Midi-Pyreneeën

Ga naar: navigatie, zoeken
Toulouse

De Midi-Pyreneeën strekken zich uit van de beboste heuvels van de Dordogne in het noorden tot de majestueuze Pyreneeën in het zuiden. Ook is dit de streek van middeleeuwse dorpen, Romaanse kerken, D’Artagnan de Musketier, Armagnac en Roquefort, van het Canal du Midi.

Menu

Een bijzonder gebied

Bergen zijn altijd prachtig en met name de Pyreneeën. Ga naar Gavarnie. Een uitvalsbasis voor alle niveaus bergwandelaars. Je zit midden in de bergen, samen met andere actieve toeristen. Een gezellig sfeer. 's ochtends bij de bakker een vers stokbrood halen, rugzakje inpaken en wegwezen. Er zijn zwaardere routes waar je niet veel mensen tegenkomt, maar als minder geoefende kun je ook met de massa meelopen op de eenvoudige route en toch genieten van dit natuurschoon.

Als je vanuit het noorden komt bereik je Gavarnie via Toulouse: ook een stop waard. Een heel aparte beleving zo'n bedevaartsoort. Ik zelf geloof niet dat je daar genezing haalt, maar dagelijks geloven dui-zen-den anderen dat wel. Dit geeft een bijzondere sfeer, waardoor het zeker de moeite van het bezoeken waard is (met respect!). De bijeenkomsten zijn op vaste tijden, die iedereen u daar kan vertellen.

Er zijn verschillende grote en kleine bergpassen. De gemakkelijkste en oudste doorgangen door het gebied lopen langs de kusten. De twee berg overschrijdende spoorwegovergangen Pau-Zaragoza en Toulouse-Barcelona zijn pas in de 20-er jaren aangelegd.


De Midi-Pyreneeën bestaat uit de departmenten Ariège, Aveyron, Haute-Garonne, Gers, Lot, Hoge Pyreneeën (Hautes-Pyrénées), Tarn en Tarn-et-Garonne.


Klimaat

Een belangrijke oorzaak voor deze verscheidenheid is dat het de natuurlijke barrière tevens klimaatsgrens tussen de Atlantische zone aan de Franse kant vormt, en het droge en hete klimaat van het Spaanse binnenland. Voor een hooggebergte is het vanwege de zuidelijke ligging voor Europa vrij warm: de jaarisoterm van 0 graden Celsius ligt op 2.000 m. Algemeen: juli en augustus zijn de warmste en droogste maanden, met warme droge dagen, met enige regelmaat afgewisseld met onweer. Soms regenperiodes veroorzaakt door oceaanstoringen. Plaatselijk zijn grote verschillen mogelijk. Verschillen in het gebied: de noordelijke Pyreneeën zijn regenrijk door de Atlantische lucht, de vochtigheid neemt naar het oosten toe af. De zuidkant is droger, met uitzondering van het westelijke Baskenland en delen van Catalonië.

De natuur van de Pyreneen

Hoogte en vochtigheid zijn de meest bepalende factoren voor de plantengroei. In de oostelijke Pyreneeën zijn van laag (mediterraan) naar hoog te vinden: kurk, groene eik, garigue en macchia, daarna eik, beuk en dennen, daarboven soms alpenweiden en weinig begroeid gebied. Het centrale en Atlantische gedeelte kent veel loofbomen, met alpenweiden die van laag tot hoog doorlopen. Het centrale deel is zeer bosrijk. Beneden veel eiken, van 1.00 tot 1.500 m vaak beuken zilversparren, daarboven bergdennen.


Zie ook: De 3 bloemen van Midi-Pyrénées.

Regionale natuurparken

Midi-Pyrénées telt 3 regionale natuurparken die samen bijna 760.000 hectare beslaan en waar 173.000 mensen wonen. De parken hebben een hoge milieukwaliteit en ijveren om hun natuurlijk, cultureel en menselijk patrimonium harmonisch te ontwikkelen. De drie parken zijn het Regionaal Natuurpark van de Haut-Languedoc, het Regionaal Natuurpark van les Grands Causses en het Regionaal Natuurpark van de Causses du Quercy.


De onderaardse wereld

In Midi-Pyrénées vindt men ook grootse landschappen onder de grond. Daarvan getuigt onder meer Padirac in de Lot, een van de meest bekende afgronden van Frankrijk. Andere grotten met fantastische kalkafzettingen zijn: de Gouffre d’Esparros in de Hautes-Pyrénées (meer dan 110 meter diep), de onderaardse rivier van Labouiche en de grot van Lombrives (de grootste grot van Europa) in de Ariège. Het departement van de Ariège is befaamd voor zijn prehistorisch erfgoed, dat uniek is in Europa. Hoogtepunten zijn de grotten van Niaux, Bédeilhac en le Mas d’Azil. Andere interessante grotten zijn deze van Foissac (Aveyron) en Les Merveilles in Rocamadour (Lot).

