Provence

Ga naar: navigatie, zoeken
Provence

Hoogepunt na hoogtepunt. Letterlijk: Van de Gorges du Verdon tot de Mont Ventoux. Wandel door de landschappen van Cézanne en Picasso. En figuurlijk: muzikale in Aix-en-Provence, theatrale in Avignon en historische in Arles en Orange, in het spoor van de Romeinen.

Een streek vol licht, wijngaarden en olijfbomen, een liefde op het eerste gezicht. voor het leven!

Menu

Indeling in regio’s

Onder de Provence rekenen we de regio’s:

Aquaduct

Vaak wordt de Provence ook in tweeën gedeeld:

Een bijzonder gebied

De Provence is een fantastisch mooi, indrukwekkend gebied met veel natuurschoon. Veel uitgestrekte bloeiende lavendelvelden, een zonovergoten kuststreek en ook de cultuur is in dit gebied zeer aantrekkelijk. Vooral steden als Avignon, Arles (voormalige woonplaats van Vincent van Gogh) en Aix-en-Provence zijn typische cultuursteden.

Klimaat

In de Provence heerst er een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm, met een gemiddelde temperatuur van 28 graden in de maanden juli en augustus. Het zachte klimaat dankt de Provence aan de nabijheid van de Middellandse zee in het zuiden en van de Alpen en het Centraal massief, die de streek beschermen tegen de invloeden van het binnenland.


In de bergachtige streken van de Provence liggen de temperaturen lager dan in de lager gelegen gebieden en de kust. Ook zijn de nachten in de hoge Provence kouder, terwijl het ’s nachts in de lagere delen amper afkoelt. Aan de kust zijn de winters zacht, meer landinwaarts wordt het kouder tot zelfs koud. Zo sneeuwt het in de winter in de Alpes-de-Haute-Provence terwijl men in de Bouches-du-Rhone en aan de kust amper vriestemperaturen kent. De gemiddelde dagtemperaturen aan de kust blijven zelfs in de maanden december en januari boven de 10 graden. De grafieken hieronder moeten dan ook geïnterpreteerd worden als richtwaarden want de temperaturen kunnen soms sterk afwijken van streek tot streek.


De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar, met soms jaren met 3000 uren zon. De Mistral ("Maestral"= "de meesterlijke") is een landwind die blaast vanuit het noorden van de Provence richting kust. Hij ontstaat wanneer er koude wind uit het noorden de Middellandse zee bereikt. Hierdoor verhoogt het verschil in luchtdruk waardoor de windsnelheid verhoogt en door de versmalling van het Rhonedal verhoogt de snelheid nogeens. Hierdoor zijn de windsnelheden in het westen van de Provence hoger dan in het oosten. Enkel het oostelijkste deel van de Provence kent geen hinder van de Mistral. Hij komt uiteindelijk tot rust boven de Middellandse Zee. Soms haalt hij pieken van 150 kilometer per uur en kan wel 4 dagen aanhouden.

Tijdens de Mistral zijn de luchten in de Provence zeer helder en zuiver waardoor je in heuvelachtige gebieden soms heel ver kan zien.

Eten en drinken

De Provence staat ook bekend om de heerlijke regionale keuken. In veel restaurants in de Provence kun je gerechten bestellen met echte streekproducten. Aan de kust bestel je vooral heerlijke visgerechten of Bouillabaisse (een over de hele wereld bekende soep). Uiteraard heeft de Provence ook typische huiswijnen. Zo komt de bekende Rosé uit de kuststreken van de Provence. Je hebt in deze streek ook veel verschillende wijngebieden met eigen wijngaarden in het achterland. Het kleine plaatsje Bandol heeft een eigen wijnkelder waar je als toerist lokale wijnen proeven, en in december geeft Bandol een wijnfeest. (Bandol staat daarbij ook bekend om het pottenbakken. In april houden ze een voorjaarsmarkt waar iedereen zelfgemaakte potten, tegels en vazen kan kopen) Buiten het wijnfeest in Bandol heeft de Provence nog vele andere feesten en festivals (en gedenkdagen) in het teken van de regionale wijnen.

 

Navigatie: Steden en dorpen in Provence

Aix-en-Provence, Ansouis, Antibes, Antibes Juan-les-Pins, Arles, Avignon, Barry, Beaumes-de-Venise, Bonnieux, Carpentras, Châteauneuf-de-Gadagne, Châteauneuf-du-Pape, Correns, Courthézon, Gordes, Grillon, Hyères, Juan-les-Pins, Kasteel van Lourmarin, Kasteel van Markies de Sade, Lacoste, Lagnes, Le Thor, Les Baux-de-Provence, Lourmarin, L’Isle-sur-la-Sorgue, Malaucène, Marseille, Ménerbes, Nice, Oppède, Oppède-le-Vieux, Orange, Pernes-les-Fontaines, Richerenches, Roussillon (Vaucluse), Saint-Paul-de-Vence, Saint-Rémy-de-Provence, Sainte-Maxime, Sault, Sorgues (Vaucluse), Vaison-la-Romaine, Vallauris, Valréas, Velleron, Vidauban,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Provence&oldid=237654"

  

 
Kaart Provence

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 303 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 dec 2010 om 15:24 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Anne, Carry, Vera, Eefje de Vos en Bertus en auteurs Pepperbot, 217.121.160.2 en 82.75.174.21.