Lotharingen

Ga naar: navigatie, zoeken
Lorraine

De Noord-Franse regio Lorraine of Lotharingen, net over de Belgische en Luxemburgse grens, is een stukje Frankrijk dat zeer de moeite waard is voor uw volgende vakantie. De streek bezit een groot aantal toeristische pluspunten die zich bijzonder uiten in het uitzonderlijke historische, architecturale en culturele erfgoed. Uitgestrekte bossen, meren en rivieren, natuur en reliëf nodigen daarbij uit voor een ontspannende ontdekkingstocht. De ene plaats leent zich voor sportieve activiteiten, de andere voor pure ontspanning. Dat geldt ook voor de 700 km bevaarbare waterwegen die de streek kent en voor de brede keuze aan sportieve activiteiten die men te land, te water en in de lucht kan beoefenen. Naast de weidse landschappen, de heuvelkammen van de Vogezen, het merenlandschap van de "Pays des Etangs", het bos van de Argonne en de pittoreske wijngaarden biedt Lorraine ook stadstoerisme als troefkaart.


De steden zijn aantrekkelijk, intiem en verschillend. Ze zijn een weerspiegeling van hun geschiedenis, hun illustere bewoners en kunstenaars. Alle stijlen zoals die van de Renaissance, de 18e eeuw, Jugendstill, art deco en hedendaagse architectuur zijn terug te vinden in de gebouwen die deze steden bieden. Ondanks al deze uiteenlopende stijlen, vormen ze toch een harmonieus geheel. In Lorraine valt nog veel meer te beleven. U hoeft slechts een tipje van de sluier op te lichten en u zult volop genieten van al het moois dat Frankrijk dichtbij huis te bieden heeft.


Menu

Een bijzonder gebied

Vogezen La vallée de Munster

De natuur is de belangrijkste toeristische troef van Lorraine. Dat is te danken aan de verscheidenheid van de landschappen maar nog meer aan de kwaliteit van de natuurschatten. Het bewijs? Maar liefst drie regionale natuurparken strekken zich uit in Lorraine: in het noordoosten het Regionale Natuurpark van de Noordelijke Vogezen, tussen de Maasvallei en het Merenlandschap het Regionale Natuurpark van Lorraine en ten slotte in de Vogezen het Regionale Natuurpark van de Ballons des Vosges.

Ook water is in Lorraine een vaste waarde: overal vindt men meren, watervallen, rivieren en kanalen en ook het bronwater dat in vijf verschillende kuuroorden opborrelt, dient daarbij vernoemd. De bossen van Lorraine, die samen een oppervlakte van meer dan 850 000 hectare beslaan, vormen een uitzonderlijk erfgoed. De uitgestrekte loof- en dennenbossen nodigen uit tot prachtige wandelingen en kunnen zelfs een bron van creativiteit zijn zoals te zien is op de kunst-wandelroute 'Le Vent des Forêts' in de Franse Maasstreek.

Lorraine telt twee hooglanden: het Argonnemassief in het westen van Lorraine en de Vogezen in het zuiden van de regio. Maar er zijn ook heuvels langs de Maas en rond Toul. Ze kijken neer op mooie landschappen met wijngaarden of boomgaarden met mirabellenbomen. Een boeiende biotoop bieden ook de turfputten. Het zijn kleine paradijzen met een microscopische flora, waaronder vaak vleesetende plantjes (zonnedauw). Libellen (zoals de beekoeverlibel) en vlinders (zoals de waterleliemot en het rode heideuiltje) zijn dol op deze plaatsen, en ook de auerhaan voelt er zich thuis. De bergweiden in de Vogezen, het thuisland van de gemzen, bevestigen de landschappelijke verscheidenheid van Lorraine. Net zoals de kalkhoudende graslanden en de befaamde en unieke iberis violletii van Pagny-la-Blanche-Côte of de vennen en kwelders in de Vallei van de Seille. Daar vinden we een echte kustflora, met zeekraal, snavelruppia en zilte Rus. De ondergrond is er verzadigd van zout en dat verklaart deze uitzonderlijke biotoop.


Steden en dorpen

Metz
Parapenten

Lekker actief


Het bezoeken waard

Lama’s in Lorraine

Voor mensen die graag activiteiten ondernemen die anders dan anders zijn, is een bezoekje aan een lamafokkerij een leuk idee. Op de boerderij Altiplano in Gourcelles, waar een kudde van tachtig dieren gehouden wordt, kunt u kennis maken met deze diersoort. De eigenaresse maakt van de vacht van deze sympathieke dieren bovendien zijdezachte wol, een geheel natuurlijk en ongekleurd product.