Tuinen

Zijn ze exotisch of oriëntaal, dan nemen ze ons mee naar een andere wereld. Zijn ze middeleeuws, dan voeren ze ons naar een ander tijdperk. In Midi-Pyrénées zijn de thematuinen een kunst waarin droom en verbeelding zijn vermengd. De streek biedt een schitterende waaier aan tuinen en parken.

Bijzonder aantrekkelijk zijn het dertigtal verborgen tuinen (Jardins Secrets) van Cahors (Lot), de Jardin des Paradis in Cordes-sur-Ciel (Tarn), de Jardin des Martels in Giroussens (Tarn), de Jardin d’Eden van het Château du Colombier (Aveyron), de Jardins de Coursiana in La Romieu (Gers), de Jardin du Pèlerin in Lauzerte (Tarn-et-Garonne) en de Jardin Massey in Tarbes (Hautes- Pyrénées).

Architectuur

Bastides

Cologne, Mirande, Montpezat-de-Quercy, Lauzerte, Villefranche-de-Rouergue, Najac, Lisle-sur-Tarn, … : al deze oude dorpen en stadjes in Midi-Pyrénées zijn bastides. Ze werden gesticht in de 13e en 14e eeuw en zijn een van de meest kenmerkende trekken van Midi-Pyrénées.

De streek telt er meer dan 300. De oudste is Montauban (1144), de jongste is Revel (1342). De bastides beantwoordden aan strategische, economische en sociale behoeften. Ze werden gesticht door de graven van Toulouse, plaatselijke heren, geestelijken of Franse koningen. Op het gebied van stedenbouw waren ze een complete vernieuwing. Ze bestonden uit regelmatig gevormde percelen rond een centraal plein dat omringd was met galerijen. Op het centrale plein verrees de markthal en het huis van de ‘consuls’ (stadsbestuurders).


Voor de bouw werd een strikt schema gehanteerd, maar er was altijd wel ruimte voor een variante. De plattegrond kon een vierkant zijn of een visgraatmotief, de galerijen konden gesteund worden door arcades of door zuilen, de markthal kon een eenvoudige of complexe dakconstructie hebben, gebouwd zijn in natuursteen, baksteen of gebakken aarde en uiteindelijk gelijkt geen enkele bastide op zijn buurstad!

Woonhuizen

De traditionele woningen van Midi-Pyrénées dragen de onnavolgbare stempel van hun streek en dat geldt zowel voor de woonhuizen als de vakantiehuizen.

Midi-Pyrénées is de meest uitgestrekte regio van Frankrijk. Hij bevat een aanzienlijk aantal kleinere streken die niet versmolten zijn in het geheel maar die daarentegen een eigen karakter hebben bewaard, wat zich ook vandaag nog duidelijk laat voelen. De plattelandsarchitectuur blijft een van de meest tastbare uitdrukkingen van dat karakter, want ze is gebaseerd op de relatie tussen mens en streek. Reliëf, klimaat, bodem, soorten akkerbouw en levenswijze veranderen om de haverklap wanneer men Midi-Pyrénées doorkruist van noord naar zuid of van oost naar west. Het departement van de Tarn-et-Garonne, om maar een voorbeeld te noemen, heeft niet minder dan tien verschillende gebieden en evenveel architectuurstijlen, al naargelang men de Val de Garonne beschouwt, de terrassen van Montauban of de heuvels van Montclar.


De plattelandsarchitectuur van Midi-Pyrénées is vooral het resultaat van een gunstige economische periode op het platteland, namelijk van het Ancien Régime tot het begin van de 20e eeuw. De sterke demografische evolutie bracht een spectaculaire stijging mee van het aantal woningen, terwijl de ontwikkeling van de landbouw, de veeteelt en de wijnbouw een hoger inkomen bezorgde aan een deel van de plattelandsbevolking. Grote schaapskooien, uit de kluiten gewassen boerderijen, panden met veel bijgebouwen, herenhuizen met mooie gevels van notabelen of rijke handelaren, gebouwen van ambachtslui zoals zagerijen of molens… Er ontstonden hele wat types in Midi-Pyrénées en die traditionele woonvormen beleven nu een renaissance doordat ze worden omgevormd tot kwalitatieve toeristische logeeradressen.


Langs de wegen van Midi-Pyrénées zou men gemakkelijk een inventaris kunnen maken van de overheersende architectuurvormen. We kunnen daarbij verwijzen naar de elegante vierkante gebouwen in Gascogne, de mediterrane boerderijen van de Quercy Blanc, de grote burgerhuizen van de dorpen in de Pyreneeën, de modeste en overwegend verticale woningen van de Haute-Ariège, de herenhuizen in de Midi Toulousain… Deze opsomming houdt echter geen rekening met de poëzie die het karakter van de woningen uitstraalt. Een uitgesleten stenen trap die naar een overdekt bordes leidt, een verweerde muur in adobesteen, een zonovergoten dak met typische holle pannen, een ongewone zuiderse fries: uit die details ontstaat hun charme en authenticiteit, die vandaag zorgvuldig gekoesterd wordt. Ze vormen een open boek over architectuur op het platteland, die zijn identiteit betrekt uit een spontane elegantie, en die tegelijk harmonieus en inventief is.

