Reisinformatie: Frankrijk

Ga naar: navigatie, zoeken
Arc de Triomphe

Menu

Klimaat

Het grondgebied is verdeeld in vier klimaatzones:

 • vochtig zeeklimaat met vaak frisse zomers ten westen van de lijn Bayonne-Lille;
 • semi-landklimaat met strenge winters en warme zomers in de Elzas, Lotharingen, langs het Rhône dal en in de gebergten (Alpen, Pyreneeën, Massif Central);
 • tussenliggend klimaat met koude winters en warme zomers in het noorden, in de Parijse regio en in de regio Centre;
 • Middellandse-Zeeklimaat met zachte winters en hete zomers in het zuiden van Frankrijk.

Bevolking en religie

Reis er naar toe

Verkeersinformatie

Telefoon

In Frankrijk kunnen automobilisten bellen met de Franse verkeersinformatielijn 0826 022 022.

Radio

Automobilisten kunnen afstemmen op FM 107.7 Mhz. De dekking van deze zender is bijna landelijk. Voor verkeersinformatie: 101.8 FM, 102.8 FM of 103.9 FM. De FM frequenties staan vaak ook vermeld op borden langs de autosnelwegen. Op de halve uren wordt de informatie ook in het Engels gebracht.

Internet

De regionale overheid van het departement Ile de France geeft via www.sytadin.tm.fr dag en nacht verkeersinformatie. Ook op nationaal niveau zijn gegevens over de Franse wegen op het internet te bekijken, zoals een wekelijkse prognose van de verkeersdrukte. Bison Futé, het verkeersorgaan van de Franse overheid, publiceert op www.bison-fute.equipement.gouv.fr. Algemene informatie over de Franse tolwegen en bijvoorbeeld de toltarieven is te vinden op de site van de wegbeheerder: www.autoroutes.fr.

Bison Futé-posten langs de snelweg

De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale posten langs de snelweg waar verkeersinformatie en route-adviezen verkrijgbaar zijn. De Bison Futé posten zijn onder meer langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele ”I” en de mededeling ”Information Bison Futé”.

Plan Palomar

Om het vakantieverkeer beter in banen te kunnen leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.

Auto

De wegen

Frankrijk heeft een zeer goed ontwikkeld wegennet: ongeveer een miljoen kilometer, waarvan bijna 8 000 kilometer autosnelwegen. Deze laatste zijn meestal tolwegen. Wat bent u kwijt aan tolkosten? Hiervoor heeft de ANWB een heel handig overzicht. Met onze routeplanner kunt u begin- en eindpunt invoeren en naast een overzichtelijke routebeschrijving ziet u ook hoeveel tol u moet betalen.

Route plannen

Er zijn vele gidsen en wegenkaarten te krijgen in de boekenwinkels, de benzinestations enz. De bekendste zijn de Michelin en IGN kaarten. Sommige websites bieden de keuze uit verschillende routes (van de snelste weg tot de toeristische route met tussenstops) om van de ene plaats naar de andere te komen.

Zwarte Zaterdagen

In Frankrijk kan het in de vakantieperiodes erg druk zijn op de wegen. De drukste dagen, veelal op zaterdag, worden zwarte zaterdagen genoemd. Zwart is de kleur die door de organisatie Bison Futé wordt toegewezen aan dagen waarop het verkeer erg druk is.

Spitsuren

Tijdens de spitsuren (over het algemeen op weekdagen van 7.30-9.00 uur en 17.30-19.30 uur), kunt u de toegangswegen tot de grote steden en de stadscentra beter vermijden: het verkeer is er dan vaak erg druk. Op de vertrekdata voor de schoolvakanties kunnen zich op bepaalde plaatsen (uitvalswegen van de grote steden, tolstations e.d.) files vormen.

