Kroatië

Ga naar: navigatie, zoeken
Kroatië

Kroatië strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. Kroatië heeft ook wat eilanden zoals Ciovo

Menu

Dit is Kroatië!!

Dioklecijanova palača.jpg

Dioklecijanova palača

Nacionalni park Plitvička jezera.jpg

Nacionalni park Plitvička jezera

Krka1.jpg

Nationaal park Krka

Amfiteatar u Puli.jpg

Amfiteatar u Puli

Ethnoland.jpg

Etnoland Dalmati

Veliki Tabor.jpg

Kasteel Veliki Tabor

Bribirska glavica.jpg

Bribirska glavica

Cres1.jpg

Het eiland Cres

Banje Beach.jpg

Banje Beach Dubrovnik

Stara Kapela.jpg

Eco-etnodorp Stara Kapela

Punat.jpg

Krk: Het grootste eiland

Winnetouland1.jpg

Winnetouland Rakovica

Waarom er naar toe?

Split

Kroatië ligt in het geografische hart van Europa, op het kruispunt van de Griekse en Romeinse cultuur. Zagreb, de hoofdstad behoort tot de familie van de oude Europese hoofdsteden. Het Mediterrane land heeft een fantastische kustlijn met ervoor maar liefst 1.185 eilanden]waarvan er slechts 66 bewoond zijn. Maar niet alleen de kustlijn is prachtig, ook het binnenland heeft veel te bieden. Uitgestrekte bossen, nationale parken en grote meren met watervallen zijn slechts een paar voorbeelden van het natuurschoon.

Het land van de 1.185 eilanden

Kroatië is een land van duizend eilanden, om precies te zijn 1.185 eilanden, een paradijs voor watersporters. Langs de Adriatische kust die 1.777 km lang is, liggen 47 bewoonde en 652 onbewoonde eilanden, 78 riffen en 389 klippen. Elk eiland heeft een eigen verhaal en geschiedenis.

Van de 1.185 eilanden en riffen verspreid langs de Adriatische kust, welke uit harde en scherpe stenen en aarde bestaan, is Susak een van de weinige die uit zand bestaat. Juist deze 20 miljoen kubieke meter zand zorgen voor een bijzondere smaak van de wijn die op Susak wordt geproduceerd.

De Kornati-eilanden zijn een labyrint van zeegangen en eilandjes, volgens een legende gemaakt uit een aantal overgebleven stenen die God bij de schepping van de wereld heeft gebruikt. Hij gooide ze in de zee, keek er naar en concludeerde dat het perfect was.

Žirje is het verst bewoonde eiland van de Šibenik archipel met schitterende visgebieden en vele inhammen voor watersporters.

Het eiland Brač is het hoogste en het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. Het is een eiland bekend om haar topkwaliteit steen, welke onder andere gebruikt is voor het Witte Huis in de Verenigde Staten en vele paleizen.

De Pakleni-eilanden, is een bijzonder interessante groep eilanden met grind- en zandstranden, meestal naaktstranden en rotsachtige zeebodems.

Ideale stranden

De kustlijn van Kroatië straalt. Met een uitgestrekte kustlijn van maar liefst 1775 kilometer en meer dan 1000 bewoonde en onbewoonde eilanden is het water altijd dichtbij. De stranden – meestal steen of kiezel – kennen een enorme variëteit, maar hebben één ding gemeen: het kristalheldere water.

Dat de meeste stranden in Kroatië aan strenge eisen voldoen bewijst de blauwe vlag die elk jaar op vele Kroatisch stranden wappert. Blue Flag is een onafhankelijk eco-netwerk dat jaarlijks duizenden stranden en havens beoordeelt in Europa en het Caribisch gebied. De stranden van Kroatië scoren al jaren achtereen bovengemiddeld en worden regelmatig vorig jaar door de Sommerservive van de ADAC (de Duitse zusterclub van de ANWB) zelfs uitgeroepen tot de schoonste stranden langs de Middellandse Zee.

Nationale Parken

Kroatië telt acht Nationale Parken, namelijk: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička Jezera, Risnjak en Sjeverni Velebit.