De stijl ‘campagne montalbanaise’

In de Tarn-et-Garonne, aan de kant van Montauban of Castelsarrasin, maken de gebouwen indruk door hun omvang. Ze dateren uit de 19e eeuw en hun stijl is Noord-Italiaans geïnspireerd. De gevel vertoont vaak grote galerijen op twee niveaus, die omkaderd zijn door bijna monumentale duiventorens. Men ziet er overigens tal van pachthoeves, met meer bescheiden omvang, die verwijzen naar het type ‘Toulousaine’(vierkant huis in baksteen).

De plattelandswoning in de Hautes-Pyrénées

Dit is het huis van kleine boeren en herders. Het is aangepast aan de heuvelhelling en opgetrokken in natuursteen. Oorspronkelijk verbleef het vee op de gelijkvloerse verdieping, was de woonruimte op de eerste verdieping (zuidelijk gericht) en was er nog een zolder voor de opslag van de oogst. De gevels zijn hoog en smal, de daken hebben vaak twee hellingen, met soms een schilddak puntgevel).

Kleur

Indien men Midi-Pyrénées in één oogopslag kon zien, dan zouden de woningen een immens doek vormen dat op het gebied van kleur mag wedijveren met de beste Gauguins. De oranjekleurige baksteen in de Midi toulousain, het vanillewit van de kalksteen op de causses van de Lot, de blauwe leisteen in de Pyreneeën, het saffraangeel van de klei in de Tarn en de Gers, het beige van de schist in het zuiden van de Aveyron of in de Pyreneeën…: de gebruikte materialen bekennen duidelijk kleur. Ze herinneren er aan dat men vroeger weloverwogen bouwde met de materialen die de aarde ter plaatse ter beschikking stelde. Dat is meteen ook de reden voor het gevoel van harmonie dat men ervaart wanneer men in een van deze huizen verblijft. Iedereen leeft in overeenstemming met zijn universum.

Het gebruik van plaatselijke materialen, de aanpassing van het gebouw aan het terrein en de inzet van lokale vakkennis hebben vaak aangrijpende resultaten afgeworpen. Dat is niet enkel te zien bij individuele traditionele woningen, maar dat geldt soms voor een heel dorp. Een mooi voorbeeld is Saint-Cirq-Lapopie.

Steden en dorpen

Albi

Lekker actief

Wandelingen en trektochten mogen dan al toppers zijn in het hele gebied van Midi-Pyrénées, de streek is ook het gebied bij uitstek voor outdooractiviteiten. Die zijn er in alle vormen, zowel geschikt voor het grote publiek als voor adrenalineverslaafden. De diversiteit in keuze en moeilijkheidsgraad geeft Midi-Pyrénées een doorslaggevende troef in het kaartspel van de bekende natuurbestemmingen in Frankrijk.


Zo kan men met de kano de zachte wervelingen van de Célé, de Dordogne, de Aveyron of de Tarn trotseren, de ronde maken van de mooiste golfterreinen van de streek (ze telt er 34), zeilen op de grote meren van de Lévézou en met de fiets of de mountainbike honderden kilometers trekken door het platteland of langs de rivierengten. Er bestaat overigens ook een netwerk ‘véloroutes et voies vertes’.

Verder kan men zich wagen aan parapente op de rotsen van de Larzac (een internationaal gereputeerde plek), zich laten inwijden in de speleologie in de onderaardse doolhof van de Causses du Quercy, of er te paard op uit trekken langs departementaal uitgestippelde routes en zelfs grensoverschrijdend (Frankrijk en Spanje).

De Pyreneeën blijven een gedroomde bestemming voor allerlei activiteiten die geschikt zijn voor een licht avontuurlijk publiek. Op de wilde bergrivieren kan men zich uitleven in canyoning, rafting of hydrospeed. Men kan het gebergte ontdekken langs de via ferrata of zich vervolmaken in bergbeklimming. De vrije val is een andere optie terwijl sportieve fietsers de uitdaging kunnen uitgaan van de Col du Tourmalet.

Voor liefhebbers van waterpret biedt Midi-Pyrénées een groot aantal goed uitgeruste watersportcentra en ook de rivieren en meren hebben vaak de nodige voorzieningen. Het meer van Saint-Ferréol (Haute-Garonne), de grote meren van de Lévézou (Aveyron), de meren van Les Montagnès en Le Laouzas (Tarn) en de rivieren Lot, Tarn, Aveyron of Viaur hebben bijvoorbeeld verschillende stranden met bewaakte zwemzones.

