van Gotenburg en Bohuslän. Deze eilandengroepen zijn niet alleen uiterst divers, maar ook nog eens zeer omvangrijk (alleen al bij Stockholm vind je zo’n 30.000 eilanden). Het enige wat ze gemeen hebben, is het gemak waarmee je ze kunt bereiken. Een Zweed die in Stockholm of Gotenburg woont, kost het op vrijdagmiddag nauwelijks meer dan een uur om van zijn bureau naar een weekendje eilandparadijs te verkassen. En in de vakantiemaand juli verlaten hele volksstammen de steden om naar een rots te gaan die ze ‘thuis’ noemen.


 • Wist u trouwens dat: s Werelds oudste boom in Zweden staat?
 • En dat het Zweedse alfabet behalve de gewone letters ook nog de letters å (oo), ä (èè) en ö (eu) kent? In woordenboeken of taalgidsen komen deze letters na de z. De puntjes zijn van belang bij de uitspraak

Favoriete gebieden

Regio's

De leukste steden

Dit moet je zeker niet missen

Slot Drottningholm, Birka en Hovgården, Vikingnederzettingen, Hoogovens van Engelsberg, Rotstekeningen van Tanum, Skogskyrkogården, de begraafplaats, Visby, de hanzestad, Kerkdorp Gammelstad in Luleå, Lapland, Vlootbasis Karlskrona, Hoge Kust en de Kvarkenarchipel, Agrarisch landschap van Zuid-Öland, Mijngebied van de grote Koperberg Stora Kopparberget in Falun, Radiostation Varberg en Geodetische boog van Struve, Zweedse Meren


De festivals in de grote steden

De drie grootste steden Stockholm, Göteborg en Malmö hebben elk hun eigen festival. In deze steden is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. De drie steden samen zijn goed voor maar liefst 2000 shows en optredens. Ideaal voor een leuke stedentrip: aantrekkelijk shoppen en de festivals meemaken!

Zo is het ‘Stockholms Kulturfestival’, voor 99 procent vrij toegankelijk. Veel speelt zich af op en rond Gustav-Adolfs-Torg en het Koninklijke Opera gebouw. Van hieruit breiden de festivals zich uit over de hele stad. Het altijd al frivole Stockholm krijgt hierdoor nog meer sfeer en leven. Gelijktijdig heeft Göteborg haar jaarlijkse ‘Göteborgs kulturkalas’, een hoogtepunt onder de culturele activiteiten van deze bruisende metropool aan de westkust van Zweden. Je treft er alle muzieksoorten en een breed aanbod van culturele activiteiten. in Malmö is ieder jaar het Malmöfestival gaande. Er is veel te beleven op muzikaal, cultureel, maar ook op culinair gebied. In de hele stad gonst het van activiteiten voor jong en oud.

Zweedse museumtreinen

Oude Zweedse treinen krijgen vaak een tweede leven, dikwijls door steun van staat, provincie of gemeente. Zo worden ze ingezet als toeristische trekpleister maar ook als sneeuwschuiver. Het leven van gepensioneerde Zweedse locomotieven en wagons blijft op die manier zelden beperkt tot de remise.

Zweden heeft bijna 40 museumspoortrajecten en 30 spoorwegmusea. Vaak zijn het de restanten van industriële productie waar je als bezoeker tegenwoordig volop van kunt genieten.

Lennakatten

Een van de populairste museumspoorroutes is de Lennakatten van 32 kilometer, van Uppsala via het dorpje Lenna (Länna) naar Faringe (materieeldepot). Deze route loopt dwars door bossen, langs meren om in te zwemmen en je ziet massa’s visplekken.

Gripsholm Slott

Ruim een eeuw oud zijn de elf stoomtreinen van de Östra Södermanlands Järnvag die pendelen over smalspoor tussen Mariefred naar Taxinge. Bij tussenstop Läggesta kun je op de reguliere trein naar Stockholm of Eskilstuna stappen. Met dit spoor kom je vlabij Gripsholms Slott uit 1370, fraai gelegen aan het meer Mälaren. Het kasteel is ook vanwege het interieur zeer een bezoek waard.

Locomotief als sneeuwschuiver

Sommig authentiek spoormaterieel behoort tot de strategische reserve van de Zweedse spoorwegen. In de winter van 2010, de koudste in 110 jaar tijd, werden twee 50 jaar oude locomotieven uit het Zweedse nationale spoorwegmuseum in Gävle gehaald voor actieve dienst als sneeuwschuivers. De bruinkleurige, elektrische Da-locomotieven van 75 ton zijn tussen 1953 en 1960 door het Zweedse Asea gebouwd. In Sveriges Järnvägmuseum in Gävle ontdek je uiteraard meer historische pareltjes.