"De periphérique"

Het is de angst van veel Nederlandse automobilisten, de rondweg van Parijs, ook wel "périphérique" genoemd. De wirwar van auto’s en het agressieve rijgedrag van sommige Fransen doen sommigen besluiten om een omweg te nemen. Is dat wel nodig? Het blijft nog steeds een feit dat de gehaaste Parijzenaren vaak een zware rechtervoet hebben, maar als u een beetje op uw voorganger let en u niet te veel laat storen door claxons en lichtsignalen, dan komt het wel goed. Bovendien geldt ook op deze rondweg een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Er zijn de laatste tijd zo veel boetes uitgedeeld dat zelfs de beruchte Fransman het iets rustiger aan doet. Wel doet u er goed aan om de spits te vermijden.

Bus

Eurolines heeft op vele bestemmingen dagelijkse vertrekken. Naar de meest populaire bestemmingen, zoals Parijs, zijn er zelfs 3 tot 6 vertrekken per dag.

Trein

Wat is het verschill tussen Thalys en TGV?

Thalys, het Europese netwerk voor hogesnelheidstreinen, verzekert talrijke verbindingen tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. 25 keer per dag verbindt Thalys Brussel-Zuid met Paris-Nord in 1u25, en Brussel-Zuid met de luchthaven Charles de Gaulle en met Marne-la-Vallée in respectievelijk 1u15 en 1u30. Thalys verzekert bovendien tot 7 verbindingen tussen Brussel en Amsterdam in 2u40 (via Antwerpen, Rotterdam, Den Haag HS en Schiphol/luchthaven) en 6 dagelijkse verbindingen tussen Brussel en Keulen in 2u20.

TGV verbindt meer dan 200 bestemmingen in Frankrijk en combineert daarbij een doeltreffend netwerk, kwaliteitsservice en –comfort met uiterst competitieve prijzen. Elke dag, en voor bepaalde bestemmingen zelfs elk uur, worden rechtstreekse verbindingen verzekerd tussen de stadscentra van de Middellandse Zee, Bourgogne, de Franche-Comté, Noord-Frankrijk, West-Frankrijk, Zuid-West Frankrijk, de Alpen en de regio Île de France.

De tarieven

Het tarief van de vervoersbewijzen varieert afhankelijk van het comfort (er zijn 2 klassen) en van de vertrektijd (spitsuur of niet). Er zijn talrijke voordelige formules speciaal voor de buitenlandse klanten (Europass, Eurodomino, Inter-Rail) die voor vertrek gekocht moeten worden.

Met hoge snelheid

Met zijn 300 km per uur is de TGV de technologische trots van Frankrijk. Hij is veilig, punctueel en comfortabel, en verbindt de centra van de grote steden in recordtijd: Parijs-Lille in 1 uur, Parijs-Marseille of Parijs-Bordeaux in 3 uur, Parijs-Rennes in 2 uur. Denk er wel aan dat reserveren verplicht is, ook al kunt u dit nog vlak voor het vertrek doen. Alle informatie over het TGV spoorwegnet vindt u op: www.tgv.com

Let op!

Indien u uw kaartje in Frankrijk koopt moet u het altijd afstempelen (in de oranje stempelautomaten aan het begin van het perron), voordat u in de trein stapt. Als u dit niet heeft gedaan, waarschuw dan zo snel mogelijk de controleur, om een boete te vermijden!

Er zijn vijf grote treinstations in Parijs

Die maken dat de treinreizigers wel eens het noorden verliezen. In het Gare du Nord, het grootste van Europa, komen de treinen uit Noord-Europa toe (Thalys en Eurostar). Dagelijks gebruiken 500.000 reizigers dit station.

 • Wie naar het zuiden wil reizen, moet in het Gare de Lyon zijn.
 • Vanuit het Gare Saint-Lazare vertrekken de treinen naar de noordelijke en westelijke voorsteden en ook een aantal lijnen naar Normandië.
 • Vanuit de Gare d'Austerlitz spoor je naar het centrum van het land (Limoges) en naar het zuidwesten (Cahors).
 • De TGV's naar Bretagne en Aquitaine hebben de Gare Montparnasse als vertrek- en eindpunt.
 • Nederlanders die met de trein uit Nederland komen, arriveren op Gare du Nord en zullen voor de bestemming naar het zuiden moeten overstappen op een ander station (Gare Montparnasse, Gare de Lyon of Gare d'Austerlitz); met de metro .

