Vaucluse

Ga naar: navigatie, zoeken
Lavendelvelden

’’Het hele jaar door accentueert de zon de contouren van de Vaucluse en laat het veelvoud aan landschappen tot hun recht komen. Het zonlicht weerkaatst op de paarsblauwe lavendelvelden in de streek van Sault, trilt onder de schaduwrijke pergola gevormd door de plataanbomen, doet het water van de Sorgueriviertjes fonkelen en stuit oogverblindend tegen de witte rotsen van les Dentelles de Montmirail... De hele Vaucluse ademt op het ritme van de mistral, die hevig of zacht kan waaien, in een verbond met de zon om alle liefhebbers van de Provence dat unieke "dolce vita"-gevoel te geven.’’

Menu

Een bijzonder gebied

De natuur is hier ongerept gebleven en draagt reeds mediterrane kenmerken. Van de garrigue tot de vruchtbare vlaktes van het Comtat Venaissin, van de dalen in de streek van de rivier de Aigues tot de paden op en rond de Mont Ventoux, biedt de Vaucluse een rijk palet aan landschapstypen en kleuren en een onbeperkte variatie aan boomsoorten waarvan de namen alleen al Zuid-Frans aandoen! Op uw tochtjes over paden en binnenwegen zult u een bijzondere ongeschonden fauna en flora ontdekken. Het Luberon-massief en de Mont Ventoux ten slotte bieden natuurlijke uitzichtpunten vanwaar het levendige schouwspel van de Provence zich aan uw oog ontrolt.

De stenen ademen in de Vaucluse... Of ze nu gewijd zijn of profaan, ze lijken te sluimeren in de zon, tussen de bosjes steeneiken of midden in de garrigue. Als u echter de tijd neemt er bij stil te staan, voeren ze u zomaar mee terug naar oude beschavingen, naar de tijd dat ze gehouwen werden en als bouwmateriaal werden gebruikt.


3000 jaren geschiedenis trekken aan uw ogen voorbij, met Keltische oppida op de heuveltoppen, versterkte dorpjes, middeleeuwse kastelen met vestingmuren, torens en donjons... Schitterende romaanse kerken, zedig en loom verscholen in het groen, wenken de reiziger om zich te komen bezinnen in de koelte van hun gewelfd interieur. Her en der overspannen Romeinse bruggen de rivieren om u naar oude steden te voeren, gesierd met triomfbogen en bevolkt met zegepralende beelden, zoals in Vaison la Romaine. En wanneer u in het unieke Romeinse amfitheater van Orange, oog in oog komt te staan met de groetende keizer Augustus, zult u misschien de menigte horen juichen, in de schaduw van de stenen muren.


Een ander interessant spoor uit de geschiedenis vormt de bestuurlijk eigenaardige pausenenclave, in de Drôme, waarvoor u de Vaucluse in het noorden moet verlaten. Onderweg ziet u de middeleeuwse dorpjes en stadjes Valréas, Richerenches, Visan en Grillon. De natuur is gul: hier rijpen de druiven die beroemde Côtes du Rhône geven, zoals in Gigondas en Vacqueyras en talrijke Côte du Rhône village wijnen, die al even verleidelijk zijn... De Vaucluse is te verdelen in de volgende regio’s:


Geloofsgeschiedenis

Uitzicht over Avignon

In de veelbewogen geschiedenis van de religies heeft men in de Vaucluse altijd een tolerante houding aangenomen ten opzichte van de verschillende godsdienstige overtuigingen. Toen het pausdom Rome moest verlaten, vond het een toevluchtsoord in Avignon, waarna deze op zijn beurt de vervolgde joodse gemeenschap in bescherming nam. Later zochten de waldenzen toevlucht in de Luberon om aan hun tegenstanders te ontkomen. Uit deze tijd is een groot aantal religieuze bouwwerken overgebleven in de Vaucluse. Zo vindt men er, bijvoorbeeld, schitterende kerken in romaanse stijl, waarvan de abdij van Sénanque een van de zuiverste en getrouwste voorbeelden is, en bouwwerken als het monumentale en statige Pauselijk Paleis in Avignon of de oudste synagoge van Frankrijk in Carpentras.

Kunst en Cultuur

Zelfs het kleinste dorp in de Vaucluse heeft wel iets te vieren! Hier maken festiviteiten een essentieel onderdeel uit van het dagelijks leven, zoal folkloristische evenementen, kermissen, feestmarkten en dorps- of patroonsfeesten. Avignon bruist van het leven tijdens het beroemde jaarlijkse toneelfestival., terwijl zich in Orange het operafestival "Les Chorégies" afspeelt in de indrukwekkende Romeinse arena. In Carpentras wordt het zomerfestival "Les Estivales" georganiseerd... vormen van kunst komen hier tot uitdrukking, niet alleen maar zomers. Het hele jaar door vindt u hier dansvoorstellingen, jazz, literaire evenementen, films, stripverhaalfestivals, ruiterfeest enz. Ook moderne kunst staat in het departement hoog in het vaandel.


