Paramaribo

Ga naar: navigatie, zoeken
Aan de waterkant

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad is gelegen aan de westoever van de rivier de Suriname, ongeveer 23 km van de zee, en beslaat vrijwel geheel district Paramaribo. In 1987 vond in Suriname een bestuurlijke herindeling plaats. District Paramaribo werd hierdoor ook onderverdeeld in 12 ressorten (wijken). Sinds juli 2002 staat het historische centrum van Paramaribo op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een van de beschermde gebouwen is de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, die vrijwel geheel uit hout is opgetrokken en daardoor voordurend een zorgenkindje is. In de Kathredraal bevindt zich het graf van Peerke Donders, een door de Rooms-Katholieke kerk zalig verklaarde Nederlandse geestelijke.

Menu

Bezienswaardigheden

Net als de Amsterdamse grachtengordel is de historische binnenstad van Paramaribo door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Imposante houten herenhuizen die uitkijken over de Surinamerivier, de Petrus en Paulus Kathedraal, het Onafhankelijkheidsplein, de Waterkant – Paramaribo heeft de wandelgrage reiziger heel wat te bieden. En ook wie graag heel Hollands de fiets pakt is in Suriname op zijn plek. Aan de overkant van de rivier ligt het Commewijne district, in koloniale tijden gevuld met plantages, nu vooral met een flinke dosis nostalgie. De namen op de bordjes, de kanalen en de sluizen zijn stille getuigen van vervlogen tijden. Zo is een ochtend in de historische stad, uitstekend te combineren met een middag in een stukje nostalgische natuur.

Van Waterkant tot Kathedraal

Wandelen in Paramaribo is interessant, maar zeker ook ontspannen. Ga lekker struinen langs de Surinamerivier, een biertje drinken aan de Waterkant en een praatje maken met de lokale bevolking – gewoon in het Nederlands. Langs de rivier, maar ook verder in de binnenstad, staan prachtige herenhuizen die in Holland niet zouden misstaan. Een bezoekje aan de Petrus en Paulus Kathedraal is ook zeker een aanrader. Het is het grootste houten godshuis van Zuid-Amerika dat onlangs in oude glorie is hersteld. Om bij te komen van alle indrukken pak je een terrasje in het uitgaanscentrum vlakbij Hotel Torarica, de meest bekende overnachtingsplek van de stad. Of je gaat terug naar de Waterkant, waar het aan het einde van de middag extra gezellig is.

Koloniale verhalen

Wie zich eens goed wil onderdompelen in de koloniale geschiedenis van Suriname, gaat naar het plantagedistrict Commewijne. Pak heel Hollands de fiets en toer langs de bedrijven waar vroeger katoen, suiker of koffie werd verbouwd. Vanaf Paramaribo is het een kort boottochtje naar de overkant van de rivier waar deels overwoekerde plantages als Frederiksdorp, Mariënburg en Peperpot op je wachten. Het eerste stukje historie aan de oever is Fort Nieuw Amsterdam. Deze vesting werd in de 18e eeuw gebouwd te beschermen tegen piraten die via de oceaan naar Suriname kwamen. Het Fort is vandaag de dag een openluchtmuseum en eigenlijk geldt dat voor de hele omgeving. Een duik in de historie, in een gebied met veel natuurlijk groen.

Presidentieel paleis

Presidentieel Paleis

Aan het onafhankelijksplein is ook het presidentieel paleis terug te vinden. Het paleis is de voormalige residentie van de Gouverneur van Suriname. Het witte gebouw werd gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw. Veel delen van het gebouw werden later toegevoegd. Het gebouw en de bijbehorende tuin is alleen toegankelijk op Onafhankelijkheidsdag, 25 november.

Palmentuin

Palmentuin

De Palmentuin maakte lange tijd onderdeel uit van de tuin van het presidentieel paleis. In het begin van de twintigste eeuw werd het opengesteld voor publiek.