Boot

Vliegtuig

Air France, de nationale luchtvaartmaatschappij, verbindt Parijs met de grote steden met vluchten van gemiddeld een uur en heeft bovendien verbindingen tussen de provinciale steden onderling.

De luchthavens van Parijs:

Parijs heeft twee internationale luchthavens: Roissy-Charles de Gaulle en Orly. Voor de verbinding met Parijs kan gebruik gemaakt worden van een pendelbus, taxi of metro voor Orly (Orlyval).

Vervoer ter plaatse

Alle steden beschikken over ondergrondse parkeergarages, in het centrum of aan de rand van de stad, van waaruit goede verbindingen zijn met het openbaar vervoer. Wilt u liever niet het centrum in met uw auto, zet hem dan in één van de parkeergarages aan de rand van de stad. U kunt van hier uit verder reizen met de metro.

Metro

Parijs

In Parijs is de metro verreweg de snelste en meest praktische manier om u te verplaatsen. Op straat staan de metrostations aangegeven door middel van een vierkant bord met een grote "M" erop. In de metro hebt u maar één kaartje nodig, waar u ook heen wilt. Om niet in de rij te hoeven staan bij de kaartverkoop (guichets), kunt u uw metrokaartjes ook per tien stuks kopen, onder andere bij tijdschriftenkiosken en cafés-tabacs. Uw metrokaartje is geldig op de metro, op alle bussen en op de RER binnen de stadsgrenzen van Parijs.

Er zijn 15 lijnen en ongeveer 300 stations. De eerste metro vertrekt meestal om ongeveer 5.30 uur en de laatste om 0.30 uur.

Bussen

Auto

Taxi’s

Tijd

Taal

Al hebben de Fransen veel vorderingen in het Engels gemaakt, toch zijn er nog altijd mensen die buitenlandse bezoekers enkel in het Frans te woord staan. Als je liever Engels spreekt, is het beter meteen te vragen of de persoon Engels spreekt (in het Frans: Parlez-vous anglais? Of Est-ce que quelqu’un ici parle anglais? Is er iemand die Engels spreekt?). Direct in het Engels beginnen kan soms als onfatsoenlijk ervaren worden.

De Fransen die werkzaam zijn in het toerisme, zoals bij VVV's en musea spreken vaak ook Engels. De anderen beheersen vreemde talen meer of minder goed, maar over het algemeen is er altijd wel iemand die u begrijpt!

Je of u

Het zal voor de meeste Nederlanders "vous" (u) blijven met de Fransen. In bijzondere gevallen van persoonlijke vriendschap mogen de Hollanders "tu" zeggen. De Fransen zelf blijven traditioneel overigens ook meestal 'u' zeggen tegen hun landgenoten.

Geldzaken

In Frankrijk kunt u over het algemeen niet met uw pinpas betalen, behalve bij sommige grote winkels (Galeries Lafayette in Parijs bijvoorbeeld) met het Maestrologo. U moet dan vaak een bonnetje tekenen en u hoeft dan uw pincode niet te gebruiken. U kunt met uw pinpas wel pinnen bij automaten met het Maestro- en Cirruslogo. Met een creditcard (Visa, Mastercard) kunt u in Frankrijk bijna overal betalen.

Valuta

Banken & Wisselkantoren

Wisseltransacties worden uitgevoerd in alle bankkantoren en postkantoren. Er zijn ook wisselkantoren in de grote warenhuizen, op de luchthavens en bij toeristische plaatsen. Let op! Hoewel de wisselkoers vaststaat, blijft de commissie vrij. Deze moet dus duidelijk aangeduid worden.

