WereldPagina:Een nieuwe pagina aanmaken

Ga naar: navigatie, zoeken

Het maken van een nieuwe pagina

Menu

Via een bestaande (rode) link

Je kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is; het is een uitnodiging aan jou om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten.


Je kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen. Als je een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in deze Wereldpagina.nl als link nog niet bestaat, kun je het voorlopig tussen vierkante haken op je Gebruiker-bladzijde neerzetten en van daaruit werken.

Voor je begint met een nieuwe pagina kan je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vind je zo wel een betere plek om jouw verhaal op te enten en hoe beter je verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms vind je ook dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel (Belgische Ardennen). Wil je dit voorkomen, bedenk dan meteen synoniemen voor de titel van jouw pagina, en maak daarvan één of meer doorverwijzingen (#REDIRECT andere naam).

Het creëren van gloednieuwe onderwerpen is zo een prachtige manier om Wereldpagina.nl in de breedte te helpen uitdijen (en hopelijk ook in de diepte). Er zijn voor het scheppen van geheel nieuwe lemma's wel een aantal regels in acht te nemen.

Als je geen link kan vinden

Als je geen rode link kan vinden voor je nieuwe artikel, kan je twee dingen doen :

Maak op een bestaande pagina (maar wel op een relevante plek) een nieuwe rode link door de titel van je nieuwe pagina tussen dubbele vierkante haken te zetten: titel. Typ in het venster van je browser de url van je nieuwe artikel in: http://www.wereldpagina.nl/index.php/Titel. Daarna komt er een melding dat die pagina geen tekst bevat, maar die kan je vervolgens gewoon bewerken.

Het schrijven van een nieuwe pagina

Klik je op een rode link, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

NB Houd wel in de gaten dat de Wereldpagina.nl reisgids publiek domein is. De inhoud is voor iedereen vrij beschikbaar en bewerkbaar! De inhoud van Wereldpagina.nl is niemands eigendom. Daarom mag je ook geen informatie toevoegen die je hebt gekopieerd van een beschermde bron. Natuurlijk staat het je vrij jouw artikel als je intellectuele eigendom te beschouwen, maar zet het dan niet in de Wereldpagina.nl.

Opmerkingen

Als je dat wilt, kun je een nieuwe pagina beperken tot een paar goed geformuleerde zinnen en een korte beschrijving van het onderwerp. Je bent niet verplicht er meteen een heel lang artikel van te maken. Je nodigt zo misschien een ander uit om meer informatie toe te voegen. Ook kleine beetjes (juiste) informatie zijn daarom welkom, maar telegramstijl of alleen maar een woordenboekachtige definitie worden niet zo op prijs gesteld. Uiteraard is een heel artikel te prefereren en sommige mensen hebben dan ook de prettige gewoonte om met een langer stuk tekst te beginnen.

N.B. Laat de onderwerpsterm zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan vet. Dat vergemakkelijkt de herkenning wanneer mensen informatie uitprinten.

N.B. 2 Deel je werk in niet al te lange paragrafen in. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.

N.B. 3 Als je een biografie schrijft is het aan te bevelen de biografie sjabloon te gebruiken. Soortgelijk voor een pagina met landen sjabloon. We moedigen je ook van harte aan om een informatieve tekst die je voor een ander doel hebt geschreven hier bij Wereldpagina.nl toe te voegen. Bovendien kan het geweldig helpen om informatie vanuit andere openbare, onbeschermde bronnen toe te voegen. Maar --we herhalen 't nog maar eens-- het is streng verboden om beschermd materiaal voor de Wereldpagina.nl te gebruiken! Hoe je je informatie in een artikel verwoordt bepaalt tot op zekere hoogte de kans dat anderen je artikel gaan bewerken.

Voorbeelden: Een artikel dat veel intrigerende nieuwe links bevat kan andere reizigers uitnodigen die links te gaan invullen. Sommige reislustigen houden ervan om leemtes (......) of vragen te creëren voor hetzelfde doel, anderen vinden dat geen goed idee. Het andere uiterste is een opsomming van niet ingevulde links, makkelijk te maken, maar niet echt een uitnodiging aan velen. Je kunt zelf bekijken wat het beste werkt. Regelrechte verzoeken om meer informatie in een artikel kan de kwaliteit ook ten goede komen. Iemand kan bijvoorbeeld een globale beschrijving geven van een voorwerp of een fenomeen en in dat artikel tevens om meer historische informatie vragen. Iemand anders die daar de nodige informatie over heeft, kan dan hopelijk de verleiding niet weerstaan deze kennis op Wereldpagina.nl te spuien.

Een goed verwoorde eerste versie van een nieuwe pagina kan allerlei bewerkingen en reacties van anderen uitlokken, met als resultaat een inhoudelijk goed doorwrocht artikel. Maar goed, een te uitgebreid artikel brengt misschien ook het nadeel met zich mee dat het gemakkelijker uit balans kan raken, minder objectief wordt. Wie het (beter) weet mag het zeggen! Door samenwerking, aanvulling en zo nodig overleg zal de inhoud ongetwijfeld gaandeweg verbeteren.


  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 10 aug 2010 om 09:57 door Wereld. Eerdere bijdragen van auteurs 82.75.174.21 en Redactie.