Toulouse

Ga naar: navigatie, zoeken
Toulouse Markt in Arnaud Bernard

Als hoofdstad van de Midi-Pyrénées is Toulouse met zijn ruim 400.000 inwoners de 4e grootste stad van Frankrijk. Typisch zijn haar oudroze dakpannen en oranjeroze bakstenen, wat haar de bijnaam ‘la ville rose’ bezorgde. In de media wordt de stad vaak beschreven als een van de topsteden van Frankrijk als het gaat om kwaliteit van leven. Door de stad stromen de waterwegen het Canal du Midi, dat op de werelderfgoedlijst staat en de rivier de Garonne, het zijn de geografische en toeristische bakens van Toulouse.

Menu

Het bezoeken waard

Toulouse is de op drie na grootste universiteitsstad van Frankrijk met 110.000 studenten. De stad bruist door haar feestelijke sfeer en levendige economie. Met de komst van de Concorde en de Airbus is Toulouse hét centrum geworden van de lucht- en ruimtevaart-technologie. Het stadscentrum is zeer toegankelijk.

Met de metro of lopend zijn alle prachtige steegjes, de pleintjes met fonteinen, de boetiekjes en de luxewinkels snel en makkelijk bereikbaar. We noemen een aantal hoogtepunten van de stad: het plein Place du Capitole, de basiliek Saint- Sernin, het Jacobijnen-klooster, de herenhuizen uit de Renaissance en verder de musea Musée des Augustins, Musée Saint-Raymond, Musée des Abattoirs, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en de Cité de l’Espace .

In Lagardère kan men de beroemde A380 vliegtuigen komen bewonderen. De rondleiding is onlangs uitgebreid met een bezoek aan de ruimte waar afstandsmetingen worden gedaan en de assemblagehal die van bovenaf te bezichtigen is. Bovendien krijgt de bezoeker de mogelijkheid om aan boord te stappen van een levensgrote maquette van de A380, het grootste dubbeldeks passagiersvliegtuig ter wereld.


Bewonder zittend op een zonnig caféterrasje het indrukwekkende Capitole. Volg de voetstappen van de pelgrims door de Basiliek Saint-Sernin of het Klooster van de Jacobijnen te bezoeken. Als u geïnteresseerd ben in geschiedenis of gepassioneerd door kunst, zult u genieten van het slenteren door de oude wijken en de talrijke musea van deze roze stad. Of u kunt op de Garonne gaan varen of een boottocht op het Canal du Midi maken. Tenslotte kunt u spannende ruimteavonturen beleven in de Cité de l’Espace (de stad van de ruimtevaart) en de vliegtuigbouw ontdekken door de montagefabrieken van Airbus te bezoeken.

Art de vivre

In Toulouse verstaat men de ‘art de vivre’, een lokale levenskunst die bestaat uit een aangenaam mengsel van genieten van de groene omgeving (meer dan 1000 ha parken), van slenteren en boodschappen doen in het historische centrum, van het ‘farniente’ op beschaduwde café- en restaurantterrasjes en van culturele activiteiten die het hele jaar plaatsvinden (festivals, concerten, opera’s, spektakels, theaters…). En natuurlijk van de culinaire ontdekkingen door de niet te imiteren lokale gastronomie: foie gras, magret de canard (eendenborstfilet), cassoulet (eenpansschotel), wijnen als Gaillac of de Frontonnais, viooltjes-bonbons of de bonbons ‘brique de Toulouse’.

Pont Neuf - Toulouse

Laat u verleiden door de charmes van de roze stad, waar het goed vertoeven is, waar wordt gedanst en feestgevierd met het accent van het Zuid-Westen van Frankrijk.


Musea

In Toulouse vindt het Musée Saint- Raymond (archeologie en antieke kunst) onderdak in een college uit de 16e eeuw. Het weelderige Hôtel d'Assézat is de vaste stek van de stichting Bemberg (schilderijen en kunst van de renaissance tot de 20e eeuw).

De oude slachthuizen van Toulouse werden omgevormd tot Centre d'Art Contemporain (hedendaagse kunst). Het klooster van de Augustijnen herbergt nu het museum met dezelfde naam (gotische beelden, religieuze schilderijen, uniek ensemble van romaanse kapitelen…).

Langs de oever van de Garonne vindt men de ‘Phare’ die vroeger de fonteinen van de stad bevoorraadde en nu omgebouwd werd tot Galerie du Château d'Eau, gewijd aan hedendaagse fotografie.

Muséum d’Histoire Naturelle

Het Muséum d’Histoire Naturelle van Toulouse ligt bij de ingang van de Plantentuin. Het iss een gedurfd architecturaal project dat zorgde voor de opwaardering van een collectie die bestaat uit 2,5 miljoen soorten (de tweede grootste van Frankrijk). Het museum bevindt zich op 15 minuten van het metrostation Les Carmes, aan de ingang van de Plantentuin.

Lekker actief

Het systeem VélôToulouse

In het kader van het autovrij maken van de binnenstad en het nieuwe stadsplan van Toulouse, zijn er 250 geautomatiseerde uitgiftepunten van fietsverhuur in stad geplaatst. Het systeem VélôToulouse stelt 2400 huurfietsen beschikbaar en per dag wordt er ongeveer 12.000 keer gebruik van gemaakt.


Eten en drinken

Ontdek Toulouse via haar gastronomie

L’Office, les Fines Bouches, Cuisin’easy, Amis et Fines Herbes, J’aime cuisiner, een aantal namen van kookstudio’s die hun keukendeuren in de stad hebben geopend. De keukens worden beheerd door bekende chefkoks uit Toulouse, onder wie Guillaume Manchado, Nicolas André en Damien Clot.

Het grote aanbod van kookcursussen en -workshops voor groot en klein, voor Frans- of Engelstaligen, laat zien hoe belangrijk de gastronomie en hoe inventief de streekkeuken is in Toulouse.

Zo is de Boutique TOC - Trouble Obsessionnel Culinaire – een nieuw concept kookwinkel van 110m2, 21, place Victor Hugo. Hier worden onder andere themakookworkshops gegeven waar iedereen aan mee kan doen. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met het Office de Tourisme. Deze laatste biedt bovendien culinaire wandeltochten langs de geurende markten van de stad.

Lunchen bij Monsieur Georges

In het hart van Toulouse, aan het place Saint-Georges, ligt het restaurant Monsieur Georges. Eten op alle etages, van de kelder tot de zolder. Het restaurant is ingericht als een woonhuis en elke etage heeft zijn eigen sfeer qua decoratie, met oude spulletjes en persoonlijke souvenirs. Zo kan men eten in de gewelfde kelder van roze steen die een mooie verzameling wijnen uit de Sud-Ouest herbergt, in de gemoedelijke keuken op de begane grond, de sfeervolle bibliotheek op de 1e etage of op de zolder met een balkon dat uitkijkt op het levendige plein. Het menu: een traditionele familiekeuken met rijkelijke geserveerde stoofpotjes.

In de omgeving

De stad ligt tussen de buurtsteden Carcassonne, Lourdes en Albi en in de naaste omgeving zijn mooie tochten te maken.

Toulouse ligt op twee uur rijden van de Atlantische oceaan, op anderhalf uur rijden van de Middellandse Zee en de skistations in de Pyreneeën, op drieënhalf uur rijden van Barcelona en per vliegtuig bent u binnen één uur in Londen of Parijs.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Toulouse&oldid=248666"

  

 
Kaart Toulouse

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1003 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2011 om 11:18 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Bertus en Anneloes en auteurs Pepperbot.