Zomer of winter

Eten en drinken

In Lorraine zet men zijn beste beentje voor om gasten te ontvangen. Streekgerechten en topgastronomie gaan er hand in hand.

De kaviaar van Bar

Op gastronomisch gebied staat Lorraine vooral bekend om haar gesuikerde specialiteiten. De puntvormige en met likeur gevulde 'chardon (distel) Lorraine' uit Nancy en de berrgamotsnoepjes met hun onnavolgbare geur dragen daartoe bij, net zoals de macarons, de madeleines en andere suikerbonen (dragees) waar bekende Fransen als Charles De Gaulle of Marcel Proust gek op waren. De natuur geeft de grondstoffen voor al dat lekkers. Daarvan getuigt de mirabel. Lorraine is de grootste producent van dit gele pruimpje. Verwerkt als jam zorgt het voor een heerlijk ontbijt, maar het is ook terug te vinden in nagerechten zoals taarten, soufflés en gegratineerde desserts. Voor lekkernijen zorgen ook de 'quetsches', de blauwe en andere bosbessen, braambessen en frambozen, de aardbeien van Woippy of het ijs van Plombières waarin kirsch en gekonfijt fruit zijn vermengd. In deze subtiele opsomming mogen we de kaviaar van Bar niet vergeten. Dat is de naam die men gaf aan een bijzondere jam uit Bar-le-Duc. Hij is gemaakt van witte of rode aalbessen die ontpit zijn met een ganzenveer. Deze traditie dateert al van 1344. De jam bekoorde destijds de kasteelbewoners van Versailles en meer recent Victor Hugo en Alfred Hitchcock. Om het aanbod compleet te maken, kunnen de snoepjes van de Vogezen met dennensap-smaak nog genoemd worden, de craquelines en visitandines van Nancy, de amandelkoekjes en rotsjes van Saint-Mihiel en de dennenhoning. Deze honing heeft zelfs een gecontroleerde herkomstbenaming.

Banketbakkers en chocolademakers trachten elkaar de loef af te steken met ingenieuze creaties. Zo maakt men amandelpastasnoepjes met een kern van likeur in de vorm van mirabellen en kruidkoek met de contouren van Sinterklaas in het begin van december.

Ook de Lorraine is een regio waar truffels groeien. Hebt u deze soorten al eens geproefd? In november is er een regionaal truffelfeest in Pont-à-Mousson: De truffels van de Lorraine.

Wellness

Lorraine is één van de belangrijkste Franse regio’s als het gaat om kuren. Het water van Bains-les-Bains, Plombières-les-Bains, Contrexéville en Vittel staat al sinds jaar en dag bekend om zijn heilzame werking. Deze vier steden bieden complete wellness programma’s om weer helemaal fit en ontspannen terug te komen van vakantie.

In Vittel staan maar liefst drie nieuwe wellnesscentra: ‘Oriental’ met zijn hammam, ‘Nordique’ met twee sauna’s van verschillende temperatuur en een ijsfontein, en ‘Eaux Vives’, dat uniek is in de omgeving en over een prachtig terras beschikt.


Sinterklaasfeest

In het Noorden en Oosten van Frankrijk kennen ze net als bij ons het Sinterklaasfeest. In de regio Lorraine, waar Sint-Nicolaas ook nog patroonheilige is, wordt het zelfs zeer uitbundig gevierd. Relieken van de heilige bevinden zich bovendien in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port, een klein stadje in de buurt van Nancy. Alle inwoners van de regio vieren samen met hun familie deze bijzondere dag.

Overnachten

Leuke dagtrips

Met dank aan

Comité Régional du Tourisme de Lorraine

Comité Régional du Tourisme de Lorraine

 

Navigatie: Steden en dorpen in Lotharingen

Abreschviller, Allarmont, Anould, Badonviller, Bitche, Bonvillet, Bourgaltroff, Chambley-Bussières, Château-Voué, Colroy-la-Grande, Cornimont, Dombasle-devant-Darney, Fays, Ferrières (Meurthe-et-Moselle), Forges-sur-Meuse, Gerbépal, Girmont-Val-d’Ajol, Hanviller, Haselbourg, Haut-Clocher, Hommert (Moselle), Lagarde, Lambach, Langatte, Le Thillot, Le Tholy, Les Forges, Lezey, Maizières-lès-Vic, Rhodes (Moselle), Saint-Nicolas-de-Port, Ventron,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Lotharingen&oldid=251855"

  

 
Kaart Lotharingen

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 259 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 sep 2012 om 15:05 door Wereld.