Trentino: Een natuur die verbaast en vertovert

Ga naar: navigatie, zoeken
Brenta massief

Sinds meer dan dertig jaar wordt er in Trentino actief gediscuteerd over "beschermde natuur", sinds de wet van de urbanistische planning van de provincie in 1967 het concept van "natuurpark" heeft voorgesteld. Vandaag bestaan er nog twee "provinciale" natuurparken, dat van 'Adamello-Brenta' (618 km2) gelegen in West-Trentino en dat van "Paneveggio-Pale di S.Martino" (190 km2) in Trentino-Oost. Hierbij komt nog het gedeelte van het Nationaal Park van de Stelvio gelegen in Trentino (193 km2 op een totaal van 1346 km2 die zich verder uitstrekken in Lombardije en Alto Adige).

De uitbating van de twee provinciale Natuurparken werd toevertrouwd aan één unieke maatschappij waartoe alle gemeenten van deze beschermde streek, enkele plaatselijke bedrijven, milieu-alpinisme- en jachtverenigingen en wetenschappelijke organismen behoren. Naast de Parken zijn er bovendien de Natuurreservaten, dit zijn kleinere zones van het territorium die bijzonder kostbaar zijn vanuit naturalistisch oogpunt bekeken: het Reservaat Tre Cime del Monte Bondone, dat van Cornapiana-Bès op de Monte Baldo, dat van Campobrun in Trentino-Zuid, dat van de Scanuppia ( beschermde zone voor de korhoen en de hoenderachtigen) en het Gemeentelijk Reservaat van Laghestèl op de Altopiano di Piné.

En dit is nog niet alles: de natuurvriendelijke aard van Trentino heeft ook aandacht voor kleine en zelfs heel kleine zones, de zogenoemde "biotopen" (moerassen, meertjes, turfgronden... ). Er werden er bijna 300 geteld, waarvan een zestigtal onder speciale bescherming staan omdat ze van provinciaal belang zijn. Maar we overdrijven niet als we zeggen dat heel het territorium van Trentino de aandacht en ook de bescherming ten volle waard is. Laat ons bijvoorbeeld de bergen nemen die het landschap van de regio bezielen: de Dolomieten (van Brenta, Fiemme en Fassa); de Lagorai (in de Valle di Fiemme en in de streek van Valsugana); de bergen van Trentino-West (Adamello, Presanella, Ortles en Cevedale), van Trentino-Oost (Pale di San Martmo) en van Trentino-Zuid (de Kleine Dolomieten van de Pasubio, de reeds genoemde Monte Baldo)...

En daar waar er bergen zijn , zijn er ook bergpaden (meer dan 6.000 kilometers bergpaden zijn gesignaleerd en uitgerust door SAT, de Alpijnse Maatschappij van Trento), berghutten en bivakken, kabelbanen die ons in de zomer een handje toesteken om met weinig inspanningen gemiddelde hoogte te bereiken.

De bergen van Trentino zijn "trots" op hun regio, ze kunnen dan ook rekenen op de betoverende waterspiegels van bijna 300 meren en meertjes: een provincie die het "kleine Finland van Italië" wordt 3enoemd. Deze zone strekt zich uit van Trentino aan het Gardameer (het paradijs van de zeilers en de surfers) tot aan de valleien (Caldonazzo en Lévico in Valsusana, Santa Giustina in Valle di Non, Terlaso, S.Massenza, Toblino en Cavedine in de Vallei van de Meren... ) en de middelhoge bergen en hoogvlakten (Ledro, Molveno, Piné, Lavarone... ), en loopt uit in de tientallen alpenmeertjes, ingesloten tussen de rotsen en de hoge bergweiden.

Het panorama van de natuur in Trentino ontroert voortdurend, het verandert duizenden keren van uitzicht: aarden piramiden, fabuleuze grotten met honderden stalactieten en stalagmieten, geestloze rotswoestijnen, eeuwige gletsjers, kolkende bergstromen, onaangeroerde valleien, zachte bergweiden voor een ontspannende wandeling, statige, prachtige wouden met eeuwenoude beuken, lariksen en sparren, puntige bergtoppen en klokkentorens in de rotsen die uitdagend wachten op de dapperheid van getaande alpinisten...

De natuur van Trentino heet u welkom, ze zal uw verwachtingen zeker en vast niet teleurstellen.


Met dank aan

Toeristische Organisatie Trentino

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 nov 2010 om 00:33 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy en auteurs Pepperbot.