Naast deze populaire Nationale Parken heeft Kroatië nog veel meer natuurlijke toppers! In de noordelijke regio Slavonië bevindt zich het natuurpark Papuk, een geopark onder bescherming van UNESCO. Het gaat om Rupnica bij Voćin, met een 70 miljoen jaar oud vulkanisch trapgesteente dat nog maar op drie andere plekken ter Wereld te zien is: in Nieuw Zeeland, in Yellowstone in de VS en in Slowakije. Elke dag worden nieuwe natuurwonderen van het gebergte ontdekt die tot 350 miljoen jaar teruggaan in de tijd. Op de bodem van de Suhodolka grot, op een diepte van honderd meter, zijn in het heldere en ijskoude water onbekende ondergrondse vlokreeftjes ontdekt. Al eerder werden wetenschappers verrast door de ontdekking van het ravijn de Uviraljka waarvan werd vastgesteld dat het voor talrijke diersoorten één van de grootste winterverblijven in Kroatië is.

Het nationaal park Kornati heeft een oppervlakte van 220km² en bestaat uit 89 eilandjes. Krka heeft adembenemende watervallen en is genoemd naar de gelijknamige rivier die deel uitmaakt van het park. Op het eiland Mljet bevindt zich het nationaal park Mljet, volgens velen het mooiste Adriatische eiland vanwege de vele unieke bezienswaardigheden, zoals een meer temidden van het eiland, met daarin een eiland waarop een kasteel staat, een Benediktijns klooster uit de 12e eeuw.

Naast de populaire nationale parken, zijn er tevens elf natuurparken: Kopački rit, Medvednica, Lonjsko Polje, Velebit, Biokovo, Telašćica, Učka, Papuk, Vransko-meer, Žumberak en het Lastovo-archipel.

Kopački rit werd in 1993 op de internationale lijst van belangrijkste moerassen geplaatst. Het natuurpark bevindt zich in Slavonië, aan de rechteroever van de Donau, in een grote hoek die de Drava en de Donau vormen. Hier leven meer dan 2.000 biologische soorten, waarvan vele zeldzame en bedreigde soorten zoals 291 vogelsoorten en 44 vissoorten.

Werelderfgoed

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst is Kroatië goed vertegenwoordigd.

Op het eiland Hvar staat één van de grootste en meest vruchtbare vlakten van de Adriatische eilanden, ‘ het Starigradsko polje’ , oftewel de vlakte van Starigrad. Dit gebied is een cultureel landschap en is intact gebleven sinds het voor het eerst gekoloniseerd werd door Grieken uit Paros in de 4e eeuw v. Chr.

De Grieken verdeelden dit gebied in 75 percelen met een grootte van 900m x 180m. De vruchtbare vlakte is gedurende de eeuwen bewerkt en heeft voornamelijk druiven en olijven geproduceerd.

De lokale bevolking heeft een stichting opgezet die de ontwikkeling van het Starigradsko polje zal waarborgen.

De overige zes locaties in Kroatië die op de UNESCO lijst vermeld staan; Nationaal park Plitvice, het Paleis van Diocletianus in Split, de Eufrasius basiliek in Poreč, de oude stad van Dubrovnik, het historische centrum van Trogir en de St. Jacobskathedraal in Šibenik.


Favoriete gebieden

De meest populaire bestemmingen in Kroatië zijn zonder twijfel Istrië, Dalmatië en de Kvarner Baai. Buitenlandse toeristen mijden over het algemeen het binnenland tijdens hun vakantie. Dat is zonde, want de vele historische bezienswaardigheden, schitterende natuur (onder andere uitgestrekte wetlands) en gevarieerde keuken maken van het oosten van Kroatië een zeer boeiende en interessante bestemming die niet voor niets sterk in opmars is.

Het toerisme in het binnenland van Kroatië wordt met name bepaald door agrotoerisme, de vissport, wijnroutes en culinaire excursies. Stedenliefhebbers zullen verrast worden door het historische Osijek. De stad beschikt over een schitterend fort en de barokke invloeden en schilderachtige straatjes vormen een indrukwekkend geheel. Er zijn plannen om de haven van Osijek van een meer internationaal allure te voorzien en ook binnenlandse vluchten van Dubrovnik naar Osijek staan op het programma.

Dubrovnik

De leukste steden

Amphitheater Pula
KornatiDit moet je zeker niet missen

Plitvice


Als je in Kroatie bent, en je wilt een keer wat anders doen dan lekker aan het strand liggen, dan is een dagtocht op een boot heel erg leuk! Voor de mensen die wat uitdaging willen kun je ook nog op de banaan! Maar pas wel op als het een hete dag is smeer je goed in want op de boot kan je hard verbranden zonder dat je het weet! Het is ook nog mogelijk om dolfijnen tegen te komen maar dit geluk heb je niet altijd.