Wandelen

Er worden vier trektochten beschreven, elk van ongeveer twee weken.

Pic de Canigou

Wandeling 1: start van de GR 10 vanaf Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee via de Pic de Canigou tot de Col de Jou, dan afgedaald naar St. Martin du Canigou en Prades.

Wandeling 2: vervolg van de oostelijke GR 10 (met delen van de HRP) vanaf de Col de Jou via de Pic Carlit tot Andorra, en dan via Porteille de Fontargente (panoramafoto) afgedaald naar Les Cabannes.

Wandeling 3: in de centrale Pyreneeën twee trajecten van de GR 10: (1) van Cauterets via de Vignemale en Cirque de Gavarnie naar Luz St Sauveur en (2) van Bareges naar Vielle-Aure.

Wandeling 4: In de centrale Pyreneeën van Cauterets langs de Vignemale en Col de la Bernatoire naar de Ordesa. Via de Grot van Casteret en de Brèche Roland naar Gavarnie, en weer langs het Lac d'Estom terug.

Fietsen

Bergpassen

De bergpassen van de Midi-Pyrénées vormen een spectaculair geheel dat toegang biedt aan fietsers die een mooie klim, een dagtocht of een meerdaagse tocht willen maken. Het gebergte is rijk aan landschappen, vergezichten en tradities.

Op de passen zijn fietsroutes afgebakend door de drie departementen Ariège, Hautes-Pyrénées en Haute-Garonne. Om de fietser veilig aan de top te brengen, staat bij iedere kilometer bergopwaarts een bord met de afstand naar de top, het steilte- en het hoogtepercentage. Dit maakt het mogelijk om te anticiperen op de moeilijkheidsgraad, de versnellingen aan te passen en de inspanningen te reguleren.

Als voorbeeld van een prachtig fietsparcours in de Hautes-Pyrénées noemen we de route Tourmalet - Luz-Saint- SauveurLourdes en de route Tourmalet - Cauterets - Juncalas. Andere routes zijn nog sportiever, zoals die van Aspin - Azet - Aspin.

Voies vertes

De “voies vertes” zijn fietspaden in de natuur die overwegend autovrij zijn. Zij zijn vaak aangelegd op voormalige spoorwegen of op de jachtpaden langs oevers van kanalen en rivieren. De paden zijn uitsluitend bestemd voor fietsers, wandelaars, hardlopers, skaters en ruiters. Er zijn 22 voies vertes in de Midi-Pyrénées met een totaal van 379 km fietsplezier. Een paar voorbeelden: de voie verte van het Canal des Deux Mers, de voie verte van de Kathaarse Pyreneeën, de voie verte van Séronais in de Ariège, de voie verte van de bergstromen in de Hautes- Pyrénées, de voie verte langs de oevers van de Gers in Auch en zelfs de voie verte van de Airbus A380 in de Haute-Garonne.

Ook via de andere fietsroutes kan men prachtige trektochten maken door de Midi-Pyrénées. Deze routes lopen deels over de voies vertes en deels over wegen met weinig autoverkeer. De fietsroutes zijn duidelijk aangegeven met borden en paaltjes. In de Midi-Pyrénées kunnen fietsers dwars door de streek diverse routes volgen, zoals de fietsroutes door de vallei van de Lot (160 km), door de vallei van de Tarn (108 km), de Garonne route (150 km) of die van Castres/Revel (32 km). De fietsroutes zijn vastgelegd door de Association Française de Développement des Véloroutes et Voies Vertes.

Vélorail

Leuker dan de fiets, minder vermoeiend dan de waterfiets, dat is vélorail. Een nieuwe manier van voortbewegen via de verlaten spoorlijntjes van de Larzac. Direct na vertrek vanuit het tempeliersdorp Saint-Eulalie de Cermon en Aveyron zal u overrompeld worden door de weidse landschappen van de Larzac.

De spoorlijn werd in 1896 aangelegd en diende jarenlang als verbinding tussen Tournemire en Vigan en doorkruist een indrukwekkend woest gebied. Na in 1981 definitief te zijn gesloten door president Mitterand, kreeg de spoorlijn een nieuwe functie als ‘fietspad’.

Momenteel zijn er twee routes te begaan. De zeven kilometer lange ‘route des papillons’ is de minst zware en voert door drie tunnels en over één viaduct. De ‘route des orchidées’ is voor de iets beter getrainden, aangezien er eerst vier kilometer gedaald mag worden om vervolgens weer vier kilometer te klimmen. Deze weg leidt echter wel over twee viaducten zodat het schitterende uitzicht een ware beloning is.

