Markthal Wrocław

Ga naar: navigatie, zoeken
Markthal Wrocław

De technische prestatie van de Jahrhunderthalle‎‎ van Wrocław is veel bekender, maar deze markthal in dezelfde stad is constructief ook heel interessant.

De hal is gebouwd in 1906/1908 en dus enkele jaren ouder en hinkt, in tegenstelling tot de Jahrhunderthalle‎‎, qua architectuur duidelijk nog op twee gedachtes. De buitenkant is neogotisch, met een zwaar aangezette ingangspartij. De hal wordt gevormd door grote paraboolspanten van gewapend beton.

Voor die tijd een vooruitstrevende constructie, het was zelfs de eerste keer dat paraboolspanten op deze manier in Duitsland gebruikt zijn. Misschien net te modern, het is aardig om te weten dat deze spanten geverfd geweest zijn met geometrische partonen in rood, geel, zwart en wit.

Er zijn twee even grote hallen gebouwdt. De linker is afgebroken. Een heel complex dus. Maar vergeet niet dat Wrocław in die tijd de derde stad van Duitsland was.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Markthal_Wroc%C5%82aw&oldid=227409"

  

 
Kaart Markthal Wrocław

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1249 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 18:55 door Wereld.