Land van IJzer en Småland

In het land van IJzer, een verzameling pittoreske industriedorpjes uit het einde van de 19e eeuw in de wijde omtrek van de stad Gävle, tuffen stoomtreinen over en langs de goed bewaard gebleven spoorweginfrastructuur van 6 kilometer uit 1881 tussen Jädraås en Tallås. Net als op de 14,5 kilometer lange Ohsabaan ten noordwesten van Växjö in Småland lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Eten en drinken

Zweden staat bekend om rust, ruimte en natuur. Nederlanders gaan erheen om elanden te spotten, te kanoen, te vissen of om Pippi Langkous tegen het lijf te lopen. Maar, Zweden maakt een culinaire revolutie door, dus ontdek ook eens de Zweedse keuken! Laat je inspireren door de culinaire tradities en belevenissen in het Zuid Zweedse Skåne en aan de West Zweedse kust. Of beter nog, geef je eigen smaakpapillen de kost. Lekkere oesters, zilverblanke haringfilets, kreeft, krab, vissen en schaaldieren. Gevogelte uit de bosrijke provincies of rendiervlees uit Lapland. Ecologische groenten, bessen, paddenstoelen of wild. In Zweden is het eten heerlijk. Niet verwonderlijk dus dat gastronomisch toerisme in Zweden steeds meer voorkomt.

Bier en whisky

Zweedse Mackmyra whisky

Mackmyra uit Gävle wordt in een oude houtmolen gedroogd in de rook van dennenhout. De drank wordt gerijpt op vaten die gedeeltelijk gemaakt zijn uit Zweeds eikenhout. De eerste Mackmyra-whisky is sinds 1999 op de markt. Tijdens een whiskyproeverij kun je de smaak van deze typische Zweedse whiskey tot je nemen, en ook breng je een bezoek aan Mackmyra Whiskydorp, net buiten Gävle, zodat je ziet hoe de Zweedse sterke drank wordt gemaakt.


Lokale brouwerijen doen het goed in Zweden

Åbro, Falcon, Pripps en Spendrup’s, dat zijn de bekende biermerken in Zweden. Maar, het aantal lokale bierbrouwerijen groeit. Op dit moment zijn er in Zweden meer dan 70 lokale bierbrouwerijen, ook wel microbrouwerijen genoemd, waar heerlijk Zweeds bier vandaan komt. Kom ook een keer naar Zweden en ontdek een van de veertien lekkere lokale Zweedse bieren (öl). Zoals het bier van Nynäs Ångbryggeri, Södra Maltfabriken, Hernö Hantverksöl HB, Helsingborgs Bryggeri of Ocean Bryggeriet AB.


Bier en sterke drank bij kerstmaaltijd

Bij kerst (Jul — uitgesproken als ‘juul’) en de aanloop daarnaar toe draait het maar om één ding: het beroemde Zweedse smörgåsbord, dat met kerstmis Julbord genoemd wordt. Daarbij heb je honderd en een gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op de tafel. En net als in de Zweedse samenleving in het algemeen, er is een juiste volgorde waarmee je je een weg door je maaltijd heen slaat. Er horen 5 gangen te zijn. En daarvoor pak je elke keer een schoon bord. En er horen overvloedige hoeveelheden bier en sterke drank bij. En uiteindelijk moet dat leiden tot een volle maag. God jul, oftewel, fijne kerst!

Typisch zweeds

Gerookt rendierhart op Zweeds tunnbrod met blauwe kaas (10 porties)

 • 300 g gerookt rendierhart, dun gesneden
 • 200 g blauwe kaas
 • tunnbrod of knäckebröd
 • Frituur de plakjes rendierhart.
 • Leg ze op het tunnbrod of knäckebröd.
 • Kruimel de kaas erover.

Lekker actief

Duiken in Zweden

Vanaf de duizenden eilandjes is het ook onder water goed toeven. Aan de Zweedse westkust (Bohuslän) kun je prachtig duiken. De kust bestaat uit fjorden en honderden rotseilandjes. Voor vogelliefhebbers is het ook een walhalla; zeevogels zijn er in ruime mate. Ook zie je af en toe zeehonden. In de prachtige dorpjes tref je de bekende Zweedse rode houten huisjes.

Om te gaan duiken maak je een kort boottochtje naar een rotseilandje, punt of baai. Het bodemprofiel is afwisselend steile dropoff of vloeiend terrasvormig, tot de zandbodem wordt bereikt. Het water is helder, tussen de 7 en 10 meter, kent geen getijdenbeweging en geen stroming. Wel is er af en toe wat deining op ondiepte maar alleen bij winderig weer. Daardoor is er wel sterke thermoclinevorming. Aan de oppervlakte is het water zo’n 20 tot 22 graden, op 30 meter is er 14 graden van over.

Onder water tref je: dodemansduimen, pollakken, kabeljauwen, vele soorten lipvissen, zeedahliaatjes, galatheas, spinkrabben, en daarnaast ook de nodige exotische soorten zeesterren, naaktslakjes, en soorten zoals gele haarkwal, leng, hoornkoraal, griet, adderzeenaalden.

Aan de oostkust, bij Kalmar kan men duiken op gezonken vissersboten. De wrakken liggen op zo’n 30 meter.