Openingstijden van de banken

De banken zijn voornamelijk geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur van dinsdag t/m vrijdag in de Parijse regio en van dinsdag t/m zaterdag in de provincie (waar ze tussen 13.00 en 14.00 uur sluiten). Alle banken zijn op zaterdagochtend geopend. Let op! Aan de vooravond van feestdagen gaan de banken vaak vroeger dicht.

Creditcards

Deze worden geaccepteerd in talrijke winkels, hotels en restaurants. De winkeliers geven vaak een minimumbedrag aan bestedingen aan voor betaling met een creditcard.

Als u uw creditcard verliest, laat deze dan zo snel mogelijk blokkeren. Om dit te doen moet u uw plaatselijke kantoor bellen of, afhankelijk van de creditcard die u heeft, contact opnemen met: Eurocard-Mastercard: +31 (0)30 283 75 00 en http://www.eurocard.nl/ Visa: 0800-022-3110 (global assistance) en http://www.visa.nl Diner's Club: +31 (0)20 654 55 11 en http://www.dinersclub.nl American Express: +31 (0)20 - 504 86 66 en http://www10.americanexpress.com

Openingstijden

Levensmiddelen

In de grote steden gaan bakkers en levensmiddelenwinkels 's ochtends heel vroeg open en sluiten tegen 19.00 of 20.00 uur (in Parijs zelfs nog later). Over het algemeen zijn ze één dag in de week en op zon- en feestdagen 's middags gesloten.

Andere winkels

De andere winkels gaan om 9.00 of 10.00 uur open en sluiten tussen 19.00 en 20.00 uur.


In de provincie

In de provincie zijn ze vaak tussen 13.00 en 14.00 uur gesloten. Over het algemeen zijn de winkels geopend van dinsdag t/m zaterdag (behalve op feestdagen). De grote supermarkten zijn vaak tot 21.00 of 22.00 uur geopend. In de provincie bevinden de grote hypermarkten zich vaak in speciale winkelcentra aan de rand van de stad.

Reisdocumenten

Ingezetenen van de Europese Unie kunnen volstaan met een geldig legitimatiebewijs.

Internet, post en telefonie

Om naar Frankrijk te bellen vanuit Nederland, kiest u 00 33 + het telefoonnummer met 9 cijfers van uw correspondent (zonder de 0 waarmee de Franse telefoonnummers beginnen).

Voorbeeld: 00 33 1 42 96 70 00 Om binnen Frankrijk te bellen moet u het nummer van 10 cijfers kiezen dat altijd met een 0 begint.

Om vanuit Frankrijk naar het buitenland te bellen, kiest u 00 + het landnummer + het nummer van uw correspondent (zonder 0). Het Landnummer van Nederland is 31.

U vindt alle telefoonkaarten (voor de telefooncellen, opwaarderen van beltegoed, prepaid kaarten enz.) in de postkantoren, de tabakzaken, souvenirwinkels enz. Alle tarieven en landnummers zijn te vinden op www.francetelecom.fr

Mobiel bellen

Kijk op de website www.vakantiebellen.com. Daar kunt u achterhalen hoeveel u met u abonnement of prepaid telefoon betaalt bij de verschillende Nederlandse providers in Frankrijk.

In Frankrijk zorgen de drie Franse mobiele telefoon operators voor een zeer goed bereik. Informeer bij uw eigen operator welk Frans net u moet kiezen om uw mobiele telefoon op Frans grondgebied te kunnen gebruiken.

In geval van nood

Het noodnummer voor Frankrijk (voor alle EU landen) is 112, ook te bellen met een Nederlandse gsm, als u in Frankrijk bent. U hoeft dus niet eerst 0031 te draaien.

De post

Brievenbussen

In Frankrijk zijn de brievenbussen geel en bevinden zich op straat en op de gevel van elk postkantoor. De lichtingen zijn op de brievenbussen vermeld.

