Jordanië

Ga naar: navigatie, zoeken
Uitzicht Jordanië

Jordanië beschikt over een rijke historie en cultuur maar heeft ook een verrassend mooie natuur waar adembenemende landschappen zijn te vinden. Zo wordt de Wadi Rum woestijn in het zuiden van het land gezien als één van de mooiste woestijnen ter wereld. Aan de Dode Zee is het heerlijk relaxen gezien de ontspannende werking van het zoute water en de luxe Wellness hotels die er te vinden zijn. Een hoogtepunt van een reis door Jordanië is een bezoek aan de 2000 jaar oude stad Petra, onlangs uitgeroepen tot één van de nieuwe wereldwonderen.

Menu

Waarom er naartoe?

Jordanië blijft een fascinerende bestemming: het betovert je op het moment dat je aankomt. De warmte van de lokale bevolking, adembenemende landschappen, een eeuwenoude cultuur met vele historische sites en tegelijkertijd is Jordanië moderner dan ooit tevoren! De hippe hoofdstad Amman is met slechts vier uurtjes vliegen de ideale bestemming voor een city trip.

Cultuurliefhebbers reizen natuurlijk af naar de spectaculaire rode stad Petra en ontdekken waarom deze stad ook wel bekend staat als het 'achtste wereldwonder'. Maar wat te denken van een adembenemend uitzicht over de Wadi Rum woestijn tijdens een ballonvaart? Ontspannen en verwend worden tijdens de vakantie moet ook gebeuren! Een bezoek aan de Dode Zee hoort er dan ook zeker bij. Ook voor natuurliefhebbers valt er genoeg te beleven. Jordanië kent vier grote natuurparken die bekend staan om hun diversiteit aan flora en fauna.


Door het goede wegennet en de gastvrije bevolking is Jordanië zowel individueel als met een groep goed te bereizen. Kortom, een ideale bestemming voor de actieve levensgenieter van nu.

Aqaba is de enige kustplaats van Jordanië. Het land koestert zijn koraalriffen en zandstranden dan ook als een verborgen schat: massatoerisme wordt geweerd en de onderwaterwereld krijgt alle ruimte om te floreren. De Golf van Aqaba is een waar duikersparadijs.

Historie en cultuur

Vanwege de strategische ligging tussen Oost en West heeft Jordanië vele bewoners gekend. Zo geeft de oude stad Jerash een ongekend beeld van het dagelijks leven in de Romeinse tijd en waant men zich in Petra in de mysterieuze glorietijd van de Nabateërs. Op Mount Nebo is het uitzicht te bewonderen dat Mozes zag, dat van het beloofde land, en de avonturen van Lawrence of Arabia in de Wadi Rum woestijn spreken nog steeds tot de verbeelding. De deskundige Jordaanse gidsen kunnen alles vertellen over de duizend-en één verhalen van hun geliefde thuisland.

Luxe hotels en natuurlijke schoonheid

Het Jordanië van vandaag is een modern land met een grote liefde voor de omgeving. Overal zijn unieke natuurgebieden en sterrenhotels van zeldzame klasse te vinden. Zo ligt langs de Dode Zee een aantal luxe spa’s met de beste faciliteiten op wellnessgebied. Het water van de Dode Zee is zo zout dat men er op blijft drijven en de modder heeft een heilzame werking. Het naastgelegen natuurgebied van de kloof van Wadi Mujib leent zich uitstekend voor een ontspannen wandeling. Iets verderop ligt het adembenemend mooie Dana Natuurreservaat dat beroemd is om haar gevarieerde landschap en zeldzame dier- en plantensoorten. Zelfs in het zuidelijkste puntje van Jordanië ligt een natuurgebied: de onderwaterschat van de Rode Zee. In Aqaba kan men zwemmen met schildpadden en dolfijnen, of het kleurrijke koraalrif bewonderen vanuit een boot met glazen bodem.

Flora en Fauna

Ca. 70.000 ha. van het land is begroeid met altijdgroene eiken, pijnbomen, cipressen, acacia's en eucalyptusbomen. Ook vindt men in het voorjaar bloemen als de rode hibiscus en de roze koekoeksbloem. De nationale bloem van Jordanië is de zwarte (dieppaarse) iris. Een aantal gebieden zijn tot natuurreservaat uitgeroepen, hier vindt men trekvogels, vossen, witte antilopen (oryxen), woestijnmuizen en met name veel hagedissen.

