Polen – paradijs voor vogels en hun speurders

Ga naar: navigatie, zoeken
Nationale Park Bierza
Het woud van Białowieża

In Polen is een grote populatie van de witte ooievaar -ca. 40 duizend paren. De meeste ooievaars nestelen in Warmië en Mazoery. Bekend zijn ooievaars- -dorpen zoals Lejdy of Żywkowo in de Mazoery, waar zich ca. 40 ooievaarsnesten bevinden. De vogels kunnen vanuit een speciaal observatiepunt worden bekeken.

Een naast familielid van de witte ooievaar is de zwarte ooievaar. Dit is een veel zeldzamer soort, maar zijn populatie in Polen is onlangs sterk gegroeid. Omdat dit een vogel is die in Europa zeer zelden voorkomt, trekt hij veel vogelliefhebbers naar Polen.


TOEVLUCHTSOORDEN VAN VOGELS

In het Poolse landschap treffen we nog veel andere plaatsen waar bepaalde vogelsoorten kunnen worden geobserveerd. Naast de reeds vermelde dalen van de Biebrza en van de Wisła en het Woud van Białowieża, verdienen de volgende gebieden bijzondere aandacht:  

HET NATUURRESERVAAT "SŁOŃSK" (met een opp. van 4166 ha) aan de monding van de Warta in de Oder. Grote watervlaktes trekken duizenden vogels aan, met name ganzen en eenden. Het reservaat is bovendien de overwinteringplaats voor vogels uit Noord-Europa.

DE MILICKIE-PLASSEN, gelegen ten Noordwesten van Wrocław, in het dal van de Bartycza. Het is het grootste complex van vissloten in Europa met een oppervlakte van 6800 hectare. De oeverplanten bieden veiligheid aan nesten van water- en moddervogels. De Milickie-Plassen zijn een waar paradijs voor jagers. Veel informatie kan worden verkregen bij het Ornithologisch Station van de Universiteit van Wrocław dat zich in Ruda Milicka bevindt.

HET RESERVOIR SIEMIANÓWKA, gelegen aan de bovenloop van de Narew, vlakbij de grens met Wit-Rusland. Aan de oevers van een ondiep waterreservoir strekken zich moerassen uit waar ruim 112 soorten vogels hun tehuis hebben gevonden. Hier nestelen o.a. twee zeldzame soorten van zeezwaluwen.

HET Łuknajno-meer in Mazoery, erkend als een UNESCO Biosfeer Reservaat, is een ondiep waterreservoir waar zich in de lente ontelbare water- en moddervogels verzamelen. In de herfst en in de winter komen hier enorme hoeveelheden eenden, aalscholvers en fuut (zoetwaterduiker) bijeen. Maar het reservaat is vooral bekend om de kolonie van de zwaan die ca. 1000 stuks telt. Het reservaat is gesloten voor toeristen, maar er kan vanaf de weg Mikołajki-Giżycko worden geobserveerd.

De meeste vogelliefhebbers in Polen zijn verenigd in de Landelijke Gezelschap van Vogelbescherming (OTOP), maar er zijn er ook andere verenigingen. Ook bestaan er reisbureaus gespecialiseerd in ornithologische excursies uit het buitenland.


  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 22 dec 2010 om 12:36 door hedy. Eerdere bijdragen van Karlyn en auteurs Wereld en Pepperbot.