Varen

Van op een boot bekijkt men Midi-Pyrénées met heel andere ogen. Een cruise op de Garonne, in Toulouse, toont een apart aspect van de pracht van de stad: de kaaien van de Garonne, de haven van la Daurade, de Ecole des Beaux-Arts, de Pont Neuf uit de 16e eeuw…

Het Canal du Midi is ontegensprekelijk de ‘must’ van het riviertoerisme. Met deze unieke waterweg kan men kennismaken op verschillende manieren: met een plezierboot die men huurt (zonder vaarvergunning), met een rondvaartboot of met een hotelboot. De lommerrijke oevers en het patina van de kunstwerken zijn oogstrelend. Men ontdekt de typische zuiderse woningen van de streek van Toulouse en sluiswachtershuizen die opgesierd zijn met bloemen. Ook een wandeling of een fietstochtje langs de jaagpaden is niet te versmaden.

Midi-Pyrénées is anderzijds een bestemming die bekend is voor vaartochten op haar rivieren. Tussen Valence-sur-Baïse en Buzet kringelt de bevaarbare Baïse door Gascogne. Rondvaartboten en woonboten kruisen elkaar ook op de Lot die een schitterend bevaarbaar parcours van 70 km biedt. Stroomopwaarts van Saint-Cirq-Lapopie kronkelt de rivier langs steile rotsen naar Cahors en zijn wijngaarden. De Tarn biedt dan weer tochten met ‘gabarres’ die Albi of de viaduct van Millau laten zien.


Rugby

Rugby In Midi-Pyrénées is rugby veel meer dan een sport die op het einde van de 19e eeuw was overgewaaid uit Engeland. Rugby kreeg vaste voet in zowat elk dorp van de streek en groeide uit tot een echte cultuur met waarden en enthousiasme die zowel het platteland als de steden begeesteren, van Albi tot Montauban en van Castres tot Toulouse. Men mag zelfs stellen dat de ovalen bal een soort religie is geworden, zoals de schrijver Henri Rozès resumeerde: ‘in het koninkrijk van de pastel is rugby God’.

Zondagsmatch of topwedstrijd, rugby brengt generaties, families en vrienden samen, groot en klein.

Het bezoeken waard

Natuurliefhebbers halen hun hart op in het Nationaal Park van de Pyreneeën, met sparrenbossen, watervallen, bergweiden en bergmeren. De schoonheid van water toont de regio in Sorèze, Revel en St-Ferréol, waar de bronnen van het Canal du Midi zich bevinden.

Wie op zoek is naar sensationele of intense ervaringen, kan naar het weerstation van de Pic du Midi op 3000 meter hoog of rijden over het viaduct van Millau, die 343 meter boven de Tarn piekt. Beide plekken bieden een prachtig panoramisch uitzicht.


Kunst- en ambachtliefhebbers vallen ongetwijfeld voor de charmes van Saint-Cirq-Lapopie. In dit dorp heerst een mengeling van gezelligheid en esthetiek die in de 20e eeuw heel wat kunstenaars heeft aangetrokken, te beginnen met de surrealisten. Ook vandaag zijn de straatjes nog gevuld met ateliers en galerijen. Vlakbij ligt het ‘Maison Daura’ de internationale residentie voor kunstenaars. Ook de straatjes van Cordes sur Ciel worden getypeerd door een rits aan ateliers en winkeltjes en het ongewone Suikermuseum is er een bezoekje waard. En de oudste kunst van de regio ligt verscholen in de bergen in de grotten van Niaux en Peche-Merle waar men duizenden jarenoude wandschilderingen kan bewonderen.

Jazz-liefhebbers reizen in augustus naar Marciac, voor het jaarlijkse festival ‘Jazz in Marciac’ (JIM voor de intimi). Een evenement dat dertig jaar geleden spontaan werd bedacht door een stel jazzvrienden en inmiddels een van de grootste jazzfestivals van Europa is geworden.


Voor wie van het goede leven houdt, is een bezoek aan Toulouse, Albi, Cahors of Auch meer dan waard. Niet alleen zijn er veel monumenten te bezichtigen, de zuidelijke ligging van deze steden, gastronomie en de sfeer zorgen voor een unieke ervaring. De aanwezigheid van universiteiten in Toulouse geven aan de stad een jonge en levendige uitstraling. Architectuur, kunst en cultuur, eet- en uitgaansgelegenheden zijn er meer dat voldoende aanwezig. Albi is een historische stad bij uitstek met haar Kathedraal en prachtig oude centrum. Cahors ligt in een meander van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water maar ook door wijngaarden.


Tot slot zijn Conques en Moissac al meer dan 1000 jaar etappesteden langs de weg naar Santiago de Compostela, de beroemde bedevaartsweg die langs Lourdes en Rocamadour komt. De twee steden zijn befaamd om hun spirituele en kosmopolitische sfeer en niet alleen de spirituele reiziger zal de sfeer weten te waarderen en onder de indruk staan van de imposante kerken en historische centrum.

