Les Landes

Ga naar: navigatie, zoeken
Zover het oog reikt ziet u zand en stranden

Doe uw ogen wijd open. Groen, blauw, ... u bent in het Zuid-Westen van Frankrijk, in les Landes. Les Landes is 9300 km2 groot, en het op één na grootste departement van Frankrijk. Hier vindt u uiteraard zon, maar ook het grootste, aangelegde, woud van Europa, een woud met een rustgevende frisheid en vele geuren. Doe uw ogen dicht... helemaal. Zo geniet u optimaal van de geur van de dennen, van de heide, van de varens. De oceaan is nooit ver weg. De golven strelen de duinen van uitermate fijn, wit zand. Zover het oog reikt ziet u zand en stranden, met zonsondergangen die de de reis hierheen op zich al waard zijn.

Menu

Een bijzonder gebied

Les Landes, gelegen aan de golf van Biskaje, is een gebied met circa 6000 km2 bos. Van oorsprong is het een gebied met wilde paarden, ontoegankelijke moerassen en onherbergzame paden. Dit heeft plaats gemaakt voor een goede infrastructuur, echter met behoud van rust. Het kustgebied (Côte d’Argent) bestaat uit een bijna 230 km lang, prachtig breed zandstrand. Achter de duinen liggen een aantal grote en kleinere meren, die vrijwel iedere vorm van watersport mogelijk maken.

Het klimaat: Het aangename klimaat van de Atlantische kust wordt getypeerd als een zeeklimaat met veel zon (zonder benauwende hitte) en wat minder regen. Juli en augustus gelden als de zonnigste maanden, maar de voor- en nazomer (mei/juni en september/oktober) zijn overwegend zeer behaaglijk van temperatuur. Een onweersbuitje met regen komt soms snel op en verdwijnt even snel weer. Een bewolkte dag is geen uitzondering, doch de temperatuur blijft dan toch aangenaam.


In de verte ziet men enkele witte zeilen over het water zweven, en dichterbij zorgen surfers voor spektakel. En zie hier, een haven met een overvloedige vismarkt.

Les Landes dankt haar gastronomische reputatie echter niet zozeer aan de zee, maar veeleer aan het achterland. Daar bloeien de bloemen, en is het aangenaam rond te kuieren. Het is een streek waar gastvrijheid en het goede leven worden gecultiveerd. Het vee loopt buiten rond, en er zijn veel in het wild levende diersoorten. De landbouw levert overvloedige oogsten. Dat, en omdat het echte gastronomen zijn, maakt het leven in Les Landes al eeuwenlang tot een feest.

En alsof dat niet genoeg was, is les Landes het departement met de meeste kuuroorden van heel Frankrijk, dé plaats bij uitstek om weer stevig op de been te komen, of om enkele van hun talrijke musea en bezienswaardige plekken te bezoeken. Les Landes is ook een streek van tradities, die de mensen hier u graag laten ontdekken en met u willen delen.

Steden en dorpen

Kasteel in de omgeving van Mont-de-Marsan

Lekker actief

Liefhebbers van "zalig nietsdoen" en de geoefende sportlui staan hier in een uitstekende verstandhouding naast elkaar. Aan de ene kant kan men rustig zwemmen, onder het waakzame oog van surveillerende strandwachten, terwijl de liefhebbers van naturisme elders aan indiscrete blikken onttrokken blijven.


Iedereen kan er zijn favoriete hobby beoefenen. Siesta of zwemmen, jogging of strandspelen, vliegeren of met een zeilwagen rijden, brandingsurfen of zandkastelen bouwen, de jodiumrijke lucht heeft voor iedereen zijn weldoende effecten. De meest actieven zijn de surfers of de bodyboarders. Als training of voor een competitie, ze zijn steeds bereid om de krachtigste en meest majestueuze smaragdgroene golven uit te dagen.


Achter de duinenrij, onder de frisse schaduw van de dennen, kiezen de zeil- en waterskiliefhebbers veeleer de talloze meren en vijvers die in ee rij langs de hele kust verspreid, en onderling verbonden zijn door talloze fietspaden. Men vindt er vele vissers, golfspelers of pleziervaarders op de mysterieuze Courant d'Huchet. De kwalitatief hoogstaande hotels en pensions in de badplaatsen, of de dorpjes staan klaar hen gastvrij te ontvangen, 's Avonds, nadat u de zon in de oceaan hebt zien ondergaan, kan u terecht in één van de vele restaurants. Aan het einde van de avond is het strand dé plek voor een wandeling in maanlicht, tenzij u kiest voor de hartelijke sfeer van de badplaatsen waar u zich kunt amuseren met het gevarieerde aanbod, dat u zal verbazen.

Het bezoeken waard

Les Landes en alle dorpjes en streekjes in de buurt zijn van vroeger. Je kunt er veel dingen zien van vroeger en het is ook meer voor mensen die van cultuur en historie houden.

Maar Les Landes heeft ook mooie lange stranden, die ook zeker in het hoogseizoen erg vol zit. De tempratuur is er in het hoogseizoen maar ook in het voorseizoen erg aangenaam.

Het is absoluut een keer de moeite waard om er te kijken, want er zijn dingen zoals het regionale Park van Landes de Gascogne, die erg groot is, die je gewoon gezien moet hebben.

Zomer of winter

Eten en drinken

De Landais hebben van de gastronomie een echte levenskunst gemaakt. Dat is geen toeval. Hier is geen vervuiling, geen kunstgrepen, de natuur is buitengewoon gul. Een wandeling door het landschap is genoeg om u daar van te overtuigen. U kunt zich er mee amuseren in de velden de kiwi-, de asperge- of de wortelaan-plantingen te herkennen, waarvan les Landes er veel hebben. Kijk naar de Chalosserunderen, eenden, kippen, allemaal dieren die in vrijheid worden gekweekt, wat een kwaliteitswaarborg is. Zelfs de champignons, eekhoorntjesbrood of cantharellen, krijgen in les Landes een onnavolgbare smaak door de bodem.

Na een bezoek aan één van de vele marktjes van de streek, bent u helemaal verkocht. U vindt er alles: van scharrelkip uit Saint-Sever, veelkleurige groenten en fruit tot alle nevenproducten van de "canard gras" (vetgemeste eend).

Waar zoveel smaken samen aanwezig zijn, kan men uiteraard echte culinaire meesterwerkjes bereiden. Dit dankt men aan Michel Guérard, één van de beste chefkoks van Frankrijk, die in Eugénie-les-Bains woont, maar ook aan de faam van andere koks uit les Landes. Er zijn eigenlijk vele Landais die u kunnen inwijden in de smaak van de foie gras, of die van verse lever met appeltjes, een "salmi" van houtduiven, of een eendenfilet met eekhoorntjesbrood voor u bereiden, voor ze u, als dessert, de typische taart uit les Landes, de "pastis" serveren. Met wat geluk laat uw gastheer u ook de "pibales", de kleine palinkjes proeven, die men terecht het "Witte goud van de Adour" noemt. En aangezien bij een goede maaltijd een glaasje wijn hoort, kiest u een wijn van Chalosse of van Tursan. Elke fles heeft hier de goede smaak van de plaatselijke bodem.

Leuke dagtrips

Met dank aan

 

Navigatie: Steden en dorpen in Les Landes

Lacanou-Ocean, Mimizan, Mont-de-Marsan,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Les_Landes&oldid=226659"

  

 
Kaart Les Landes

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 984 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 18:16 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Marlieke Klieverik, Nathalie, Gerben Kappert, Carry, Vera en Bertus en auteurs Pepperbot, 82.172.127.244 en 83.85.217.172.