Veel artiesten komen inspiratie putten uit de geuren en kleuren in de Vaucluse waar de scheppende kracht langzaam vorm krijgt in de loop van de jaargetijden. Het bijzondere licht dat de natuur omhult en het vreemde gevoel in aanraking te komen met de eeuwigheid, oefenen een aantrekkingskracht uit op dichters, schilders en schrijvers ...


Hier leefde de dichter René Char, verklaarde Francesco Petrarca zijn liefde aan Laura de Noves en verrijkten Nicolas Mignard, Camille Corot, Paul Signac, en in recentere tijden Nicolas de Staël, hun schilderkunst. De Provencaalse fresco’s van Jean Criono, Henri Bosco en Marcel Pagnol ontsproten uit dit land met zijn inwoners, net als de veelgelezen humoristische werken van de Engelse schrijver Peter Mayle, die deze streek een warm hart toedraagt! Ook filmregisseurs zijn voor de aantrekkingskracht van de Vaucluse bezweken en hebben hier bijvoorbeeld "Jean de Florette" "Manon des sources" en "Le Hussard sur le toit" gedraaid.

Steden en dorpen

Roussillon

Leuke plaatsjes in de Vaucluse zijn Vaison-la-Romaine en Suze-la-Rousse. In dit laatste dorpje staat een oude militaire burcht, Château de Rousse.

Lekker actief

Fietsen in Isle sur Sorgue

In de Vaucluse in La belle Provence, bevindt zich een uitgestrekt natuurgebied. Van het noorden tot het zuiden kun je allerlei buitenactiviteiten beoefenen.Of je nu op een langzaam en relaxed ritme wilt bewegen, flink sportief bezig wilt zijn ,of zelfs extreme inspanningen wil doen, alles is hier mogelijk.

Over de fietspaden van de Vaucluse

Op de electrische fiets bij Méthamis langs de lavendel

De Vaucluse biedt, naast de Mont Ventoux voor de uiterst sportievelingen onder ons, verschillende kleine landweggetjes die ook geschikt zijn voor recreatiefietsers en families. Het fietsen is enorm populair in het gebied, en het is de beste manier om de natuur te ontdekken. Het departement is namelijk rijk aan prachtige landschappen en reliëf. En ook het klimaat is uitermate geschikt om te fietsen, zowel in het voor- als najaar.

Le Mont Ventoux vanaf het zuiden

In het gebied zijn 33 fietsroutes te vinden, waarvan meer dan de helft bewegwijzerde routes betreft. Binnenkort zullen alle routes over bewegwijzering beschikken. Langs het parcours bevindt zich een netwerk van horecabedrijven en toeristische instellingen die zijn aangesloten bij het label “Provence à Vélo”. Zij bieden verschillende diensten aan fietstoeristen in de regio. Zo zijn er onder andere hotels, chambres d’hôtes, campings, wijnkelders, cafés en kunstateliers langs de fietsroutes te vinden maar uiteraard ook fietsmakers en fietshuurders.

Het parcours voert over kleine wegen en rustige landweggetjes, waar fietsers weinig verkeer tegenkomen. Bij Châteauneuf du Pape en de Dentelles de Montmirail kan men bij de wijngaarden even pauzeren om één van de talloze wijnhuizen te bezoeken.

De Mont Ventoux op de achtergrond, de boomgaarden, de olijvenplantages, de wijngaarden en de lavendelvelden vormen het decor van de Vaucluse. Rondom Isle sur la Sorgue ontdekt men een groene regio, waar het smaragdkleurige water van de rivieren door de verschillende dorpjes stroomt.

Leuke ideeën voor uitstapjes in deze regio zijn onder andere een tocht van 236 kilometer door het Parc Naturel du Luberon, een fietstocht over de voie verte van de Calavon of één van de aangrenzende routes zoals “Ocres à vélo”. Deze route doorkruist verschillende dorpjes en prachtige landschappen.


Te voet, per fiets, te paard, boven in de lucht of ondergronds, voor ieder zijn activiteit in de natuur. Klik hieronder voor een overzicht van de buitenactiviteiten in La belle Provence.


Het bezoeken waard

Zomer of winter

Eten en drinken

Leuke dagtrips

Met dank aan

Vaucluse Tourisme

 

Navigatie: Steden en dorpen in Vaucluse

Ansouis, Avignon, Barry, Bonnieux, Carpentras, Châteauneuf-de-Gadagne, Courthézon, Gordes, Grillon, Kasteel van Lourmarin, Kasteel van Markies de Sade, Lacoste, Lagnes, Le Thor, Lourmarin, L’Isle-sur-la-Sorgue, Malaucène, Ménerbes, Oppède, Oppède-le-Vieux, Orange, Pernes-les-Fontaines, Richerenches, Roussillon (Vaucluse), Sault, Sorgues (Vaucluse), Vaison-la-Romaine, Valréas, Velleron,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Vaucluse&oldid=245382"

  

 
Kaart Vaucluse

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1005 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 jun 2011 om 13:52 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy, Carry en Vera en auteurs Pepperbot, 88.159.213.10 en 217.121.160.2.