In ieder geval naar toe


Tip: De orgelroute in Midi-Pyrénées

Festivals

In Midi-Pyrénées is elke aanleiding goed om feest te vieren. Men verstaat er als geen ander de kunst om alle soorten vermakelijkheden te organiseren, van muzikale tot culturele.

Een kleine selectie…

De lijst met festivals in Midi-Pyrénées is zo uitgebreid (men telt er momenteel meer dan 100 !) dat we ons hier moeten beperken tot enkele nationaal of internationaal bekende namen.

We beginnen met Jazz in Marciac, een festival waar het predicaat ‘mythisch’ bij past en dat de grootste namen van de planeet jazz op het podium brengt (Keith Jarret, Dee Dee Bridgewater, Diana Reeves, Wynton Marsalis,…). Swing, animo, creativiteit en passie zijn ook op de afspraak bij Souillac en Jazz en Jazz à Montauban. In Montauban eert men ook het Franse chanson met Alors… chante!, een druk bezocht festival waar jong talent en gevestigde waarden samen het podium delen. In Mirande draagt men westernlaarzen en stetsons tijdens het populaire Festival de Country Music. In Toulouse zet Rio Loco gedurende 10 dagen de Prairie des Filtres op stelten, langs de oevers van de Garonne. Elk jaar wordt een gastland uitgenodigd (Spanje, Brazilië, Senegal…) waarvan de mensen even feestlustig zijn.  

Helemaal anders is het Festival Lyrique de Saint-Céré dat elk jaar een aangepast programma brengt. De klassieke muziek krijgt een zekere meerwaarde van de kathedralen van Saint-Bertrand-de-Comminges en Saint-Lizier tijdens twee evenementen die geroemd worden vanwege hun repertorium en uitvoerders: het Festival du Comminges en het Festival de Saint-Lizier. De sacrale muziek bereikt hoogtepunten tijdens het Festival de Sylvanès. Ook de stad Toulouse heeft haar klassieken. Piano aux Jacobins is het eerste Franse festival dat volledig gewijd is aan de piano. Het internationale festival Toulouse les Orgues wisselt avonden in Toulouse af met voorstellingen in de omliggende streek, met een feestelijk en gedurfd programma.


Grote festivals

Er zijn nog veel meer avonden die een boeket beelden, kostuums, personages, evocaties en lichtspel brengen. In Valence d’Agen wordt in de haven van het Canal de Garonne het spektakel Au fil de l'eau, une histoire opgevoerd.   Meer dan 300 acteurs, geruggensteund door mooie pyrotechnische effecten, brengen een kwaliteitsvolle voorstelling. In Flagnac, is een groen amfitheater het decor voor Hier, un village: een fresco waarin acteurs en speciale effecten lief en leed evoceren van het dorp tijdens het begin van vorige eeuw. In Cordes-sur-Ciel, tonen de Fêtes du Grand Fauconnier de ziel van de bastide die in 1222 werd gesticht, met een groot defilé, straatanimaties en artistieke optredens. De middeleeuwen zijn ook de inspiratiebron voor het spektakel Foix, Terre d'Histoire. Aan de voet van het kasteel waar Gaston Fébus leefde, herbeleeft de stad de prehistorie, het bewind van de graven van Foix en de Revolutie.


Tijdens de Feria van Pinksteren viert men in Vic-Fezensac het stierenvechten met respect en passie die voortspruiten uit een lange traditie. De corrida’s maken nadien plaats voor het Festival Tempo Latino waarvan de ritmes overeenstemmen met het karakter van Vic-Fezensac. We vermelden ten slotte nog twee bijzondere evenementen waar de levensvreugde zonder complexen aan de oppervlakte komt: de Bataille des Fleurs de Luchon, een feeëriek evenement dat is uitgedacht door Edmond Rostand, en L'Eté de Vaour, een internationaal burlesk festival dat elke zomer de massa’s vlot aan het lachen brengt.


Martktdag, feestdag

De talloze markten waarop de producenten niet alleen hun waren aan de man brengen, maar tegelijk genieten van de zuiderse zon, dragen ongetwijfeld bij tot de charme van de dorpen en steden van Midi-Pyrénées. Onder meer de markten van Figeac, Cahors, Revel of Villefranche-de- Rouergue zijn vermaard en interessant. In de schaduw van de platanen of de hallen voelt men best de menselijke warmte van een streek waar men lekker eten en goed gezelschap zeer op prijs stelt. Heel wat markten zijn ook uitgegroeid tot feesten die de plaatselijke specialiteiten in het zonnetje zetten. De roze look van Lautrec, de witte look van Beaumont-de-Lomagne en de paarse look van Cadours geven in de respectievelijke steden aanleiding tot uitbundige lookfeesten.

