Transsylvanië

Ga naar: navigatie, zoeken
Transsylvanië

Transsylvanië is het land waar de Hongaren van Roemenië wonen. Met name Cluj, Oradea en Tirgu Mures zijn steden waar veel Hongaren wonen. In deze gebieden kunt u dus beter ook een Hongaarse versie van de "hoe en wat" serie meenemen!

Het hart van de Hongaarse delen van Roemenië wordt gevormd door het gebied tussen Brassov en Tirgu Mures, het zogenaamde Széklerland. Hier wonen ruim 800.000 Hongaren. In heel Transylvanië wonen naar schatting rond de 1,5 miljoen Hongaren.

Transylvanië (in het Hongaars Erdely en in het Duits Siebenburgen) grenst in het noorden aan Maramures en de Bucovina. In het oosten ligt Moldova. In het zuiden liggen Muntenia en Oltenia. Het landschap is een soort hoogvlakte van 300 tot 800 meter hoogte, met rondom bergen, de hoefijzervormige Karpaten.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren de Hongaren de voornaamste bewoners. In de 10e eeuw kwam een Hongaarse stam, de Székelys naar het gebied achter de bossen, de letterlijke vertaling van de Hongaarse en de Roemeense naam van de streek. In de 12e eeuw kwamen Duitse (Saksische) immigranten uit de buurt van Luxemburg en Vlaanderen op uitnodiging van Koning Geza II om de Oostgrens van Hongarije te beschermen. Zij stichtten er zeven steden: Bistrita (Bistritz), Brasov (Kronstadt), Cluj Napoca (Klausenburg), Medias (Mediasch), Sebes (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt) en Sighisoara (Schäsburg). Vandaar de naam Siebenburgen.

In 1918 kwamen de Roemenen in Alba Iulia (Gyulafehervar) bij elkaar en stichtten Groot-Roemenië. Volgens Roemeense geschiedkundigen waren de Daciërs de oudste bewoners. Vandaar dat de Roemenen graag het toevoegsel Napoca zetten bij de stad Cluj.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Transsylvani%C3%AB&oldid=233075"

  

 
Kaart Transsylvanië

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 947 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 nov 2010 om 00:31 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, hedy en Vera en auteurs Maren, 80.89.238.100 en 84.81.96.157.