Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp

Ga naar: navigatie, zoeken
Notre-Dame-du-Haut
Ronchamp

In de Haute-Saône beschut een klein stadje een belangrijke Dame, die over een zeer schilderachtig dal uitkijkt : Notre-Dame-du- Haut, de beroemde kapel van Ronchamp, ontworpen door de niet minder beroemde Le Corbusier.

Notre-Dame-du-Haut, gelegen op de heuvel van Bourlémont, is een van de belangrijkste plaatsen van hedendaagse heilige kunst, een plaats van aanbidding, bedacht door Le Corbusier. De weg die naar de kapel leidt is door de eeuwen heen begaan door duizenden pelgrims die Maria kwamen aanbidden. Ronchamp dus heeft een lange geschiedenis als pelgrimsoord, gewijd aan de Heilige Maagd, een traditie die diep in de plaatselijke cultuur geankerd ligt. Twee andere kapellen zijn aan het gebouw van Le Corbusier voorafgegaan. De eerste, die uit de XVe eeuw dateert, werd in 1913 door de bliksem verwoest.

De tweede, ingewijd in 1936, werd in 1944 tijdens de tweede wereldoorlog vernield. In 1950 maakt Le Corbusier een maquette van pleister. Dit projekt wordt door enkele vastberaden mannen (Kanunnik Ledeur, François Mathey, Maurice Jardot…) goedgekeurd. De werkzaamheden beginnen in 1953 en de Kapel wordt ingeweid op 25 juni 1955.

De architect drukt zeer sterk zijn stempel op dit werk en toont zijn gevoeligheid door middel van een uitzonderlijk gebouw. Door lichtspel, luchtige bogen en krachtig materiaal leent deze plaats zich volkomen voor overpeinzing, voor het luisteren naar de stilte. De Kapel van Notre-Dame-du-Haut mag dan bij de bezoeker verbazing opwekken vanwege de bijzondere vormen, maar dit maakt deel uit van het werk van Le Corbusier. De witte kleur en de bogen van het gebouw vormen een tegenstelling met de ruwheid van het beton….. Le Corbusier, die zich tot de plek aangetrokken voelde, heeft een kapel willen ontwerpen « die op de vier horizonnen uitkijkt en van de vier horizonnen ontvangt. » Notre-Dame-du-Haut, een van de belangrijkste toeristsche plaatsen van de Franche-Comté, draagt de inspiratie met zich van een schepper die door z’n omgeving sterk beinvloed is.

Met dank aan

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté


  

 
Kaart Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 973 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 20:24 door Wereld. Eerdere bijdragen van Gido en Vera.