Pyreneeën

Ga naar: navigatie, zoeken
Pyreneeën

De Pyreneeën liggen op de grens van Spanje en Frankrijk. Hier kunt u nog verlaten dorpjes ontdekken. Omgeven door een onaangetaste natuur: woeste bergtoppen, kloven, beekjes en weidse groene valleien. In de Pyreneeën liggen verschillende nationale parken. Bezoek zeker het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Een paradijs voor wandelaars.

De bergketen, die van zee naar zee strekt en de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk, ontstond tussen 380 en 280 miljoen jaar geleden. Spanje werd met enorme krachten tegen Frankrijk aangedrukt, waardoor het gebergte ontstond en in de loop der tijden werden de Pyreneeën door erosie uitgesleten.

Menu

De oudste bewoning

Door diverse, vaak langdurige overstromingen in Europa in de oertijd, waren de berggebieden van zowel de Montagne Noire, het Centraal Massief en de Pyreneeën eilanden, waar het leven voortging. Met name in deze gebieden leefde de oermens, waarvan de oudste overblijfselen van menselijke bewoning in Europa (450.000 jaar oud) zijn gevonden in de grotten bij Tautavel. De Cro-Magnon, een afstammeling van de Zuid-Afrikaanse San, die zo'n 30.000 jaar geleden de oermens verdrong, leefde o.a. in de bergen als herder. Door de grote kuddes schapen en geiten was het gebied tegen 6000 v. Chr. enorm veranderd door overbegrazing. Het houden van schapen en geiten in het gebied van de Pyreneeën was de belangrijkste levensbron in de Nieuwe Steentijd.


Vondsten wijzen uit dat er al sinds die tijd een apart hondenras de mens hielp in het hoeden van de kudde en het beschermen tegen aanvallen van beren en wolven. Dit ras is de Pyr Shep. Vandaag de dag is het een geliefd ras, dat nog steeds de herder helpt met het hoeden van de schapen en geiten op de berghellingen van de Pyreneeën.

pyreneeen


De herders in de Pyreneeën hebben een unieke vorm van communicatie, die doet denken aan de originele bewoners van de Canarische Eilanden en een aantal Indianenstammen in Noord-Amerika. Ze communiceren met elkaar door een taal van fluitsignalen.

Natuurgebied

De Pyreneeën is een deels beschermd natuurgebied. In 1967 werd het Pyrénées Nationaal Park gesticht. Zo'n 50.000 hectaren in de Hautes-Pyrénées en de Pyrénées-Atlantiques bevatten prachtige natuurgebieden zoals de Midi d'Ossau, Balaitous, Vignemale, Néouvielle Peaks, Gavarnie en Troumousse Cirques (boven de 3000 meter). Hier liggen de hoge bergwatervallen, wouden en meren. De rivieren Gaves, Adours en Nestes ontspringen in dit gebied.

Mythen en legenden

Het gebied kent vele mythen en legenden. Volgens een legende werden de bergen genoemd naar Pyrene, de dochter van de koning van Cerdagne. Ze was zo mooi, dat zelfs Hercules, voor dat hij de laatste van zijn 10 werken zou volbrengen, haar kostte wat het kost zou verleiden. Ze werd verliefd en volgde Hercules, maar ze werd onderweg aangevallen en opgegeten door wilde beesten. Hercules was zo door verdriet gegrepen, dat hij bij haar graf (de grot bij lombrives) zo veel stenen op elkaar stapelde, dat de Pyreneeën ontstonden. Natuurlijk ontbreken de heksen en kabouters niet. Ook zij spelen een grote rol in de vertellingen van de bergbewoners. Men viert diverse feesten zoals het Feest van de Beer of het Feest van St. Firmin. Men vecht een symbolische strijd tegen het Kwaad en de vele processies die door talrijke plaatsen worden gehouden bewijzen hun vasthoudendheid aan de traditie.


Wandelen

Bekend is natuurlijk de wandelroute naar Santiago de Compostela. Reeds meer dan acht eeuwen lang heeft de verering van de Apostel St. Jakob geleid tot een eindeloze stroom pelgrims die de Pyreneeën doorkruisen.

Paarden

Paardenliefhebbers komen goed aan hun trekken in de Zuid Franse regio. Van de Ariège tot aan het Katharenland (met zijn oude kastelen hoog boven de rotsen en middeleeuwse legendes) wacht een uitgestrekte natuur op paardenhoeven. U berijdt paardenrassen uit de streek als Mérens en Castillon die ervaring hebben en getraind zijn in het gebied.

De tochten duren enkele dagen en u vertrekt vanaf paardencentrum du Soularac, dat het Europese Ecolabel draagt.

 

Navigatie: Steden en dorpen in Pyreneeën

Solsona,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Pyrenee%C3%ABn&oldid=230461"

  

 
Kaart Pyreneeën

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1361 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 21:41 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en Bertus en auteurs Pepperbot en 84.196.201.137.