Elk natuurreservaat heeft bijzondere ontmoetingen in petto. Qatar is onderdeel van Wadi Araba en ligt zo'n veertig kilometer verwijderd van de Golf van Aqaba. Het terrein bevat het dichtstbegroeide acaciabos van Jordanië, zandduinen en modderstromen. Fifa, ten zuiden van de [[Dode Zee, is een woestijnoase met de bijzondere subtropische vegetatie die ooit overal in de Jordaanse riviervallei voorkwam. Het verse water van de oase trekt veel migrerende vogels en ongewone plantensoorten aan. Ook leven hier wolven en de indrukwekkende caracal-kat. Jabal Mousada vertegenwoordigt de majestueuze hooglanden vanaf Petra tot aan Wadi Araba. Hier vindt men drie aangesloten biogeografische zones: mediterraan, Sahara-Arabisch en Iranees-Turanees. De weg door het reservaat voert langs maar liefst zeven vegetatietypes.

In de oase Azraq, stoppen jaarlijks duizenden migrerende vogels. De gidsen weten ze allemaal te spotten. In de hooglanden van Aljun zijn perfecte wandelroutes uitgezet om het mediterrane bosgebied van binnenuit te ervaren. In het Mujib-reservaat worden rivierwandelingen georganiseerd, waarbij men met touwen afdaalt langs de watervallen. Bergbeklimmers kunnen hun hart ophalen tussen de wilde bloemen en zeldzame vogels van Wadi Rum, en wildliefhebbers zullen struisvogels, spiesbokken en wilde ezels ontmoeten in Shawmar: het uitgestrekte fokcentrum voor bedreigde en lokaal uitgestorven diersoorten. Het Dana biosfeer reservaat is als een samenvatting van alles wat in Jordanië groeit en bloeit. Honderden zeldzame dieren en planten leven hier in rotsspleten, valleien, bossen, velden en zandduinen.

Het koraalrif van de Rode Zee herbergt onder meer zeesterren, vlindervissen, papegaaivissen en andere exotische vissoorten.

Bijbelse verhalen

Vele verhalen uit de Bijbel spelen zich af in Jordanië en gedurende de afgelopen jaren zijn steeds meer van deze plekken gelokaliseerd en opgegraven. Deze plekken zijn zeer interessant voor een ieder die interesse heeft in (Bijbelse) geschiedenis.

Te denken valt aan de grot van Lot, het fort Machaerus waar Johannes de Doper gevangen zat en werd onthoofd en natuurlijk de eerder genoemde locaties Bethany en Mount Nebo.

Tevens bevinden zich in Jordanië de oudste christelijke kerken van de wereld, onder meer in het sfeervolle stadje Madaba. Hier kan men een bezoek brengen aan de St. Georges basiliek, waar in de mozaïekvloer een zeer gedetailleerde kaart van het Heilige land is te vinden. De kaart is zo nauwkeurig dat deze wordt gebruikt om theologische vraagstukken op te lossen. Zo is onder meer het huis van Zacharias op de kaart terug te vinden.

Zie ook: Bijbels Jordanië.

Favoriete Gebieden

Jordanië bestaat uit een gebied van 89,287 km2 (iets kleiner dan Portugal) en is gesitueerd in het hart van de Arabische wereld. Het grenst aan Saudie Arabie, Irak, Syrië, Palestina en Israël. De haven van Aqaba grenst aan de uiterste noordpunt van de Rode Zee. Jordanië is te verdelen in drie landschappen: de Jordaanslenk; het heuvelland ten oosten van de Jordaan (gem. hoogte 1200 m) en het oostelijk woestijnplateau, dat zich tot in Syrië en Saudi-Arabië uitstrekt. De belangrijkste rivieren zijn de Jordaan (Al- Ghawr) en de Jarmoek (Nahr al-Yarmuk).

De meest vruchtbare gebieden liggen langs de Jordaan, naar het oosten toe neemt de vruchtbaarheid af. De Dode Zee is het laagste punt der aarde (400 meter onder zeeniveau).

