Kasteel Lourdes

Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Lourdes

Kasteel Lourdes, de burcht van Lourdes deed dienst als militair fort dat in 778 door Karel de Grote werd belegerd (legende), als staatsgevangenis, als verblijfplaats van de Graven van Bigorre in de 11de en 12de eeuw. In de loop van de tijd werd het fort uitgebreid met een vestingtoren in de 14de eeuw en valbrug die in de 19de eeuw werd gerestaureerd...

De burcht is het hele jaar door geopend en huisvest sinds 1921 het belangrijkste museum van Kunst en van Volkstraditie van de geschiedenis van de Pyreneeën, het Musée Pyrénées. Er is trouwens een legende gebonden aan deze oude burcht. In het jaar 778, belegerde Karel de Grote, aan het hoofd van zijn leger, deze burcht die toentertijd de vesting was van de Saraceense Mirat en zijn Moren. Ondanks hongersnood en verschillende aanvallen van de Franken bleef de burcht stand houden. Plots verscheen een arend aan de azuurblauwe hemel. Hij vloog over het slot heen met een enorme forel in zijn bek die hij voor de voeten van de Mirat liet vallen. De listige Moor greep de vis en liet hem naar Karel de Grote brengen om deze laatste te laten geloven dat er nog genoeg voedselreserve was. Karel de Grote stond op het punt een eind te maken aan de belegering toen Turpin, bisschop van Puy-en-Velay plots een ingeving kreeg. Hij kreeg toestemming om te bemiddelen met de Moren en deed aldus het voorstel aan Mirat zich over te geven, niet aan Karel de Grote maar aan de Koningin des Hemels. Dit voorstel beviel de Moorse chef die zijn wapens liet vallen aan de voeten van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Puy en zich vervolgens liet dopen. De dag van zijn doop, koos Mirat de naam LORUS en gaf deze naam aan de stad, wat veel later LOURDES werd.


Wapenschild Lourdes

Sindsdien ziet het wapenschild van Lourdes er als volgt uit: “een rood wapenschild met drie gouden torens, in zwarte sabel op een zilverkleurige rots; de middelste is iets hoger dan de twee anderen met bovenop een zwarte arend met open vleugels die een zilveren forel in zijn bek houdt; in de blauwe benedenhoek, zes zilverkleurige bergen met onderaan een bergrivier.”

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Kasteel_Lourdes&oldid=225396"

  

 
Kaart Kasteel Lourdes

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 980 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 17:11 door Wereld.