Fort Zeelandia

Fort Zeelandia

Een belangrijk monument in Paramaribo is Fort Zeelandia. Gebouwd door Franse kolonisten, verbeterd door Engelse kolonisten en gebruikt door Nederlandse kolonisten, is het gebouw nu meer dan 350 jaar oud. In 1667 werd de naam FortZeelandia gegeven. In de twintigste eeuw werd het fort gebruikt als museum. Nadat het Surinaamse leger het fort weer in gebruik nam als militaire basis van 1981 tot 1992, werd het door de militairen verlaten. Sinds 1997 is het Fort weer toegekend aan het Surinaams Museum. Er zijn enkele vaste tentoonstellingen. Daarnaast is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Het Fort is toegankelijk voor bezoekers. Op zondag is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen met een gids. In het Fort is een klein cafe. Hier kan men iets nuttigen en eventueel op het terras aan het water gebruiken. Er is tevens een winkel waar diverse artikelen te koop zijn zoals boeken, sierraden en kaarten.

Waterkant Boulevard

Vanaf Fort Zeelandia kunt u langs de rivier naar de Waterkant boulevard lopen. De huizen aan de Waterkant stammen van na 1832, nadat ze eerst in 1821 en 1832 door brand verwoest waren. Bij de nieuw/herbouw zijn ook de balkons onstaan. Architect Voight uit Amerika bouwde de huizen naar Amerikaans voorbeeld. In die tijd straalde een balkon status uit.

Tegenover deze fraaie huizen staan diverse eet kraampjes. Het is een geliefde ontmoetingsplek aan de Surinamerivier. Oudere mensen komen hier om met elkaar tori te praten (verhalen vertellen) of een spel, zoals schaken, te spelen. In de diverse kraampjes zijn lekkere Surinaamse snacks en maaltijden te koop. Ook is er een ruime keus aan drank van sap tot rum. De diverse terrasjes bieden een uitstekende gelegenheid om even te rusten en te relaxen in de schaduw onder het genot van een hapje en drankje.

Loopt u verder dan ziet u op de hoek een goort wit gebouw, het Waaggebouw. Hier werden vroeger slaven verhandeld. Ze werden gewogen en verkocht aan de handelaren en meesters.

Even verder aan de rechterkant de overblijfselen van het oude politiebureau. Tijdens de revolutie van 1980 is het gebouw in de brand gestoken. Het is daarna een monument geworden ter nagedachtenis aan die revolutie. In 2010 is het monument geheel gerestaureerd en opnieuw onthuld.

Tegenover het monument vertrekken de veerboten naar Meerzorg aan de andere kant van de Suriname rivier. Deze verbinding heeft wel ingeboekt met de komst van de brug. De ontsluiting met de overkant is door de brug sterk verbeterd. De veerbootjes brengen voetgangers en fietsers naar de overkant en ook marktkooplieden en andere.

St. Petrus en Paulus kathedraal

Cathedraal

De gele kathedraal St. Petrus en Paulus is het grootste houten gebouw van Latijns Amerika en tevens een van de grootste van de wereld. De kathedraal werd gebouwd in het laatste deel van de achttiende eeuw. Nadat de kathedraal bijna instortte als gevolg van een renovatie, werd het gebouw in 1979 voor publiek gesloten. In 2002 is er begonnen met het restaureren van de kerk. Dat koste veel tijd omdat er geen geld beschikbaar was. Uiteindelijk is in 2007 de echte restauratie begonnen die in 2010 is afgerond. In 2010 is de kerk weer voor publiek geopend. Er zijn nu dagelijks diensten

De buitenkant van de kerk is gemaakt van basralokus hout. De binnenkant is geheel van rood cederhout. De beide torens in 44 meter hoog.

Leonsberg

In Leonsberg is het mogelijk om per korjaal over te steken naar Nieuw-Amsterdam. Vanaf het terras bij de steiger zijn de getijdenstromingen van de Suriname rivier duidelijk waar te nemen.