De leukste steden

Dit moet je zeker niet missen

Jerash

Werelderfgoed

De World Heritage Sites van Unesco zijn in 2008 verrijkt met vier Jordaanse natuurwonderen. Al Azraq, Al Muijib, Wadi Rum en het Dana natuurreservaat werden stuk voor stuk benoemd vanwege de grote biodiversiteit en hun uitzonderlijke natuurschoon. Het aantal World Heritage Sites in Jordanië komt hiermee op zeven. Met hun status van uitzonderlijk natuurschoon, onderscheiden de vier nieuwkomers zich van hun Jordaanse voorgangers, die met name een culturele status hebben. De eerste World Heritage Sites in Jordanië waren het wereldwonder Petra en Quseir Amra. De oorsprong van Petra, de uit kleurige rotsen gehakte stad, ligt rond 600 v. Chr. Quseir Amra is een woestijnkasteel uit de 8e eeuw gebouwd door de dynastie van de Omajjaden. In 2004 werden ook de ruïnes van Um er Rasas op de Heritage-lijst gezet. Dit is een uniek gebied waar eens Romeinse, Byzantijnse en Islamitische beschavingen heersten. Het terrein bevat vele kerken met bijzondere mozaïekvloeren en een aantal van de best bewaarde stylieten (torens waarop monniken in afzondering mediteerden) ter wereld.

Eten en drinken

Petra

Jordanië is als geen ander land in de Levant geschikt om kennis te maken met de verfijnde Arabische keuken. Dat komt omdat natuur en cultuur hier werkelijk gekoesterd worden. Vele restaurants werken samen met natuurparken om de authenticiteit, kwaliteit en versheid van hun producten zeker te stellen. Bovendien biedt de ingebakken gastvrijheid van Jordanië alle ruimte voor westerse invloeden. Trendy inrichting en alcoholische versnaperingen ontbreken er dan ook niet.

Traditionele heerlijkheden

Kruiden

De traditionele gerechten van Jordanië bestaan uit licht verteerbare, verse producten, een aandachtige bereiding en uitgekiende smaakcombinaties. Zo serveert men hier mezza: een soort Arabische tapas met pitabrood en schalen vol salades en dips, waaronder hummus, baba ganoush (aubergine dip) en tabouleh (salade met mint, tomaat, peterselie, ui, citroen en kruiden). Vleesliefhebbers halen hun hart op met musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten) en mansaf (schapenvlees met yoghurtsaus, pijnboompitten en rijst). Een authentiek visgerecht is sayadiya, dat bestaat uit rijst, verse groenten en nog versere vis. Voorbeelden van etablissementen waarin men kan genieten van de traditionele heerlijkheden zijn Harat Djoedna in Madaba en Fakhr El-din in Amman.

Tafel vol mezzes

Een tafel vol met mezzes waar iedereen van kan genieten....

De voor ons typische manier van uit eten gaan met een voor-, hoofd- en nagerecht is in Jordanië minder gangbaar. De Jordaniërs hebben een socialere manier van tafelen en bestellen een tafel vol met mezzes waar iedereen van kan genieten. Mezzes zijn kleine hapjes, bijvoorbeeld overheerlijke gevulde olijvenbladen en pittige lamsgehaktballetjes. Maar ook geitenkazen en dips als hummus en ghanouj, een dip van aubergine, vallen onder mezzes. Vork en mes zijn niet nodig, want niets is lekkerder dan eten met de handen en dippen met vers, warm brood!

Trends en variatie

Hoewel Jordanië een islamitisch land is, kan men vrijwel overal alcohol bestellen. Jordanië produceert heerlijke wijnen en na een warme dag is de anijsdrank arak, geserveerd met ijs en water, een ware traktatie. Het is niet het eerste waar aan gedacht wordt bij Jordanië, maar de wijncultuur ontwikkelt zich steeds sterker. Zo produceert wijnboer Omar Zumot wijnen van hoogstaande kwaliteit. Zijn Pinot Noir en Merlot-Cabernet Sauvignon nog de internationale Mundus Vini gouden medailles. Zijn missie is helder: de wereld laten proeven dat wijnen uit het Midden-Oosten fenomenaal van smaak zijn. Samen met topwijnen zoals de populaire Mount Nebo moet dit zeker lukken.


