Vulkaaneifel

Ga naar: navigatie, zoeken
Daun Maaren

Lavastroom en zure bronnen. Maren en klokkengieters. Lieser, vulkaankraters en asregen. De Vulkaaneifel is vulkaanland, maar ook geschiedenisland. Op paden en steile hellingen Naar kastelen, maren, vulkanen, Eifelbeekjes en Bergen.


In het Geopark Vulkaneifel zijn enkele honderden voormalige kraters te vinden . Er zijn diverse wandel- en fietsroutes in het landschap uitgezet. Zoals de Kinderradweg, een makkelijk te fietsen route waarop die kinderen veel spannends ontdekken. Langs deze route staan bijvoorbeeld borden die informatie geven over de mysterieuze, stille kratermeren.

Daarnaast gaat het pad over het spectaculaire viaduct van Daun, door een tunnel en langs de spoorlijn die zich door de heuvels slingert. In de omgeving zijn bovendien diverse kastelen, waar kinderen zich voor even ridder of koning kunnen wanen. Overnachten kan op de vele campings en hotels in de Eifel. En voor vaders en zonen is er natuurlijk nog de Nürburgring...

Het Eichholzmaar is één van de kleinere Eifelmaaren.

Toen de aardkorst boven de Eifel zwakker werd, baande vloeibaar gesteente zich met enorme kracht vanuit grote diepten een weg naar boven. Kokende as werd omhoog geslingerd, het regende gloeiende stenen en gassen. Op sommige plaatsen maakte het magma geweldige gaten in het aardoppervlak en altijd op die plaatsen waar de gloeiende massa met grote hoeveelheden water in aanraking kwam. Er zijn 80 van zulke cirkelvormige gaten; de geologen noemen het maren en de bewoners van de Eifel noemen het liefdevol „de ogen van de Eifel“. Acht ervan zijn gevuld met water. Geen wonder dat natuurliefhebbers een groot interesse hebben.


De meertjes liggen er stil bij; sommigen worden door het land al weer heroverd. Men kan er te voet omheen en zonder gevaar over de allang afgekoelde lavamassa’s wandelen, door de kraterwanden van de vulkanen omhoogklimmen of drinken uit ononderbroken borrelende zuurbronnen. De vulkanische erfenis van de Vulkaaneifel kan men in het Vulkaanmuseum Daun of in het Maarmuseum van Manderscheid op een bijzonder indrukwekkende manier ervaren. Uitgerust met dit didactisch materiaal en met begrip voor de karakteristieke eigenschappen van dit gebied, begrijpt men dit landschap makkelijker en beter. Men herkent de droge, cirkelvormige maren, herkent spelenderwijs markante heuveltoppen zoals de Hochkelberg als een echte vulkaan en kan zich bezighouden met de speciale geschiedenis en het karakteristieke reliëf van het landschap.


Geschiedenis zoals die verteld wordt door de Geschiedenisweg die van Kelberg via Gunderath naar Uersfeld loopt. Bijbelgeschiedenis, grensgeschiedenis, de geschiedenis van de eenvoudige mensen, van de vroegere heerschappen en de Kelbergse aarde. Allemaal spannend, stuk voor stuk. Spannend was het zeker ook op de kastelen van Manderscheid. De buren stonden vijandig tegenover elkaar en de kastelen concurreerden als het ware onderling. Het meeste uit die tijd is vandaag de dag nog te zien. In zuidelijke richting waar de Moezel een diep dal gegraven heeft, is de Liesel te herkennen.


Aan de bovenloop vrij tam, maar na elke meter wordt de kracht van de erosie groter. De onderloop van de rivier is alpien en avontuurlijk. Stoutmoedige wandelpaden volgen het vaak eenzame Eifelriviertje en nemen de natuurliefhebber mee naar een wild landschap met steile rotsen, diepe dalen en wildstromend water. Het Lieserpad is een van de mooiste wandelwegen in de Eifel. De laatste 26 kilometer baant de rivier zich een werkelijk adembenemende weg naar de Moezel bij Lieser.


Met dank aan

Dienst voor toerisme van de Oostkantons

Dienst voor toerisme van de Oostkantons

Eifel Tourismus

Eifel Tourismus

 

Navigatie: Steden en dorpen in Vulkaaneifel
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Vulkaaneifel&oldid=241699"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 20 jan 2011 om 21:42 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy, Karlyn en Bertus en auteurs Pepperbot.