Oise

Ga naar: navigatie, zoeken

De Oise mag men de wieg van Frankrijk noemen en daar hield deze streek een zekere authenticiteit aan over. Koningen en landheren verhieven er de levenskunst tot een verfijnd niveau. Uitgestrekte bossen, kastelen en kathedralen, vakwerkhuizen, sport- en recreatieparken lijken mijlenver verwijderd van Parijs, terwijl de lichtstad in werkelijkheid slechts op een afstand van 45 kilometer ligt.

De rust, de schoonheid en de culturele verscheidenheid van de Oise maken van het departement een aangenaam verrassende en groene vakantieplaats, waar u een echte zuurstofkuur ondergaat.

Menu

De Schatten van de Kroon

De Schatten van de Kroon

De Oise was een land van bouwers en dat bewijzen onder meer de drie kathedralen. In Beauvais bereikt de gotiek zijn hoogtepunt met het ‘hoogste gotische koor ter wereld’.

Het fraaie kasteel van Chantilly, het keizerlijke kasteel van Compiègne en het indrukwekkende Pierrefonds zijn slechts enkele voorbeelden van de 300 kastelen die gebouwd werden tussen de regeerperiodes van koning Frans I en Napoleon III. Vandaag huisvesten ze vaak bijzondere musea. In het ‘musée Condé’, dat onderdak vond in het kasteel van Chantilly, vindt u de tweede grootste verzameling schilderijen – na het Louvre – van Frankrijk.

Overigens zijn tal van steden echte openluchtmusea. In Senlis, de koninklijke stad met haar geplaveide straatjes, geniet u tijdens een koetstocht van de fraaie stenen woningen die de tand des tijds doorstonden.

Een speelse escapade

Een speelse escapade

De Oise biedt vermaak voor groot en klein. U ontdekt er tal van attractieparken: van het oudste – la Mer de Sable – over het Parc St Paul dat zich richt op families en de allerkleinsten, tot het beroemde Park Asterix, dat zich het tweede grootste van Frankrijk mag noemen.

Op elk moment vindt u in de Oise vermaak en interessante evenementen. Er is een feest voor de paarden en hun overwinningen (Prijs Diane Hermès, Prijs van de Jockey Club) en het knalt tijdens het prachtige vuurwerk van de ‘Nuits de Feu de l’Oise’. De steden geven zich bloot tijdens de weekends van ‘les Rendez-Vous de Septembre’ en ook de natuur komt aan bod tijdens het ‘Fête des fruits rouges’.


Diep inademen, u bent in de groene Oise

Diep inademen, u bent in de groene Oise

De streek is de groene long van het Ile de France. De Oise telt 120 000 ha eeuwenoude bossen, waaronder de mooiste van het land. Voor wandelaars zijn er 13 grote-routepaden en fietsers onthalen we met 12 bewegwijzerde circuits, waaronder het leuke fietspad van Compiègne naar Pierrefonds. Rond Chantilly, de Franse hoofdstad van het paard, bieden een tiental ruitercentra stages en tochten aan. Tien golfterreinen, waaronder de twee oudste en mooiste van het land, wachten op liefhebbers. De ‘Golf Pass’ laat u er optimaal van profiteren. U kunt terecht op 4 verschillende parcours die dicht bij elkaar liggen en u geniet van een korting bij aankoop van de green fees.

Ook voor lekkerbekken

Ook voor lekkerbekken

In de Oise steunen de tafelgenoegens op natuurlijke producten, op luchtigheid en verfijning, naar het voorbeeld van de luchtige slagroom die hier ‘crème Chantilly’ heet. Wist u dat deze smeuïge crème in 1663, in het gelijknamige kasteel, werd ‘uitgevonden’ door de beroemde kok Vatel? Het originele recept is bewaard gebleven en in het ‘Hameau’ – het gehuchtje in het kasteelpark – kunt u de wereldberoemde lekkernij proeven.

De stad Noyon viert op de eerste zondag van juli het feest van de streekspecialiteit: rode vruchten. Maar eigenlijk zet de Oise het hele jaar door haar streekproducten in het zonnetje: ganzenlever, champignons, wild, waterkers, zoetwatervis …


Dorpen en tradities: een levend erfgoed

Dorpen en tradities: een levend erfgoed

In de talloze dorpen die omgeven zijn met golvende velden, lijkt het wel of de tijd stil staat.

De Oise is een land van ambachtslui die de oude tradities verder zetten, zoals de pottenbakkerij in het Land van Bray (musée de la Poterie in Chapelle-aux-Pots), de paarlemoerverwerking in de streek van Vexin Thelle (musée de la Nacre et de la Tabletterie in Méru) of de borstelmakerij (Moulin Musée de la Brosserie in Saint Félix).

In Crépy en Valois wordt al sinds de Middeleeuwen de traditie van het boogschieten in ere gehouden. Vandaag gebeurt dat onder meer in het Musée de l’archerie. Niet ver daar vandaan kronkelt de groene vallei van de Automne. Over een afstand van 35 km verrijzen 35 klokkentorens, kapellen en abdijkerken. Hun stijl gaat van sober romaans tot de meest flamboyante gotiek. Meer naar het westen ontdekt u nog lemen huizen en dorpen met karaktervolle woningen in natuursteen. Het meest bekende is het rozendorp Gerberoy, dat deel uitmaakt van de vereniging van de mooiste dorpen van Frankrijk.


VVV-Oise

 

Navigatie: Steden en dorpen in Oise
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Oise&oldid=229222"

  

 
Kaart Oise

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 276 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 20:32 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en auteurs Pepperbot.