Nederlandse Antillen

Ga naar: navigatie, zoeken
Willemstad

De Nederlandse Antillen vormden tot 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Onder de Nederlandse Antillen vielen de volgende 5 eilanden: Curacao, Bonaire, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba. Tot 1986 hoorde ook Aruba tot de Nederlandse Antillen.

Curaçao en Sint-Maarten zijn nu onafhankelijke landen, weliswaar binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Sint-Eustatius en Bonaire zijn speciale gemeenten van Nederland.

Verdwijnt er door deze rechtstreekse band met Nederland de vlag van de drie eilanden? En mag er alleen nog maar Nederlands worden gesproken? Nee, absoluut niet. De identiteit van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba blijft net als nu. Papiamento en Nederlands blijven geldige talen. Daar verandert niets aan. Nederland neemt wel de taken van het Land Nederlandse Antillen over. Bijvoorbeeld als het gaat om politie, brandweer douane en belastingheffing. Daarnaast zal Nederland taken op het gebied van uitkeringen, AOV en bijstand, volksgezondheid, jeugdzorg en onderwijs voor haar rekening nemen.


Menu

De Nederlandse Antillen

Curacao, Bonaire en Aruba zijn de grootste eilanden en worden ook wel de Benedenwindse Eilanden genoemd. Deze eilanden liggen voor de kust van Zuid-Amerika(Venezuela)in de Caribische Zee. De overige eilanden (Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba) worden de Bovenwindse Eilanden genoemd en liggen ten oosten van Puerto Rico.

De Nederlandse Antillen maakten weer deel uit van de Antillen. Tot de Antillen horen alle eilanden in het Caribisch gebied, behalve de Bahama's. De Antillen worden weer verdeeld in de Kleine Antillen en de Grote Antillen.

Bevolking

Curacao is het grootste eiland en heeft de meeste inwoners. Bonaire komt op de 2e plaats. Op Sint Maarten wonen veel buitenlanders. Op de Bovenwindse eilanden komen veel mensen van Haїti, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico, op de Benedenwindse eilanden komen ze vooral uit Venezuela.

Religie

Bonaire, weg naar Karpata

De meeste mensen op de Nederlandse Antillen zijn Rooms- Katholiek. Op de Bovenwindse eilanden zijn grote protestantse gemeenschappen: pinkstergemeenten, methodisten, baptisten, zevendedagsadventisten en anglicanen. Op Curaçao en Sint Maarten is er van oudsher een aanzienlijke joodse gemeenschap en op Curaçao is ook een moslimgemeenschap.

Talen

De officiële taal van de Nederlandse Antillen was Nederlands. Op de Benedenwindse eilanden spreken ze meestal Papiamento. Papiamento is een taal van Portugees of Spaans met veel Nederlandse, Engelse en Franse invloeden. Op de Bovenwindse eilanden wordt Engels gesproken.

Klimaat

Het weer is over het algemeen goed op de voormalige Nederlandse Antillen. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 28-30°C. Op de Benedenwindse eilanden waait de pasaatwind die voor een aangenaam, verkoelend briesje zorgt. De meeste regen valt in de periode van juni tot en met november, maar in deze maanden kan de zon ook gewoon schijnen. Overdag is het meestal zonnig en in de namiddag kan er een korte, heftige regenbui vallen. Op de Bovenwindse eilanden schijnt de zon bijna altijd, maar hier valt meer regen dan op de Benedenwindse eilanden.

Beste reistijd

De beste reistijd op de bovenwindse eilanden is van december tot en met april. Op de benedenwindse eilanden is de reistijd het hele jaar door geschikt.

Vaccinaties

Als je naar de Nederlandse Antillen gaat en uit het gele koorts gebied komt dan is de gele koorts vaccinatie verplicht.

Belangrijk!

Kraanwater is geschikt voor consumptie. Het is verstandig om alle warmwaterkranen, douche en bad een paar minuten op z'n heetst te laten lopen als u voor het eerst op de kamer/appartement komt! Hierdoor wordt de legionellabacterie bestreden.

Betaalmogelijkheid

Op de Nederlandse Antillen wordt betaald met de Antilliaanse gulden, maar de Amerikaanse dollar wordt ook overal geaccepteerd. Geldautomaten zijn volop te vinden. In de meeste winkels kan men betalen met de pinpas.

Eten

De Antilliaanse keuken is ontstaan door Latijns- Amerikaanse, Afrikaanse en Europese inlvoeden die zijn samengevoegd in de Antilliaanse cultuur. Voor de eigen recepten waren ze afhankelijk van wat er was en wat zonder koeling per zeilschip kon worden geïmporteerd. Met de Hollandse schepen kwamen er vaak kazen naar de eilanden en hierdoor is er een recept het gevulde Goudse kaasje wat ze op de Nederlandse Antillen Keshi Yena noemen. Er zijn een paar typische Benedenwindse gerechten zoals: stoofpotten van geitenvlees(stoba’s), kip, vis of groenten. Stoba di kabrittu(geitenstoofpot) is het nationale gerecht van de Benedenwindse Eilanden. Er worden ook veel gerechten gemaakt met orka of cactus. Maar er wordt meer vis gegeten dan vlees, omdat er in de zee rond de eilanden veel vis gevangen wordt. Leguaan is officieel verboden om te eten, maar de Antillianen eten dat toch ook nog wel eens. Verder eten ze pisca dat is gebakken vis, galiña stobà dat is kipstoofschotel en karkó een groot schelpdier. Als snacks eten ze empanadas, gevulde pasteitjes van maϊs of griesmeel, en pastechi’s met kaas, kip, vis of vlees gevulde deegflappen. Dit wordt vooral ’s morgens en aan het eind van de middag gegeten. Daarna worden karbonades gegeten of andere stevigere snacks. Er worden ’s avonds ook wel kreeften en vaak zoals ook op andere eilanden in het Caribisch gebied veel rijst met bonen of erwten gegeten.

Reistips

     

Navigatie: Regio's in Nederlandse Antillen

Saba, Sint Eustatius,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Nederlandse_Antillen&oldid=251549"

  

 
Kaart Nederlandse Antillen

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 252 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453