In het noordoosten van Kroatië tussen de rivieren Drava en Donau, ligt het beschermde natuurgebied Kopacki rit, hier is het eerste bezoekers- en internetcentrum voor fietstoeristen geopend.

Genieten in het binnenland!

Kroatië staat voornamelijk bekend als mediterrane reisbestemming. Maar ook de binnenlanden van Kroatië zijn zeker een bezoek waard. In het noordwesten, waaronder in Krapina en Zagorje staat een aantal kastelen en vindt de toerist diverse andere culturele en historische bezienswaardigheden.

Reizigers die deze streek bezoeken mogen de thermale bronnen van Krapina, Stubica en Tehelj niet overslaan, deze kuuroorden staan bekend om hun gevarieerde programma’s voor ontspanning, schoonheid en revalidatie.

De heuvels van Zagorje bieden vele wandel- en fietspaden langs wijngaarden en authentieke landhuizen, waar men authentieke wijnen en streekgerechten kan proeven.

Bijzondere fietsroutes

De fietspaden in Kroatië leiden naar bijzondere plaatsen. Daar waar de bezoeker met een auto niet zo snel komt. Het nationaal park Plitvice Meren heeft de mooiste fietsroutes van Europa maar ook de overige nationale parken beschikken over fietspaden.

De landschappen in Kroatië zijn divers, bergen en valleien in zonnig Istrië, beboste paden door Gorski Kotar, groene heuvels in Zagorje, landvlaktes in Turopolje en Slavonië, de fietspaden zijn allen uniek en ideaal voor zowel beginners als gevorderden.

Kastelen

Kroatië en dan voornamelijk de regio Hrvatsko Zagorje, gelegen nabij Zagreb en het Medvenica gebergte, is rijk aan kastelen. Zo zijn er naast Veliki Tabor ook de kastelen ‘Trakošćan’, ‘Mali Tabor’, ‘Miljana’s Mansion’, ‘Brezovica’ en ‘Klenovnik’.


Ook in Slavonië bevinden zich twee schitterende kastelen in Našice en Vukovar.


Het kasteel in Donji Miholjac is gebouwd in het begin van de 20e eeuw in de jachtstijl en vertegenwoordigt een uniek gebouw van dit soort in Kroatië en in Oost-Europa. Dit geldt ook voor het jachtkasteel in Bilje, dat gebouwd werd in een Weense stijl. De graven Pejačević hebben hun kastelen achtergelaten in Virovitica, Našice en Osijek. Tevens is hier het Barokke kasteel van de graven Noraman-Prandau in Valpovo met tuin te vinden. In het kasteel van de familie Eltz in Vukovar zijn de schatten van dit gebied opgeslagen, met name de archeologische overblijfselen van de Vučedol-cultuur met de alom bekende Duivin uit Vučedol.

Geplaatst op de de UNESCO werelderfgoederenlijst van immaterieel cultureel erfgoed

  • Het feest van St. Blasius in Dubrovnik;
  • Kant uit Lepoglava, Hvar en Pag;
  • Traditie van nauwe intervallen (zang – en blaastechniek van instrumenten) uit de regio’s Istrië en Hrvatsko Primorje;
  • Traditioneel houten speelgoed uit Hrvatsko Zagorje;
  • De jaarlijkse lente optocht van de Koningin “Ljelje” uit Gorjani;
  • De processie op Hvar “Za Križen”;
  • De jaarlijkse carnavalsoptocht “Zvončari” uit omgeving Kastav.

Festivals

Kroatië is het hele jaar door één groot podium. In de zomermaanden gaat er haast geen dag voorbij dat er geen festival, voorstelling of concert plaatsvindt. De oudste en het internationaal meest bekende Festival is het Zomer Festival van Dubrovnik. Maar ook de Zomer van Split, de Muzikale avonden in de St. Donat in Zadar, de Zomer van Pula, het Liburnia Jazz Festival in Opatija, de Zomer avonden van Rijeka, het Film Festival in Motovun en Pula, het Ulysseus Theater op Brijuni eilanden, het Dalmatische klapa Festival in Omiš, het Dalmatische Chansonen Festival in Šibenik zijn aanraders.

In de lente en de herfst verhuist het ‘podium’ naar continentaal Kroatië en vinden er vele evenementen plaats voor jong en oud, van 'Alternatieve Film Festival' in het kasteel Veliki Tabor, Špancirfest (straat feest) en Barok avonden in Varaždin, tot aan onder andere Herfst van Vinkovci.

