Trentino: Kruispunt van een 1000-jarige geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Rovereto

Duizenden jaren hebben duidelijke sporen achtergelaten in de prehistorie en de historie van Trentino, gekristalliseerd op honderden welbepaalde plaatsen. Er werden vijftien Archeologische parken ingericht voor de bezoekers; onder de "prehistorische" meest suggestieve bestemmingen raden we de overblijfselen van de paalwoningen aan in Ledro, op de oevers van het homonieme meer en in Fiavé, op de vlakte van de Lomaso, in de Valli Giudicarie. En om binnen te dringen in de herinneringen van de Romeinse beschaving, mogen we de archeologische en keizerlijke zones van Trento niet vergeten (het antieke Tridentum) of het Romeins heiligdom in Campi di Riva del Garda, of de Doss Zelór in de Valle di Fiemme. Documentatie over de Reti en hun beschaving vindt men in Sanzeno, in de Valle di Non, of in Montesei van Pergine, in Valsugana.

Voor wie daarentegen geïnteresseerd is in paleo-christelijke overblijfselen, zijn er de crypte-basiliek van de Dom van Trento, of de resten van de basiliek op de top van de Doss Trento in Trentino honderdtallen kastelen, burchten en forten opgericht. Het gevarieerd en mysterieus aanzicht van deze kastelen is dan ook één van de belangrijkste en mooiste culturele trekpleisters van de streek: van de sloten in de steden, zoals Buonconsiglio in Trento, het Kasteel van Rovereto, de Burcht van Riva del Garda, tot de kastelen die absoluut een bezoek waard zijn.

Van in de Middeleeuwen tot in de Renaissance werden er in Trentino honderdtallen kastelen, burchten en forten opgericht. Het gevarieerd en mysterieus aanzicht van deze kastelen is dan ook één van de belangrijkste en mooiste culturele trekpleisters van de streek: van de sloten in de steden, zoals Buonconsiglio in Trento, het Kasteel van Rovereto, de Burcht van Riva del Garda, tot de kastelen die over heel de regio verspreid liggen en open staan voor de bezoekers - ze werden gerestaureerd en maken actief deel uit van de gemeenschap-; het Kasteel Beseno en het Kasteel van Sabbionara di Avio in Vallagarina,- het kasteel van Arco, van Drena, van Toblino in Alto Garda; het kasteel van Sténico in Giudicarie en dat van San Giovanni in Storo, in de Valle del Chiese; het kasteel van San Michele in Ossana en dat van Caldés in Val di Sole; het kasteel van Altasuardia in Brésimo en Thun, in V130 di Ton, in de Valle di Non... Vandaag beleven deze kastelen een tweede jeugd: ze bieden ruimte voor musea, tentoonstellingen, lezingen, theateropvoeringen en historische spelen die de zachte zomeravonden opleven.

Maar ook in recente jaren werd de geschiedenis van Trentino geschreven (en geleden), vooral in de valleien en op de hoogvlakten. In Folgaria, Lavarone en Luserna, maar ook in Lardaro, in de Valle del Chiese, op het massief van de Adamello en op de oevers van de meren en meertjes van de Lagorai, herinneren de Oostenrijkse forten, de loopgraven en de militaire kerkhoven van de Eerste wereldoorlog aan de trieste gebeurtenissen van de oorlog, ver verwijderd in de tijd misschien, maar nog steeds levend en kwetsend in het geheugen van de mensen hier.

De Route van de Vrede, die van de Bergpas van de Tonale naar de Marmolada in gedachten het front van de Oorlog 1915-'18 doorloopt, geeft ook aan de niet ervaren wandelaar de mogelijkheid om aangrijpende en geen fysisch-moeilijke wandelingen te maken op de hoogvlakten (Vezzena, Luserna, Lavarone, Folgaria), op de Monte Baldo (Hoorn van de Angst), in Lardaro en Cimego, in de Valle del Chiese, op de Lagorai, in de Valle di Fiemme en in Valsugana.


Met dank aan

Toeristische Organisatie Trentino

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 11 jan 2011 om 15:47 door hedy. Eerdere bijdragen van auteurs Wereld en Pepperbot.