Perziken, druiven, aardbeien en andere lekkernijen van de Tarn-et-Garonne zijn uitgemond in het fruitfeest van Moissac. Nog meer voorbeelden: het kaasfeest in Rocamadour, het feest van de charcuterie in Lacaune, het feest van de koteletten in Luz-St-Sauveur en vergeten we vooral het bizarre feest van het varken niet in Trie-sur-Baïse.

Wellness

Het doet goed om zichzelf eens te verwennen. Midi- Pyrénées biedt heel wat mogelijkheden om de stress te laten verdwijnen en de kleine ongemakken van het drukke leven achter zich te laten. Herbronnen, een gezonde geest in een gezond lichaam… nog nooit zal een vakantie zo heilzaam geweest zijn… De weldaden van het kuren In de regio Midi-Pyrénées is water alom tegenwoordig en zichzelf verwennen is er een cultuur. Van medisch kuren tot fitness, overal zijn kwaliteit en moderniteit garanties voor een geslaagd verblijf. De etablissementen uit de regio hebben een aanbod samengesteld dat behandelingen koppelt aan ontspanning. Om lichaam en geest te zuiveren en de batterijen op te laden, bieden de kuurcentra van Midi-Pyrénées een ideale oplossing. Naast de kwaliteiten van het water garandeert een team medische specialisten optimale resultaten.

Het Vaporarium van Luchon

In het kuuroord Bagnères-de-Luchon, midden in de centrale Pyreneeën (Haute-Garonne), verbergt zich een geschenk van de natuur: het Vaporarium. Dit stoombad is uniek in Europa: 150 m ondergrondse galerijen in het gebergte zelf. Het warme thermale water wordt gefilterd door de rotsen. De weldaden ervan zijn al gekend sinds de oudheid: reiniging van de huid, afdrijven van giftige stoffen, spierontspanning…

Ontspanning en relaxatie

Na een dagje skiën, wandelen of fietsen is lekker ontspannen in een warm hydromasserend bad gewoon zalig. Vier etablissementen hebben een specifiek wellnesscentrum opgericht, dat niet afhankelijk is van de thermen: Aquensis, Balnéa, Luzéa en Sensoria, die daarmee hun aanbod van behandelingen en verblijven uitbreiden.

Naast de talrijke wellnesscentra zijn er tal van regionaal geproduceerde natuurlijke producten om er het hele jaar stralend en zen uit te zien.  


De biodistilleerderij Essenciagua

Deze distilleerderij van aromatische planten mikt op wellness: essentiële oliën, bloemenwater, zeep en badzouten voor het lichaam. De bioproductie van Essenciagua vindt plaats in het oude station van Laguépie (Tarn et Garonne), een decor dat een meerwaarde geeft aan de distilleerkolven. Toegankelijk voor individuele bezoekers en groepen.

Spiritualiteit in de Midi-Pyreneeën

In de Midi-Pyreneeën vindt u volop religie. Niet alleen Lourdes overigens; ook lopen er 3 pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella door het gebied en ziet u duidelijk de sporen van de katharen en de tempeliers terug.

Eten en drinken

De regio Midi-Pyrénées is befaamd voor zijn gastvrijheid en gezelligheid, maar ook voor zijn voorliefde voor alle goede dingen van het leven. Die zijn onder meer te vinden in de typische specialiteiten, de zonnige gastronomie en de culinaire durf van de keukenchefs.

Aan tafel in een restaurantje, onder de zon op een van de talloze markten uit de streek, overal in Midi-Pyrénées smult men van producten met zuiderse accenten die men op geen enkele andere plaats vindt.


Producten van de bovenste plank

De gastronomie berust op de natuurlijke en menselijke kwaliteiten van Midi-Pyrénées. Een voorsmaakje van een reis naar de bronnen van eerlijke en lekkere smaken.

Laat ons beginnen met enkele aperitieven waarvan Midi-Pyrénées de exclusiviteit heeft. De Gers is het gebied van de Pousse-Rapière, een cocktail van Armagnaclikeur met een tintelende witte wijn. Al even bekend is de Floc de Gascogne, rood of wit, die een mengeling is van vers druivensap met jonge Armagnac. Het recept stamt uit de 16e eeuw en het aperitief beantwoordt aan zeer strenge AOC-eisen.

In de Ariège zegt men ‘tchin tchin’ bij een glas Hypocras. De drank is middeleeuws van oorsprong en de vrucht van een subtiele maceratie van planten en kruiden in een zoete amberkleurige wijn.

Tijd voor het voorgerecht. Foie gras of eendenlever is overal in Midi-Pyrénées een vast gegeven. De bereiding van deze gastronomische lekkernij is vooral een familiale zaak. Op boerderijen of in kleine productie-eenheden zoekt men – weliswaar met respect voor de tradities - naar nieuwe bereidingswijzen om de culinaire genoegens rond eenden- of ganzenlever te verhogen. Met eenden worden overigens een hele rist gerechten bereidt: eendenborst, eendenreepjes, verfijnde ‘confits’, patés, blokjes in salades…

De liefde voor het werk smaakt men ook in de fijne vleeswaren van Lacaune, het hart van het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc. Nog een smakelijke hap biedt het zwarte varken van Gascogne, een lokaal ras dat 100% natuurlijk wordt gekweekt. Men kan ook kiezen voor een garbure. Deze specialiteit van de Pyreneeën is een soep met een heel reeks ingrediënten: aardappelen, kool, bonen uit Tarbes en een gedroogd hammetje.

En dan komt het langverwachte moment en doet de cassoulet toulousain zijn intrede. Bonen uit Tarbes, gemengd met in vet ingemaakt ganzenvlees, varkensschenkel, worstjes, kruiden, look en muskaat vormen de echte cassoulet. Het gerecht vergt een lange bereiding en wordt opgediend in kommetjes in aardewerk.

In de Aveyron zijn aligot (puree met verse tommekaas) en estofinado (op basis van ongezouten stokvis) twee ongewone specialiteiten die de maaltijden opwaarderen.

Biologisch

In Midi-Pyrénées zijn er ongeveer 1200 producenten die bijna 66.000 ha bewerken, dat is bijna 12 % van de Franse biologische teelten. Daarmee is de regio marktleider in Frankrijk, gevolgd door de Pays de la Loire en Rhône-Alpes.


Midi-Pyrénées neemt de eerste plaats in voor pruimen en tafeldruiven (Reine-Claudepruim Label Rouge, AOC Chasselasdruif), voor de teelt van schapen(boerderijlammmeren van de Quercy, ooien van het ras Lacaune voor de productie van Roquefort…). De regio staat ook nationaal op de 1e plaats voor de biologische teelt van granen en olie- en eiwitrijke gewassen. Ze staat ten slotte op de 3e plaats voor de teelt van geiten en is nr. 5 voor het gevogelte. Op departementaal gebied telt de Gers 252 producenten, het grootste aantal biologische boerderijen. De Aveyron is het grootste biodepartement in oppervlakte (meer dan 18500 ha) en de Ariège pakt uit met 8000 ha onder het label ‘AB’ (Agriculture Biologique).

De biomarkten

Albi, Castres, Toulouse, Montauban, Figeac, Cahors, Villefranche-de-Rouergue, Revel… ongeveer 120 markten pakken het hele jaar uit met bioproducten uit Midi-Pyrénées. Men kan er ook oude groenten en fruitsoorten kopen, die gekweekt worden door gepassioneerde personen.


In de schaduw van een hal of van de platanen, tussen kleurrijke kraampjes en caféterrassen, vult men zijn boodschappenmand met gezonde en lekkere producten en geniet men van de menselijke warmte die het temperament van Midi-Pyrénées tekent. Sommige markten zijn integraal aan biologische producten gewijd, zoals Biocybèle in Rabastens (Tarn) en de biojaarmarkt van Mazères (Ariège) in juli. Eind april en eind oktober vindt een weekend plaats met een markt voor zeldzame planten, in Saint-Elix-le-Château (Haute-Garonne). Het is een van de mooiste botanische exposities van Frankrijk. Bij de duiventoren van het dorp vinden botanisten en producenten elkaar om de mooiste planten van de wereld aan te bieden.

Overnachten


Porteille de Fontargente

Met dank aan

 

Navigatie: Steden en dorpen in Midi-Pyreneeën

Albi, Almayrac, Arreau, Auch, Cahors, Campan, Castres, Caussade, Cordes-sur-Ciel, Durbans, Dégagnac, Espalion, Espas, Estadens, Eup, Figeac, Gavarnie, Goudourville, Gramat, La Cavalerie, La Couvertoirade, Laguiole, Lalbenque, Le Mas d’Azil, Le Viala du Pas de Jaux, Lesponne, Lourdes, Marciac, Mazamet, Millau, Mirepoix, Moissac, Montauban, Pauilhac, Penne, Prayssac, Puymaurin, Revel, Rignac, Rocamadour, Roquefort-sur-Soulzon, Saint-Bertrand-de-Comminges, Saint-Félix-Lauragais, Saint-Jean d’Alcas, Saint-Lizier, Saint-Savin (Hautes-Pyrénées), Sainte-Eulalie de Cernon, Samatan, Saux, Sauzet, Sorèze, Souillac, Toulouse, Varilhes, Voie verte in de Kathaarse Pyreneeën,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Midi-Pyrenee%C3%ABn&oldid=246383"

  

 
Kaart Midi-Pyreneeën

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 994 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 jul 2011 om 15:44 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Karlijn, Bertus, Anneloes, sophie, Carry, Vera, joyce en Eefje de Vos en auteurs Pepperbot, Maren, 82.125.161.177, 81.68.205.136, 83.116.211.60 en 82.75.174.21.