Tradities en festiviteiten in Nord/Pas de Calais

Ga naar: navigatie, zoeken

Menu

Kant

Met hun uitvinding van de tule lagen de Engelsen aan de basis van de kantindustrie. Drie steden worden nog steeds met de kantnijverheid verbonden.

Calais

De eerste weefgetouwen die in de 19de eeuw in Frankrijk werden geïntroduceerd, brachten een ongelooflijke expansie van de kantindustrie teweeg. Calais is tot op vandaag de eerste kantfabrikant wereldwijd en exporteert 4/5 van zijn productie.

Caudry:

Terwijl Calais zijn stempel op de mode drukte, werd in Caudry de goedkopere tule gefabriceerd voor de muskietennetten in de koloniën. Tegenover de grote industriële groepen in Calais, gespecialiseerd in lingerie, staan vandaag nog steeds de familiebedrijven van Caudry en de luxeconfectie voor de haute couture.

Bailleul

De fabricatie van kant ging in de 17de eeuw van start en is tot op vandaag een erg traditionele activiteit gebleven, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van klossen. De kantindustrie kent een gouden periode in de 19de eeuw, waarna de Franse markt en de grote winkels in Parijs worden veroverd.


Faience, keramiek, porselein, aardewerk

Hoewel er ten tijde van Julius Caesar al sprake was van terracottaproductie in Desvres, duurde het nog tot op het eind van de 18de eeuw alvorens de echte faience-industrie zijn intrede deed. In de fabrieken werden eerst de grote modellen gekopieerd (Delft, Moustiers of Rouen) vooraleer men zich aan een originelere productie waagde.

In Saint-Omer wordt faience met een blauwe tekening op een witte achtergrond vervaardigd, bijzonder in trek met name voor tabakspotten. In Lille wordt de voorkeur gegeven aan camaieu van blauw en veelkleurige achtergronden. In Saint-Amand-les-Eaux voeren twee plaatselijke fabrieken (Desmoutiers en Fauquez) met hun originele achtergronden en hun ‘bianco sopra bianco’-techniek een vernieuwing door.

In de Avesnois leeft eveneens een lange traditie van aardewerk, met name in Ferrière-la-Petite, een klein stadje, bekend om zijn handwerkernijverheid van grèsaardewerk. Vandaag wordt het blauwe decoratieve aardewerk van Arras, porselein waarop met de hand erg fijne diepblauwe motieven worden aangebracht, opnieuw gefabriceerd in de ateliers van Arras.


Economisch ontdekkingstoerisme

Textiel, industrie, voedingsmiddelenindustrie, kunst- en ambachtsvoorwerpen… Nord-Pas de Calais mag dan wel een lange economische geschiedenis hebben met tal van tradities, gebaseerd op kennis en ervaring, maar de streek investeerde eveneens in moderne hoogtechnologische activiteiten. Afhankelijk van uw interessesfeer kunt u de bekende snoepfabriek ‘les bêtises de Cambrai’ bezoeken, kennismaken met de geheimen van het bier, de mysteries van het glasblazen doorgronden in de glasfabriek van Arques, het kantwerk van Bailleul van dichtbij bekijken of een reis maken door de wereld van onderzoek en wetenschappelijke evolutie in het Institut Pasteur van Lille…

De beste manier om de ons omringende wereld beter te leren begrijpen… en misschien zelfs een nieuwe hobby te ontdekken! Ook de moeite van een bezoekje waard: elk eerste weekend van oktober vinden de Journées Portes Ouvertes Entreprises plaats: meer dan 200 ondernemingen openen dan hun deuren en verklappen u de kneepjes van hun vak.

Carnaval

Oorspronkelijk luidde het carnaval het begin in van de Vasten, een periode van onthouding. Voor zeelui was het een gelegenheid om voor het laatst feest te vieren alvorens ze voor lange maanden naar zee trokken. De traditie bestaat nog voort in Nord - Pas de Calais, en verloopt altijd in een plezierige en gezellige, en in Dunkerque zelfs uitbundige sfeer.


Reuzen, vrolijke kwanten en natuurlijk de plaatselijke bevolking mogen niet ontbreken op dit feest in februari, de warmste maand van het jaar … Reuzen De tenen reuzen, symbolische figuren tijdens feesten en carnavals in Nord - Pas de Calais, behoren tot het collectieve geheugen en de identiteit van de gemeenschap en worden geassocieerd met traditie. Ze beelden legendarische helden, beroepen of sprookjesdieren uit, en dateren van het begin van de 16de eeuw. De reuzenfamilie telt vandaag al meer dan 300 leden, maar blijft zich uitbreiden tijdens internationale rondes en dankzij huwelijken die worden afgesloten tussen reuzen uit heel Europa!

Staminees / traditionele gezelschapspelen

In het hart van Vlaanderen zijn de staminees langs de wegen van Artois heel wat meer dan gewone cafés! U kunt er terecht in een warme sfeer en een authentiek kader voor een streekbier bij een traditioneel gezelschapspel: bouchon, kegelen, toptafel, tonnenspel… Sfeer gegarandeerd!

Braderieën

Braderien vinden vaak plaats tijdens de kermis of een bierfeest, en zijn een uitstekende gelegenheid om je zolder leeg te maken! Hier wordt er gekocht, verkocht, gepraat, gedronken, gegeten… en dit alles in een dolle sfeer! De bekendste braderie? Die van Lille natuurlijk! Elk jaar ontmoeten zo’n 12.000 verkopers en bijna 2 miljoen bezoekers elkaar tijdens het eerste weekend van september in Lille. Twee dolle dagen waarop het bier rijkelijk vloeit en de mosselschelpen in grote bergen op de hoeken van de straat belanden. Ook de moeite waard: de braderie van Maroilles, elk jaar in juni, in een landelijker omgeving.


Markten…

De lijst is bijzonder lang, maar één markt mag u zeker niet missen: de markt van Wazemmes! Elke zondagochtend zijn ‘Nordistes’ van alle origines van de partij en vanaf de eerste zonnestraal weerklinken accordeondeuntjes op de terrasjes van de cafés die nooit leeglopen.


…en kerstmarkten

Ambachtelijke voorwerpen, regionale en streekgebonden producten… de traditionele kerstmarkten zijn de plaats bij uitstek om een origineel cadeautje op de kop te tikken!Met dank aan

Atout France

Atout France


  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 nov 2010 om 00:30 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy en Karlyn en auteurs Pepperbot, 213.10.149.1, 217.121.138.151, 213.148.238.122, Maren en 194.171.180.252.