Mexico

Ga naar: navigatie, zoeken
Playa del Carmen

Mexico, een land gelegen in Midden-Amerika dat bijna 55 maal groter is dan Nederland, terwijl het maar ruim 6x zoveel inwoners heeft (100 miljoen). Opvallend bij de verdeling is dat ruim 25 miljoen mensen daarvan in Mexico-City leven. Het is daarmee één van de grootste steden ter wereld. De Mestiezen vormen de belangrijkste bevolkingsgroep (gemengd Indiaans/Spaans).

Menu

Waarom er naar toe?

Met de auto door Mexico

Is Mexico meer dan alleen de heerlijke stranden van Cancun en Playa del Carmen aan de Caribische Zee en Puerto Vallarta en Acapulco aan de Pacific? Ja! En daar komen steeds meer mensen achter. Tussen de paradijselijke oost- en westkust ligt een ongelooflijk divers land, dat er om schreeuwt te worden verkend. Het prachtige binnenland ligt voor je open. Tot voor kort was Mexico een vakantieland waarin je de stranden hooguit verliet voor een enkele busexcursie naar het wereldwonder Chichén Itzá op het schiereiland Yucatan of voor een tequiladestilleerderij in het achterland van Puerto Vallarta. Zelfstandig reizen in Mexico? Nee, liever niet… Aan die zorgelijke tijden hebben verhuurbedrijven als Sunny Cars een einde gemaakt. Of het nu tussen de cactussen in het langgerekte Baja California is, of op de slingerwegen in het centrale hooggebergte of langs de Maya-schatten op Yucatan gaat. Mexico is een schitterende vakantiebestemming. Ook is Mexico bekend om zijn vele culturen zoals de vroegere Maya's, Olteken, de Tolteken, Mixteken en de Zapoteken. De Mexicanen zijn een temperamentvol volk, erg gastvrij en weinig gehaast. Muziek neemt een belangrijke plaats in in het leven van een Mexicaan.

Favoriete gebieden

Staten

De leukste steden

De hoofdstad van Mexico en de grootste stad ter wereld, ligt op een hoogte van 2240 meter. Er wonen ruim 22 miljoen inwoners.Veel toeristen die hier aankomen hebben enige tijd nodig om te acclimatiseren. De eerste programmadagen van een rondreis vindt dan meestal ook in de stad zelf, of in de omgeving plaats. Rond de Zocalo (het centrale marktplein) is het oude stadscentrum, met een groot aantal bezienswaardigheden o.a. het Nationaal Antropologisch Museum (veel vondsten uit het Maya-Tolteken- en Aztekentijdperk), de Kathedraal van Guadelupe (bedevaartsoord), het Nationaal Paleis (met bijzondere muurschilderingen, de "murales"), Plein van de Drie Culturen en de 'Mariachi-orkestjes' (viool, contrabas, gitaar en trompet ) op de vele pleinen.

Pueblos Magicos

In Mexico is een aantal dorpen en stadjes geselecteerd vanwege hun speciale architectuur, historie, gastronomie of typische Mexicaanse tradities. Al deze plaatsen spelen een belangrijke rol in de totale beeldvorming van het land.

Dit moet je zeker niet missen

Chichen Itza, Maya pyramide

Mexico biedt zoveel bezienswaardigheden en dingen om te doen dat het onmogelijk is om hier een opsomming te maken van de mogelijkheden. Raadzaam is altijd om een goede reisgids te kopen voordat je op vakantie gaat of zelfs voordat je hem boekt. Zo voorkom je dat je een vakantie boekt naar een stad of streek die niet biedt wat je zoekt in Mexico. Zo is Cancun niet authentiek en is Puerto Vallarta niet Caribisch (en lijkt de zee wel een beetje op onze Noordzee).

 • Maya Route
 • Koperkloof
 • Het indrukwekkende natuurgebied El Pinacate y Gran Desierto de Altar Biosphere Reserve: Dit vulkanische natuurreservaat in het noordwesten van Mexico is vooral bekend vanwege de zwarte en rode lava stromen en de enorme zandduinen in de woestijn die tot 200 meter hoog kunnen zijn.
 • In het oosten van Mexico, diep in het oerwoud, hebben archeologen een antieke Maya-stad ontdekt in een dichtbebost gebied. De stad, door de wetenschappers Chactun genaamd, dateert uit de periode 600-900 n.C en bestaat onder meer uit 15 piramiden, verschillende pleinen, huizen en kantoren voor de elite leden van de Maya-bevolking. In de hoogtijdagen leefden er naar schatting 40.000 mensen in de stad.

Eten en drinken

De lokale markt is de beste plaats om verse producten te kopen en speciale ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. Maar op de markt vindt je meer dan etenswaren, zoals traditioneel handwerk, lederwaren, en kookgerei. Mexicaans eten is een rijke mengelmoes van de oorspronkelijke Indiaanse en de Spaanse keuken. Voedsel is een typisch voorbeeld van de diversiteit van de Mexicaanse cultuur. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten pepers, die gebruikt worden in de Mexicaanse keuken, en die verschillen in maat, smaak, vorm en sterkte. Ze voegen kleur en smaak toe aan het eten. Pepers kunnen rood, groen, geel, oranje of bordeauxrood van kleur zijn. Bekende drankjes uit Mexico: Xocoatl - Chocola, Tequila, Margerita, Corona Bekende gerechten uit Mexico:Tortilla's, Guacamole, Taquitos (kleine taco's), Quesadillas, Enchiladas Rojas.

Mexicaans eten
Mexicaans eten

Vergeet niet mee te nemen

-hoge factor zonnebrand creme(factor 20/30) -zwemkleding -anti muggenspray of stift

Reistips

 • Reisinformatie: Mexico
 • Vraag toestemming aan mensen voordat je ze fotografeert. Veel Mexicanen zijn er van overtuigd dat de camera van de vreemdeling rechtstreeks in hun ziel kijkt
 • Om te fotograferen in musea en bij archeologisch opgravingen is meestal een speciale vergunning nodig
 • In een korte broek een restaurant betreden is "not done" voor mannen, ook niet in toerische plaatsen.
 • Topless zonnen kan als aanstootgevend gezien worden. Zorg er in ieder geval voor dat de borsten bedekt zijn als je gaat lopen.
 • Alleenreizende vrouwen moeten erop bedacht zijn dat lokale mannen het verschil niet altijd zien tussen onschuldig flirten en een uitnodiging tot sex.
 • Buiten de grote hotels dient men het toiletpapier meestal in een emmertje naast het toilet te werpen omdat de riolering het papier niet kan verwerken.
 • Ga beter te voet door Mexico omdat het een landschap is met veel bergen is het makkelijker.

Met dank aan

     

Navigatie: Regio's in Mexico

Cancún, Isla Cozumel, Isla Holbox, Isla Mujeres, Puerto Vallarta, Rivièra Maya, Yucatán,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Mexico&oldid=254591"

  

 
Kaart Mexico

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 277 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453