Wijnroutes in Frankrijk

Ga naar: navigatie, zoeken
Champagne

De Franse wijngaarden staan alom bekend om hun diversiteit. De wegen die door de gaarden lopen bieden keer op keer een nieuw en uniek schouwspel.

De vele wijnroutes in Frankrijk bieden oneindig veel variatie en plezier aan de reiziger en elke keer weer nieuwe ontdekkingen.

Zoals in de Beaujolais waar u heerlijk kunt dwalen over de ontelbare kronkelende weggetjes. Of juist de wijnroute van Patrimonio (op Corsica) waar u het grootste gedeelte van de wijngaarden ziet zonder zelfs het dorp te verlaten!

De Armagnac route, al 30 jaar oud, loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De wijnroute van de Elzas is net een ansichtkaart met oude stenen muren, barokke huizen, gastvrije weinstubes en natuurlijk de bekende wijngaarden met zijn vele druivensoorten, geuren en smaken.

De Champagne laat via zijn verschillende routes vele onbekende plekjes van de streek zien: de Côte des Blancs vanuit Epernay naar het zuiden toe, vanuit Reims naar de Montagne de Reims of de Marnevallei richting Parijs! Met zijn 155 km aan wijnroutes is Chablis de parel van Bourgogne.

Meer naar het zuiden toe zult u via de 12 routes van de Mâconnais vele facetten van de streek ontdekken: middeleeuwse architectuur, talloze kerken, de rots van Solutré en de beroemde wijngaarden van de Pouilly-Fuissé en zijn omgeving. U zult al snel gewend raken aan het gezang van de krekels, al trekkend langs de oevers van de Durance tot aan het meer van Berre en van Puy Sainte-Réparade tot aan Aix-en-Provence, via de wijnroute van de Coteaux d'Aix.

In het zuiden van het Rhônedal volgt u geduldig de weg van dorp naar dorp en ontdekt u de vele nuances van de verschillende terroirs van de streek: de weelderigheid van de Châteauneufs-du-Pape, de kracht van de Liracs en de Vacqueyras...

De historische streek Touraine combineert voor u bezoekjes aan de beroemde kastelen van de Loire met een ontdekkingsreisje door zijn wijngaarden, glorieuze gaarden in de Renaissance ten tijde van François 1er.

De Bergerac streek biedt 4 extra routes om u zijn wijnwereld te laten ontdekken: witte droge of zoete wijn, rosé of rode wijn. In de Médoc combineert u het plezier van het proeven van de Crus Bourgeois of Classés met prachtige architectuur. Vooral de schitterende chartreuses of de wijnchâteaux zijn een lust voor het oog.

Niet te vergeten, de Jura met meer dan 100 wijndomeinen die verspreid liggen langs de Nationale 83. Proef onder meer zijn beroemde vins jaunes. En dat is alleen maar een klein voorproefje van de vele wijnroutes. Een ding is zeker: waar u ook bent in Frankrijk, u komt op uw weg gegarandeerd een geurige, schilderachtige wijnroute tegen. Goede reis!

Enkele ideetjes voor een ontdekkingsreisje naar deze terroirs:

Wandeling door de Balcons de la Marne

Een uitstapje net buiten Parijs, midden in de eerste heuvels van de Champagne. U kunt de plek met de auto of de trein bereiken en van daaruit een wandeling maken door de Marne-vallei.

Wandeling van wijngaarden naar wijnkelders in de Pyrénées Orientales

Een 5-daagse wandeling (eventueel met gids) voor iedereen met een goede conditie. Ontmoetingen met de wijnboeren rond een proeverijtje. Iedere dag nieuwe smaken, een nieuwe Cru A.O.C in een streek boordevol historie.

Wijnliefhebbers, opgelet ! De wijnroute du Cœur de France nodigt u uit voor een wandeling rond de Sancerre wijnen… Op anderhalf uur ten zuiden van Parijs, heten de wijnmakers van de Sancerre, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly en Châteaumeillant u welkom en zullen zeker hun passie voor wijn met u willen delen.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Wijnroutes_in_Frankrijk&oldid=234500"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 nov 2010 om 02:06 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn.