Provence-Alpes-Côte d’Azur

Ga naar: navigatie, zoeken
Saint-Tropez

’’Alles zingt in deze streek, zelfs de wind, die hier mistral of tramontane heet. De weg van de Hoge Alpen loopt van Briançon via het meer van Serre-Ponçon en de Gorges du Verdon waar op een sportieve manier halt kan worden gehouden. De Lubéron en de lavendelvelden, aan de andere zijde van de Mont Ventoux, lopen tot aan de zee, de kreken, Saint-Tropez en de Iles du Levant. Tijdens onze wandelingen moeten we onverbiddelijk denken aan de landschappen van Cézanne of Picasso, en bij het paardrijden gaan we geheel op in de schoonheid van de Camargue. Hier zijn mogelijkheden te over voor een vlucht uit de werkelijkheid: muzikale in Aix-en-Provence, theatrale in Avignon, en historische in Arles en Orange, in het spoor van de Romeinen.’’

Menu

Rijk gevarieerd natuurschoon

Gorges du Verdon

Het gebied, met meer dan 700 kilometer kustlijn, beschikt over een rijk gevarieerd natuurschoon. De dicht beboste bergketens Esterel en les Maures, de ongerepte meertjes van de Camargue en de kreken nodigen uit om hun beschermde natuur te komen ontdekken. De berg Sainte-Victoire, de Alpilles en de Luberon staan bekend om hun magische schoonheid. En nog indrukwekkender, de Mont Ventoux en de Gorges du Verdon, een must voor de natuurliefhebber!

De nationale parken des Ecrins, du Mercantour en het regionale natuurpark van Queyras bieden de wandelaar een grote verscheidenheid aan wandelroutes. Een landschap waar de mediterrane vegetatie langzaam plaats maakt voor die van de Alpen: lariksbossen, edelweiss, blauwe distels, beuken, alsem, jeneverstruiken, sparren…. Dankzij hun rijke vegetatie blijven de Alpen het hele jaar door interessant om te bezoeken.

Steden en dorpen

De verschillende invloeden die de streek Provence-Alpes-Côte d’Azur heeft gekend, hebben het landschap en de steden gevormd. Onder de vele architectonische juweeltjes zijn er twaalf geclassificeerd als nationaal monument en drie staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Avignon, de stad van historie en kunst, gelegen aan de oevers van de Rhône, was in het jaar 2000 de culturele hoofdstad van Europa. De stad is beroemd om zijn internationale theaterfestival en zijn historische monumenten. De havenstad Marseille aan de Middellandse Zee is een echte wereldstad en buitengewoon levendig. Aix-en-Provence, elegant en barok, is de “stad van de honderd fonteinen”. De charme van het achterland van Aix wordt bepaald door de dorpen en de typische bastides, maar ook door de beroemde berg Sainte-Victoire, geschilderd door Cézanne. Hoog op een vooruitstekende rots ligt Baux-de-Provence, uitkijkend over een vallei begroeid met olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden. In Saint-Remy-de-Provence, waar Vincent van Gogh heeft gewoond, proeft men goed de sfeer waar de schilder zo van hield. Arles, de stad van de oudheid, is het kloppend hart van de traditionele Provence.

Zoveel te ontdekken

Er valt nog steeds zoveel te ontdekken in deze streek, u hoeft meer even een paadje in te slaan of om een omweggetje te nemen en u kunt weer nieuwe schatten bewonderen! Nieuwe soorten van toerisme hebben succesvol hun intrede gedaan, zoals de “éco-gîte” of de “Provence Verte”. En wat is er mooier tijdens een vakantie dan lunchen aan een haventje, siësta houden in een baai of windsurfen bij een zandstrand? De Middellandse Zeekust is een aaneenschakeling van vissershaventjes, plezierhavens, stranden en natuurlijk wijngaarden! En dan is er nog het massief van Esterel of het schiereiland met het wereldberoemde Saint-Tropez. Tegenover het tropisch aandoende Hyères, de stad van de palmbomen, liggen de prachtige eilanden Porquerolles, Port Cros en le Levant.

De Provence Verte

Sainte-Baume, Grot Maria Magdalena

De Provence Verte ligt als een frisse oase in het hart van het Provençaalse platteland, met vele wijn- en olijfgaarden, pittoreske dorpjes waar de makers van santons, aardewerk en potten aan het werk zijn in hun atelier. Het legendarische massief van la Sainte-Baume trekt bezoekers voor zijn mysterieuze landschap, en meer naar het noorden maken de meren en de Gorges du Verdon dit landschap compleet.

In het binnenland van de Provence en de zuidelijke Alpen wisselen stenen schaapskooien, lavendelvelden en typisch Provençaalse dorpjes elkaar af. Wat ondiepere valleien treffen we rond de grote meren van Serre-Ponçon en de Verdon, een ruige, ongerepte maar ook uitnodigende streek. Deze streek is een paradijs voor natuur- én cultuurliefhebbers.

Eten en drinken

Het bezoeken van deze streek met zoveel verschillende landschappen en zoveel soorten mensen betekent vele ontmoetingen met de energieke en hartelijke bevolking en hun manier en kwaliteit van leven. Wie van eerlijk eten houdt, vindt in de Provence-Alpes-Côte d’Azur het neusje van de zalm, een zonovergoten keuken.

Regionale producten, op traditionele of moderne wijze bereid, worden op markten, restaurants of rechtstreeks bij producenten aangeboden. De ambassadeurs van de Provençaalse keuken trekken in hun restaurant steeds meer liefhebbers van het goede leven. De mensen vormen de ziel van deze zo diverse en geliefde Provence, de vissers, de berggidsen, de jonge bergbewoners of de boeren die actief zijn in het toerisme.

De regio’s

Vauban

 

Navigatie: Steden en dorpen in Provence-Alpes-Côte d’Azur

Agay, Agnières-en-Dévoluy, Aix-en-Provence, Antibes Juan-les-Pins, Arles, Bagnols-en-Forêt, Barry, Beaumont-du-Ventoux, Briançon, Brignoles, Caumont-sur-Durance, Cavaillon, Ceyreste, Correns, Cotignac, Céreste, Entraigues-sur-la-Sorgue, Hyères, Jouques, La Bocca, La Fare-les-Oliviers, La Londe-les-Maures, Le Cannet, Le Lavandou, Le Monêtier-les-Bains, Le Thoronet, Les Baux-de-Provence, Marseille, Maussane-les-Alpilles, Moissac-Bellevue, Moissac-bellevue, Mons (Var), Nans-les-Pins, Orcières, Saint-Paul-de-Vence, Saint-Raphaël, Saint-Rémy-de-Provence, Sainte-Maxime, Vidauban,


  

 
Kaart Provence-Alpes-Côte d’Azur

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 306 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 dec 2010 om 15:50 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en auteurs Pepperbot, Maren en 89.220.108.237.