In de Jordaanse steden zal men verbaasd staan van de trendy opzet en inrichting van de restaurants. Een tweetal voorbeelden hiervan zijn het salade- en jazz-restaurant Vinaigrette en het Wild Jordan café in Amman. Beide combineren een spectaculair uitzicht over de hoofdstad met een moderne styling en superverse producten. Vinaigrette is prijswinnaar op het gebied van sushi, maar serveert ook andere Japanse gerechten, salades en crêpes. De ingrediënten van de sappen, salades, soepen en desserts in het Wild Jordan café zijn voornamelijk afkomstig uit nabijgelegen natuurreservaten. Gasten kunnen zich hiervan vergewissen in de inpandige natuurshop.

Chique dineren of snelle hap

Eten in Jordanië kan op elke straathoek. De hoofdstad Amman heeft inmiddels een gevestigde reputatie in het Midden-Oosten waar het kwaliteitsrestaurants betreft. Maar voor een authentieke beleving zijn de kleinschalige restaurantjes en stalletjes op straat aan te raden. Deze stalletjes werken vaak met hun eigen, eeuwenoude familierecepten voor bijvoorbeeld de lekkerste falafel: onweerstaanbaar!

Een Jordaanse 'Zarb' proberen is ook een absolute must. Zarb is bedacht door de bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met heerlijke specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciale aluminium pan onder de grond. Door de hitte van de aarde wordt het vuur extra goed warm en na uren sudderen komen alle smaken heerlijk tot recht.

Tea anyone?

Theetijd is niet voorbehouden aan de namiddag in Jordanië. Hier drinkt men de hele dag door kopjes lichte muntthee, mierzoet op smaak gemaakt met suiker. De beste dorstlesser in warmere woestijnklimaten!

Kookgeheimen onthuld

Diegenen die eenmaal de smaak van de Jordaanse keuken te pakken hebben, zullen maar al te graag de geheimen achter de gerechten leren kennen. Sinds kort kan dat! Petra Kitchen organiseert kookworkshops, van een avond tot en met vijf dagen lang, waar men Jordaanse gerechten bereidt samen met lokale dames, onder leiding van een chef-kok. De recepten en zelfs het tafellinnen en serviesgoed zijn hier gegarandeerd van authentieke Jordaanse hand. Dit is een uitgelezen mogelijkheid de inheemse culinaire cultuur van top tot teen te leren kennen.

Wellness

De populariteit van spa vakanties is wereldwijd toegenomen en steeds meer mensen proberen een gezondere leefstijl aan te nemen. Jordanië is zich hier van bewust en speelt meer dan goed op deze trend in. De Dode Zee maakt Jordanië tot een bevoorrecht land op wellness gebied maar feit is wel dat de Jordaniërs het maximale halen uit de bronnen die zij hebben. O'Beach, de vele Spa resorts, de Dode zee en natuurlijk de warmwater bronnen van Hammamat Ma'in maken Jordanië de ultieme Spa bestemming.

Vergeet niet mee te nemen

Wat ik heb meegemaakt!

Reistips

Reizen door Jordanie is zowel per touringcar als prive-auto comfortabel vanwege de goed onderhouden Jordaanse wegen en de duidelijke bewegwijzering. Daar waar geen wegen zijn, zoals in het nieuwe wereldwonder Petra en de Wadi Rum-woestijn, zijn avontuurlijke altenatieven voor handen. Petra is prima wandelend te ontdekken, maar ook per koets, paard of ezel. In de Wadi Rum-woestijn is het mogelijk het verbazingwekkende woestijnlandschap bezichtigen vanuit een jeep, vanaf de rug van een kameel of zelfs vanuit een luchtballon.

Met dank aan

Jenny: www.ikreis.net

Jordan Tourism Board

Jordan Tourism Board

     

Navigatie: Regio's in Jordanië
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Jordani%C3%AB&oldid=251530"

  

 
Kaart Jordanië

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 249 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 jul 2012 om 12:42 door Wereld. Eerdere bijdragen van Carry, Vera en Lieke van der Zee en auteurs Pepperbot en 80.126.165.233.