Centrale Markt

Aan de waterkant ligt in een grote hal Centrale markt van Paramaribo. In het overdekte gedeelte van de markt, die twee verdiepingen telt, zijn vele verschillende soorten voedsel terug te vinden. Dit komt met name door de grote verscheidenheid in herkomst van de Surinaamse bevolking. Naast Afrikaanse zijn ook veel Indiaase invloeden hier te vinden. Ook buiten staan verschillende kraampjes met allerlei groenten en vruchten. De markt kent zo'n 3000 kraampjes. Beneden is vooral groente en fruit, vis en vlees te vinden. De vis wordt dagelijks vers aangevoerd vanaf de rivier. De groente en fruit zijn ook vers. Fruit en groenten worden vaak in hopen aangeboden. Groente wordt opgestapeld tot een hoop die te koop zijn. Het is aan te raden goed onder het bovenste fruit te kijken om te zien wat er onder zit. Voor toeristen is het aan te raden alleen te kopen waar een prijsbordje bij staat. De prijs zal anders erg oplopen. Boven is vooral niet bederfelijke waar te koop. Zo is er een groot aanbod van kleren, keukengerei, schoenen en diverse andere atikelen.

De Centralemarkt is van maandag t/m zaterdag open van 05.00 tot 17.00 uur.

Even buiten Paramaribo

Pikin Poika

Pikin Poika

Op korte afstand van Paramaribo vindt u het indianen-dorpje Pikin Poika. Naast het bijwonen van traditionele dansoptredens, kunt u er ook korjaaltochten maken over de Saramacca rivier.

Domburg

Ten zuidoosten van Paramaribo ligt het dorpje Domburg. Indien u van watersport en relaxen aan het water houdt, kunt u hier uw hart ophalen. In het gebied langs de Suriname rivier zijn verder veel buitenhuizen van mensen uit Paramaribo terug te vinden.

Colakreek

De meest druk bezochte badplaats van Suriname, Colakreek ligt op een paar kilometer afstand van de J.A. Pengel Internationale Luchthaven. In het weekend zijn het vooral de jongeren die in grote getale naar dit vakantiegebied komen. Voor een verblijf kunt u een tent opzetten of eventueel een huisje huren. Gelegenheden voor eten en drinken zijn volop aanwezig.

Jodensavanna'

In de zeventiende eeuw kwamen veel Joodse kolonisten naar Suriname. Het gebied, dat de naam Jodensavanna kreeg, was zeer in trek bij deze kolonisten. U vindt Jodensavanna na het passeren van het indianendorp Powaka.

Blaka Watra

Blaka Watra is te vinden door na Jodensavanna de volgende afslag naar Blaka Watra te nemen. Het gebied werd door oud-premier J.P. Pengel zelf ingericht tot zijn vakantieoord. Na zijn dood kon ook het publiek hier terecht. Tegenwoordig zijn de restanten van zijn riante bungalow nog steeds terug te zien. Verder is de stroomversnelling met daarin een bubbelbad een grote bezienswaardigheid.

Phedra

Bij de steenslagwinning die heeft plaatsgevonden in de omgeving van Phedra, zijn zware explosieven gebruikt. Waar dit normaal zou leiden tot een aantasting van de natuur, is hier juist een mooi stuk natuur ontstaan. Helderblauw grondwater en witte stranden maken van deze plek een prachtige gelegenheid om tot rust en ontspanning te komen.

Afobaka

Afobaka staat bekend om het Stuwmeer met een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan, doordat een grote hydro-elektrische dam in de Suriname rivier gebouwd werd. Bij de dam staat ook een waterkrachtcentrale. Vanuit de brug links van de centrale heeft u een mooi uitzicht over dam en meer.

Externe links

Een complete virtuele reis door Paramaribo is te maken op City of Paramaribo.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Paramaribo&oldid=253175"

  

 
Kaart Paramaribo

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 831 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 14 jan 2013 om 09:19 door Wereld. Eerdere bijdragen van Peter Duker, Peter Duker, Karlyn en Felicity en auteurs Pepperbot, 80.126.43.198, 86.82.169.254 en 200.2.184.74.