Strépy-Thieu

Ga naar: navigatie, zoeken
Kabellift van Strépy-Thieu

De doorvaart van de wereldvermaarde scheepslift van Strépy-Thieu, net als Hellend Vlak van Ronquières, gelegen aan de rand van het hetzelfde Henegouws plateau, vormt een belevenis. Ook deze indrukwekkende scheepslift, die voor schepen één van de grootste niveauverschillen ter wereld overbrugt kan u per gegidste boottocht ontdekken.


De scheepslift van Strépy-Thieu, op nauwelijks 45 minuten rijden van Brussel, en zelfs gemakkelijk bereikbaar per trein (NMBS-station van Thieu), is 117 meter hoog, 81 meter breed en 130 meter lang. Een ‘kunstwerk’ om u tegen te zeggen.

De schepen worden er via twee liftbakken van elk 43 meter lang en 5,8 meter breed naar boven getild of naar beneden gelaten. In één beweging en in een tijdspanne van twintig minuten overbruggen boot en passagiers met deze ultramoderne scheepslift een hoogteverschil van …73 m!.


Op een deel van het nieuwe Centrumkanaal tussen Ronquières en Strépy-Thieu heeft het kanaal de vorm van een aquaduct dat zich hoog boven de dorpen van de lager gelegen vallei verheft. Een eigenaardig gevoel verwekkend…


Vaar met de boot door de kabellift! Het bezoek aan de scheepslift biedt talrijke ontdekkingen: een indrukwekkende machinezaal, een wondermooi panorama met zicht op de site en de omliggende streek, een filmvertoning over de bouw en de werking van de lift, bewegende maquettes en interactieve spelen, tentoonstelling van fossielen die tijdens de opgraafwerken op de werf gevonden werden, interactieve spektakelwandeling "Opvallende wandeling door een land van uitblinkers" met hoogtepunten van de Belgische creativiteit op diverse gebieden: stripverhalen, literatuur, kunst, muziek, economie, wetenschappen, enz.

De scheepslift ligt in het Canal du Centre in Henegouwen.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Str%C3%A9py-Thieu&oldid=232402"

  

 
Kaart Strépy-Thieu

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 218 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 23:46 door Wereld.