Marseille

Ga naar: navigatie, zoeken
Marseille

’’Marseille is een van de grootste steden van Frankrijk en is gelegen aan de zuidkust ervan aan de Middellandse Zee. Het is ook een van de grootste en belangrijkste havensteden van Frankrijk. Marseille valt zelfs onder één van de vijf grootste steden van Frankrijk. Marseille is tevens de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Marseille ligt in een baai met enkele eilandjes voor de kust en kent jaarlijks veel toeristen.’’

Menu

Waarom Marseille?

Marseille heeft een mooi strand en heeft vele bezienswaardigheden die jaarlijks veel toeristen aantrekken. Het strand van Marseille (Plages du Prado) is breed, lang en loopt geleidelijk aan af in zee. Daardoor is het ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Verder ligt Marseille in de Provence, en wie houdt er nou niet van de Provence met haar prachtige natuur? Kortom Marseille is een geliefd oord bij toeristen en bij de lokale bevolking.

Regionale hoofdstad

De oudste stad van Frankrijk werd gesticht in 600 voor Christus. Het waren Griekse zeelui die de smalle inham ontdekten die uitgaf op de Middellandse Zee. De nieuwkomers stichtten Massalia en doopten de natuurlijke haven met de naam Lacydon. De stad werd vrij snel een drukke handelsplaats. Daarmee was de toekomst uitgetekend van een stad die een scharnierpunt werd tussen oost en west, met alle positieve maar ook negatieve gevolgen. In de loop der eeuwen ontstonden in Marseille 111 wijken.

Vandaag zijn ze gegroepeerd in 16 arrondissementen en 8 sectoren. Deze 111 ‘dorpjes’, waarvan sommige hun overzeese oorsprong niet verloochenen, getuigen van de verschillende culturen in de stad. Men zet er soms legendarische tradities verder en ze zijn verbonden met het verleden door de navelstreng van de geschiedenis.

Door de eeuwen heen

Sedert de stichting door de Grieken 26 eeuwen terug (het was de eerste geürbaniseerde kolonie), tekende Marseille de geschiedenis met enkele grote gebeurtenissen. Elk groot stadsproject is een gelegenheid voor archeologische opgravingen die vaak boeiende overblijfselen blootleggen. Waar het kan worden ze ter plaatse gevaloriseerd.

Daarvan getuigen het ‘Musée des Docks Romains’, dat gebouwd werd op de plaats waar Romeinse pakhuizen uit de 1e eeuw na Christus lagen en het ‘Musée d’Histoire de Marseille’ dat werd opgetrokken rond de resten van de antieke haven.

De Abdij St Victor (met oorsprong in de 5e eeuw), la Charité en het stadhuis (17e eeuw), het Palais Daviel (18e eeuw), het Palais Longchamp (19e eeuw) of de ‘Unité d’Habitation de Jeanneret’ – gekend als le Corbusier (1952), zijn slechts enkele voorbeelden van het erfgoed dat Marseille het label bezorgden van ‘Ville d’Art et d’Histoire’ (stad van kunst en geschiedenis).

In 1985 ontdekte Henri Cosquer een ‘sanctuarium’ op een diepte van 37 meter onder de zeespiegel en daarmee moet men de ontstaansgeschiedenis van Marseille 27.000 jaar vroeger situeren. Het erfgoed van Marseille kan bezocht worden via rondleidingen, waarbij architectuur de leidraad is. Men maakt dan kennis met de oudste wijken tot de realisaties van de 20e eeuw.


Musea

Marseille bezit uitgebreide en gevarieerde verzamelingen met kunst en voorwerpen die de lange en florissante geschiedenis – vanaf de oudheid – illustreren. Meer dan twintig musea belichten de geschiedenis van de stad, de marine, de faience, de volkskunsten, de Mediterrane archeologie, de ‘santons’, de mode…

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Marseille&oldid=237459"

  

 
Kaart Marseille

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1003 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 dec 2010 om 15:13 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en Carry en auteurs Pepperbot, Maren en Pediant.