Rondwandeling door de Altstadt van Dresden

Ga naar: navigatie, zoeken
Dresden

Het vertrekpunt van deze stadswandeling is het tussen 1904 en 1910 gebouwde Raadhuis aan de Dr.-Külz-Ring. Op de overdekte binnenplaats is een maquette van de stad te zien met de bouwprojecten die van Dresden weer één van de mooiste steden van Duitsland moeten maken.


De Kreuzkirche (1), slechts enkele passen verderop, staat waar sinds de dertiende eeuw de Nikolaikirche stond. De huidige kerk, gebouwd in laat-barokke en vroeg-classicistische stijl, ontstond tussen 1764 en 1800. Zij is de thuisbasis van het Kreuzchor, dat kan bogen op een traditie van meer dan 700 jaar. In de trouwkapel herinnert een zandstenen reliëf met het portret van Heinrich Schütz, ook wel de 'vader van de Duitse muziek' genoemd, aan Dresdens roemrijke muzikale verleden. Schütz was 55 jaar als kapelmeester aan het hof van Dresden verbonden. Vanaf de kerktoren heeft u een prachtig uitzicht over de daken van de Altstadt en het Elbedal.


Als u de kerk via het hoofdportaal verlaat, staat u op de Altmarkt, het oudste en grootste plein van de stad. Regelmatig worden hier markten gehouden, waarvan de Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland, de bekendste is. Na de oorlogsverwoestingen van 1945 werden tussen 1953 en 1956 aan de oost- en westzijde van de markt representatieve op de barok geënte huizenrijen gebouwd. Aan de zuidzijde zijn nieuwe kantoor- en bedrijfsgebouwen ontstaan. Aan de noordkant bevindt zich sinds 1969 het Cultuurpaleis (31). De feestzaal met 2.400 plaatsen wordt niet alleen door de Dresdner Philharmonie bespeeld, maar biedt ook plaats aan tal van andere concerten en evenementen.


U slaat nu rechtsaf de Wilsdruffer Straße in. Deze straat is daarom zo breed, omdat er volgens de DDR-planologen ook parades moesten kunnen worden gehouden. Links ziet u het Landhaus (2), gebouwd in barokke stijl tussen 1770 en 1775, waar vroeger de Staten van Saksen vergaderden. Nu is er het Historisch Museum van de Stad Dresden gevestigd.


Via de Landhausstraße komt u langs het kolossale hoofdbureau van politie uit de Gründerzeit bij de bouwplaats van de Frauenkirche (3) op de Neumarkt. Op de plaats van de middeleeuwse Marienkirche ontstond tussen 1726 en 1743 volgens de plannen van George Bähr het belangrijkste protestantse kerkgebouw van Duitsland. De karakteristieke koepel, om zijn vorm 'stenen klok' genoemd, stortte op 15 februari 1945 als gevolg van de allesverzengende vuurzee in. Ten tijde van de DDR was de ruïne een oorlogsmonument, nu wordt het godshuis als symbool van verzoening weer herbouwd, voornamelijk met donaties van Duitse en internationale stichtingen. Maar in de crypte kunt u nu al kerkdiensten en concerten bijwonen. De beide aanpalende poortgebouwen maken deel uit van het Cosel-Paleis, dat eveneens wordt herbouwd, waarbij de gevels hun oorspronkelijke barokke gedaante terugkrijgen.


Achter het welig tierend gebladerte gaat de achterzijde van de Kunstacademie schuil. Via de trappen aan de Georg-Treu-Platz bereikt u de Brühlsche Terrasse (5). Van tevoren kunt u een blik werpen in Dresdens onderwereld, de kazematten van de middeleeuwse vesting. In het Albertinum (4) ter rechter zijde zijn wereldberoemde musea ondergebracht, zoals het Grünes Gewölbe (de schatkamer) en de Gemäldegalerie Neue Meister (schilderkunst vanaf 19e eeuw). Tussen het Albertinum en de Carolabrücke moet de nieuwe synagoge weer herrijzen. De oude werd tijdens de pogrom van 1938 door de nationaal-socialisten verwoest.


Oorspronkelijk aangelegd als privétuin voor de Saksische minister-president Graaf Brühl en later opengesteld voor het publiek, was het ook wel 'balkon van Europa' genoemde terras al snel de meest geliefde promenade van Dresden. Begin uw wandeling bij de Belvedere-Garten tegenover het Albertinum en zet deze stroomafwaarts in de richting van de Theaterplatz voort. Onderweg komt u verschillende standbeelden tegen: van Johann Friedrich Böttger, de uitvinder van het Europese porselein, van de schilder Caspar David Friedrich, de bouwmeester Gottfried Semper en de beeldhouwer Ernst Rietschel. Maar dat alles verbleekt bij het unieke uitzicht op de Elbe met haar historische raderboten en - op de andere oever - de met goud gekroonde Saksische staatskanselarij, het ministerie van financiën en de donker gepatineerde toren van de Dreikönigskirche. Het gele neo-barokke bouwwerk is de Sekundogenitur, het voormalige paleis van de als tweede geboren prins. In het ernaast gelegen Ständehaus kwam vroeger het parlement van Saksen bijeen. De grote bordestrap wordt begrensd door vier beeldengroepen die elk een deel van de dag uitbeelden. Via de trap bereikt u de Schloßplatz.


De voormalige Katholische Hofkirche (6), vanaf 1980 als Kathedrale der Heiligsten Dreifaltigkeit hoofdkerk van het bisdom Meißen, werd van 1738 tot 1755 door Gaetano Chiaveri en Johann Christoph Knöffel gesticht en is een unieke combinatie van Romeinse en Duitse barok-architectuur. Het altaarschilderij van Anton Raffael Mengs (1751), de rococo-preekstoel van Balthazar Permoser (1722), het orgel van Gottfried Silbermann (1755) en de piëta van porselein uit Meißen van Friedrich Press (1973) zijn een kijkje binnen meer dan waard. In de grafkelder treft u de sarcofagen van de vorsten van Wettin en een omhulsel met het hart van August der Starke aan.