Vissen

Zijn ze sterker? Wilder? Agressiever? Of is dat alleen maar verbeelding. In Zweden lonkt voor sportvissers in ieder geval het avontuur. Mogelijk is het wel de ongerepte en uitgestrekte natuur die zorgt voor extra beleving. Stille wateren. Kraakheldere rivieren en meren.

Overnachten

Vakantiehuizen

Een vakantiehuisje aan de zandstranden van Öland, Skåne of Halland. Of een vakantiewoning op een eilanden, zoals Öland of Gotland in de Oostzee. In Zweden is er in elk landschap wel een vakantiehuis te vinden.

Kamperen

Zweden is een populair kampeerland onder Nederlanders vanwege de rust, ruimte en overweldigende natuur. De beste manier om de Zweedse natuur te ervaren is om te verblijven in een tent, caravan of campinghuisje op een van de 500 SCR-campings die zijn verspreid over het hele land. De meeste zijn gelegen in de buurt van een meer of van de zee en de campings bieden outdoor-activiteiten zoals elandensafari's, kanoën, paardrijden en vissen. Populaire streken in Zweden zijn voor de Nederlandse toeristen Värmland, Västergötland en Skåne.

Winterkamperen

Steeds meer mensen ontdekken het ‘winterkamperen’ in Zweden. In heel Zweden zijn 160 campings die het hele jaar open zijn, waarvan 50 in een skigebied. Er zijn meer dan 330.000 stacaravans en campers in Zweden, waarvan er velen te huur zijn. Moderne caravans en campers hebben alles wat de wintersporter nodig heeft om een leuke vakantie in de sneeuw te hebben. De accommodatie is goed verwarmd, en in de meeste huisjes is vloerverwarming en een speciale kast om de wintersportkleding te drogen. Populaire campingplaatsen bij skipistes zijn Kläppens Camping in Sälen, Camp Duved in Åre en Bjursås Stugby & Camping nabij Falun.

De 10 meest luxe campings in Zweden

Comfortabel kamperen op een vijfsterrenkwaliteitscamping in Zweden. Geen armoedige douches en toiletten meer maar full-service campings met zwembaden, zomerse activiteiten zoals windsurfen, watergym en tennissen. Kidsclubs en klasse restaurants. De Zweedse campingbond (SCR) stelde een top-10-lijst samen van campings met vijf sterren.

 1. Apelvikens Camping in Varberg, regio Halland.
 2. Byske Havsbad in Byske, regio Västerbotten.
 3. Daftö Resort in Strömstad, regio Bohuslän.
 4. Kneippbyn in Visby op het eiland Gotland.
 5. Gustavsvik in Örebro, in de streek Heart of Sweden.
 6. KronoCamping Böda Sand in Löttorp, op het eiland Öland.
 7. KronoCamping SweCamp in Lidköping, in de regio Västergötland.
 8. Lysingsbadet in Västervik, in de regio Småland.
 9. Sonjas Camping in Löttorp, op het eiland Öland.
 10. Årjäng Camping & Stugor Sommarvik in Årjäng, in de regio Värmland.


Vergeet niet mee te nemen

Wat ik heb meegemaakt!!

Reistips

Zweden per spoor: milieuvriendelijk, efficiënt langeafstandsreizen voor iedereen. Reizen met de trein in Zweden is reizen met hét milieuvriendelijke alternatief voor vlieg- en autoverkeer, zowel voor wie privé als zakelijk op pad gaat. Met vaak lange afstanden te overbruggen, zorgt het Zweedse spoor voor comfort: van ruim opgezette inrichting tot draadloos internet en stopcontacten voor je mobiele elektronica.

De fraaiste Zweedse treinreizen

Voor wie pas echt alles uit het Zweedse landschap en Zweedse reisbestemmingen wil halen en daarvoor graag de auto of het vliegtuig laat staan, zijn dit onze reistips:


Wie zonder stress naar Zweden wil reizen, kiest bijvoorbeeld voor de route RostockTrelleborg. Rostock, slechts op 630 kilometer van Utrecht, is één van de Hanzesteden en voor veel vakantiegangers de toegangspoort voor Zweden.

Met dank aan

Logo Visit Sweden.png

     

Navigatie: Regio's in Zweden

Blekinge, Bohuslän, Dalarna, Gotland, Halland, Härjedalen, Lapland, Midden-Zweden, Noord-Zweden, Scania, Schonen, Skåne, Småland, Stockholm, Mälardalen, Värmland, Värmland/Dalsland, Väster Götland en Göteborg, Västergötland, Västernorrland, Västmanland, Vättern, Zuid-Zweden, Öland, Östergötland/Närke,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Zweden&oldid=254743"

  

 
Kaart Zweden

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1070 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 dec 2015 om 17:09 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, hedy, Vera, Carry, Bertus, Mirjam Veldsink, Joris Valentijn en Eefje de Vos en auteurs Pepperbot, Maren, 77.251.25.72 en 82.75.174.21.