Eten en drinken

Afgezien van hotels die overnachtingen met half- of volpension bieden, zijn er in alle steden, toeristische plaatsen en langs alle hoofdverkeerswegen restaurants, herbergen, eethuisjes, wijnkelders, pizzeria's en snackbars. Lekkerbekken zullen echter vooral prijs stellen op restaurants en eethuisjes met een inheemse "Kroatische keuken".

Door het heerlijke Middellandse Zeeklimaat zijn de zomers warm en meest van de tijd droog. Naast de standaard Europese keuken zijn grillgerechten zeer populair, evenals de Dalmatische ham, gepekelde sardientjes, schapenkaas en gepeperde Slavonische worstjes. Door het rijke visgehalte in de Adriatische Zee kunt u in Istrië en Dalmatië erg veel verschillende lekkere vissoorten eten.


Lekker actief

Kroatië heeft op actief toersime veel te bieden. Daarom hier op Wereldpagina een kort overzicht van de belangrijkste en leukste activiteiten.


Overnachten

Vakantiehuizen

Vakantiewoningen in Kroatië hebben stuk voor stuk karakter. Of het nu een eenvoudige visserswoning is aan zee, een droomhuis in de bergen of een studio in een vakantiepark met een geweldig zwembad voor de kinderen.

De Kroatische plattelandsgebieden maken de laatste jaren een opmerkelijke ontwikkeling door op het gebied van toerisme. In Kroatië zijn er op dit moment verblijfsmogelijkheden bij meer dan 350 landhuizen en boerderijen. Deze bieden bovendien veelal authentieke en traditionele producten en gerechten aan, spelen een rol in de bescherming en het behoud van natuurlijk en cultureel erfgoed, traditionele kleding en volksgebruiken en laten de gasten kennis maken met het authentieke Kroatische plattelandsleven.

Het binnenland van Kroatië is groen en bovenal puur. Hier leven de bewoners nog voornamelijk van de landbouw en voor elkaar. Wijngaarden worden afgewisseld door olijfbomen en de idyllische dorpjes maken de bijzondere ambiance compleet.

Het achterland van de Dalmatische stad Zadar heeft tevens een breed aanbod in landhuizen en boerderijen. Deze wordt verdeeld in drie gebieden; de streek aan de voet van het Velebit-gebergte, Lika en Ravni Kotar met Bukovica. Onlangs is een brochure ontwikkeld, waarin het complete aanbod van landelijk toerisme in en rondom Zadar omschreven wordt.

Campings

Kroatië kent een lange traditie van kamperen en heeft dan ook een groot aantal campings. Opvallend aan het aanbod is dat deze campings uitzonderlijk goed gelegen zijn, te midden van de goed bewaarde natuur en aan zee. Door dee Kroatische Camping Unie zijn top campings aangewezen. Deze campings zijn zonder uitzondering perfect gelegen, in de schaduw van mediterrane vegetatie, direct aan zee, goede sport- en recreatie mogelijkheden, winkel aanbod, faciliteiten voor kinderen, voorzieningen voor mindervaliden en natuurlijk uitstekend en schoon sanitair. De criteria om op de lijst te komen zijn duidelijk, campings moeten aan een van de volgende eisen voldoen: de camping moet de officiële Kroatische vier sterren categorie hebben, in de ANWB gids een cijfer van 8 of hoger hebben of in de Duitse ADAC voor het sanitair, voorzieningen en ligging tenminste drie sterren hebben.

Vergeet niet mee te nemen

  • Waterschoenen zijn onmisbaar in Kroatie, omdat de stranden en de zee vol met stenen liggen.

Reistips


Als je in Kroatië bent in Dubrovnik kun je met de boot verschillende eilanden bezoeken. Je hebt hele mooie zandstranden en rotsten waar je van af kunt springen, je hebt ook mooie geschiedenis op de eiland. Je kunt het beste met de auto er na toe reizen en daar een hotel zoeken dat is veel goedkoper.

Met dank aan

Kroatisch Verkeersbureau

Kroatisch Verkeersbureau

     

Navigatie: Regio's in Kroatië
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Kroati%C3%AB&oldid=254731"

  

 
Kaart Kroatië

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1157 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 dec 2015 om 16:01 door Wereld. Eerdere bijdragen van dorien boekema, besna, Karlyn, kelly de wilde, Bertus, Carry, Vera, Eefje de Vos en Nanda en auteurs Pepperbot, Maren, 84.85.219.20 en 82.75.174.21.