Als u tijd en zin heeft in een wandeling aan de andere kant van de rivier, kunt u nu vanaf de Augustusbrücke de wandelroute door de Neustadt volgen. Die brengt u na ongeveer een uur weer naar de Theaterplatz terug.

Theaterplatz

Het beste overzicht van de Theaterplatz en omringende gebouwen heeft u vanaf het ruiterstandbeeld van Koning Johann (1801-1873) in het midden. Deze vorst is onder meer bekend om zijn Duitse vertaling van de Divina Commedia van Dante in terzines. Tegen de Elbe aangevlijd ligt het Italienisches Dörfchen. Deze in historische stijl gerestaureerde uitspanning heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse bouwlieden die meehielpen bij de bouw van de kathedraal en op deze plaats woonden.


Naast de Hofkirche ligt het neo-renaissancistische Residentieslot (7) met zijn vele torens en torentjes. De 100 meter hoge Hausmannsturm is het oudste deel. In 1991 kreeg hij weer zijn kenmerkende barokke koperen 'muts'. Terwijl de onderste delen van het kasteel nog uit de veertiende eeuw stammen, ademt de met Italiaans aandoende graffito-techniek bewerkte binnenplaats de sfeer van de zestiende eeuw. In 2006, als Dresden zijn 800-jarige jubileum viert, moet de omvangrijke restauratie zijn voltooid. Al in januari 1999 opent de voormalige slotkapel als slottheater van het Staatsschauspielhaus haar deuren.


De Altstädter Wache aan de overzijde van de straat, naar zijn architect ook wel Schinkelwache (8) genoemd, doet daarentegen eerder aan een Griekse tempel denken. Het vroegere wachthuis doet nu dienst als centraal verkooppunt van de plaatselijke vereniging voor vreemdelingenverkeer en de Sächsische Staatsoper.


Het in barokke pastelkleuren gehulde gebouw is het Taschenberg-Paleis, dat na 40 jaar ruïne te zijn geweest in 1995 werd geopend als vijfsterrenhotel.


In de direct aan de Theaterplatz gelegen vleugel van de Zwinger zijn de Gemäldegalerie Alte Meister en de Wapenkamer ondergebracht.


Het laatste bouwwerk van dit plein ten slotte is de indrukwekkende Opera van Semper (9), bespeeld door de Sächsische Staatsoper, tussen 1871 en 1878 volgens plannen van Gottfried Semper gebouwd. Het gebouw werd in 1945 volledig verwoest en precies veertig jaar later in oude glorie heropend. Het is het enige theater in Duitsland dat de naam van zijn architect draagt. Als u het prachtige interieur wilt bewonderen, bevelen wij u een rondleiding aan.


Tussen de Galerie van Semper en de Opera van Semper passeert u het monument van Carl Maria von Weber, die van 1816 tot 1826 hofkapelmeester in Dresden was, en bereikt u de oude stadswal. Geniet van hieruit nog eens van de geweldige ambiance van Theaterplatz en Residentieslot, alvorens het beroemdste bouwwerk van Dresden, de Zwinger (10) met een bezoek te vereren.


Onder de balustrade ligt het door zandstenen vrouwenfiguren omgeven Nymphenbad. De waterpartijen van het als feestterrein aangelegde complex herinneren aan Romeinse en Toscaanse voorbeelden. De prachtige barok-architectuur (1710-1738) van Matthäus Daniel Pöppelmann en de sierlijke beelden uit het atelier van Balthasar Permoser vullen elkaar op harmonische wijze aan. Kroon, adelaar en wapen symboliseren het koningschap van August der Starke, nimfen, saters en putti de levenslust van deze Saksische vorst. Op het Wallpavillon is hij afgebeeld als Hercules met de wereldbol op zijn rug. In het Stadtpavillon aan de overzijde - wegens de in 1936 ingebouwde klokken van porselein uit Meißen ook wel Glockenspielpavillon genoemd - bevindt zich een van 's werelds belangrijkste porseleinverzamelingen.


De rondwandeling gaat verder onder het paviljoen door, de Sophienstraße in en door de smalle steeg tussen slot en kathedraal naar de Schloßplatz. Via het Georgentor bereikt u de expositie over het kasteel en de Hausmannsturm, van waaruit u het wellicht mooiste uitzicht geniet over de historische Altstadt en de Elbe. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de Stallhof (11) met graffito-wandschilderingen en een middeleeuwse toernooiplaats in originele staat. Sinds 1998 is ook het Kanzleihaus met zijn prachtige renaissance-gevel volledig herbouwd.


De wandeling door de Augustusstraße is een reis door de geschiedenis van Saksen. De 102 meter lange Fürstenzug (12), bestaande uit maar liefst 24.000 tegels van porselein uit Meißen, voert immers alle Saksische heersers van 1123 tot 1904 ten tonele.


De laatste bezienswaardigheid van onze rondwandeling is het Johanneum (13). Het huidige Verkeersmuseum werd tussen 1586 en 1591 als paardenstal van het Saksische vorstenhuis gebouwd. Tussentijds deed het dienst als schilderijenkabinet. Van hieruit zijn het nog maar luttele meters naar de Altmarkt, alwaar wij onze verkenningstocht begonnen en nu beëindigen.


VVV Dresden

Dresden


  

 
Kaart Rondwandeling door de Altstadt van Dresden

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1126 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2011 om 11:13 door Wereld. Eerdere bijdragen van Bertus en auteurs 84.80.243.15 en Maren.