Postzegels

Postzegels zijn te koop op de postkantoren en in de tabakszaken. De frankering hangt af van het gewicht en de bestemming van het poststuk. Alle tarieven vindt u op www.laposte.fr

Besteltermijnen

De Franse posterijen zijn efficiënt: voor verzending binnen Frankrijk moet u 24 tot 48 uur rekenen; voor verzending van Frankrijk naar het buitenland moet u 1 tot 5 dagen rekenen. Dit betreft normale zendingen, zonder specifieke toeslag.

Internet

Het gebruik van Internet en van e-mail neemt voortdurend toe en het aantal cybercafé's breidt zich gestadig uit. In de steden zult u ze zonder moeite vinden (informeer indien nodig bij het Office de Tourisme of op uw verblijfplaats). De toegang tot een computer en het gebruik van Internet zullen er worden gefactureerd volgens de duur van het gebruik

Electriciteit

Gezondheid

Artsen

Afhankelijk van de ernst van uw probleem kunt u een huisarts, een specialist of een tandarts in een ziekenhuis of in een kliniek raadplegen of naar de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis gaan.

U kunt ook een afspraak maken met een arts in zijn praktijk of een arts naar uw hotel laten komen. Artsen kunnen 'conventionnés' zijn (d.w.z. dat zij vaste tarieven hanteren in afspraak met het Franse ziekenfonds, de Sécurité Sociale) of zij kunnen vrije honoraria rekenen (die dus duurder zijn). Informeer hiernaar, voordat u een afspraak maakt.

Er is altijd een arts die dienst heeft; u moet echter weten dat voor een bezoek aan huis of voor consultaties op zon- en feestdagen een toeslag in rekening wordt gebracht.

Adresgegevens van artsen kunt u krijgen door deze aan het politiebureau te vragen of door 15 (SAMU - Medische noodgevallen) te bellen.

Apotheken

In de steden is een dicht netwerk van apotheken en hoewel de openingstijden meestal hetzelfde zijn als van de winkels (9.00 - 19.00/20.00 uur), is er altijd een apotheek die nachtdienst of zondagdienst heeft.

Alle apotheken geven systematisch het adres op van de dichtstbijzijnde apotheek die dienst heeft.

Bepaalde medicijnen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts (die u dus van tevoren moet consulteren), andere zijn in de vrije verkoop en kunnen u dus zonder formaliteiten geleverd worden. De apotheker kan u hierover nadere informatie en advies geven.

Kleding

Respect

Zoenen?

Het is slechts een van de vele cultuurverschillen tussen Nederlanders en Fransen. Moet ik nu 2 of 3 keer zoenen? Dikwijls komt het voor de desbetreffende Hollander bij de derde kus in de lucht zoent. Gelukkig wordt dit altijd vrolijk opgevat en is het weer een leuk onderwerp van discussie. Bovendien leert u snel in een land waar het de gewoonte is om alle aanwezigen, kennissen en vrienden te zoenen! Mannen onderling vormen hierop geen uitzondering.

Veiligheid

Hoewel het relatief rustig is in de banlieue (buitenwijken) blijft het risico op plotselinge ordeverstoringen echter aanwezig. In voorkomende gevallen zijn deze vooral gericht tegen personeel van politie, gendarmerie, brandweer en hulpdiensten. U wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden en de berichtgeving in de media hierover te volgen.


Wees op uw hoede voor zakkenrollerij op druk bezochte plaatsen.


Huisdieren

Nuttige adressen

Telefoonnummers in noodgevallen

 • Algemeen alarmnummer (Europa): 112
 • SAMU (Medische noodgevallen): 15
 • Politie: 17
 • Brandweer: 18

Handige links

Atout France

Met dank aan

Atout France

Atout France

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Reisinformatie:_Frankrijk&oldid=238957"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 22 dec 2010 om 16:03 door hedy. Eerdere bijdragen van auteurs Wereld, Pepperbot en Maren.