Istrië

Ga naar: navigatie, zoeken
Motovun

In het uiterste westen van Kroatië ligt zijn grootste schiereiland Istrië, tevens de belangrijkste Kroatische toeristische regio. Hoewel daardoor de meesten bij het noemen van Istrië aan talloze hotels en drukte op de stranden denken, beschikt Istrië

in het kustgebied, maar vooral in het achterland over tal van ongeschonden natuurlijke attracties en pittoreske landschappen. Juist vanwege zijn ligging op het raakpunt van verschillende natuurlijke en culturele totaliteiten treedt Istrië op de voorgrond als een gebied met een unieke cultuur, muziek, gastronomie en staat hij alom bekend als "wonderbaarlijk en toverachtig" land.

Menu

Een bijzonder gebied

Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. Van oudsher een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders: bijna de helft van de bijna 300.000 Nederlandse toeristen in Kroatië brengt hun vakantie door in Istrië. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.


Drie delen van Istrië staan alom bekend, elk met z'n eigen bijzondere bekoorlijkheden - "rood" Istrië in het westelijke kustgebied met vruchtbare roodkleurige akkers, "grijs" Istrië in het centrale deel met kleine stadjes op de toppen van bergen en "wit" Istrië in het rotsachtige berggebied in het oosten. In veel stadjes op de bergtoppen, zoals in Grožnjan kunnen de gasten van luidruchtige toeristische plaatsen aan de kust eindelijk tot rust komen en in alle stilte genieten van een perfecte harmonie van mens en natuur. Bijna alle kerkjes in deze plaatsen beschikken over mooi beschilderde muren, zoals bijv. de kerk in Draguć met de bekende fresco's.

De ene overheerser na de andere

In Istrië leven nu nog mensen leven in Oostenrijk zijn geboren, naar een Italiaanse school gingen, werkten in Joegoslavië, nu van hun pensioen genieten in Kroatië maar altijd in Istrië hebben gewoond. Dit gaat om een tijdsbestek van een eeuw, maar al daarvoor kende het gebied nogal een roerige geschiedenis, met als gunstig gevolg de prachtige bouwwerken die de overheersers achterlieten. Zo beschikt de havenstad Pula over een van de best bewaard gebleven amfitheaters ter wereld. De Romeinen werden weer verjaagd door de Byzantijnen die op hun beurt weer werden verjaagd door de Venetianen. Het romantische Rovinj is zeer Venetiaans. Die Italiaanse invloed is ook nu nog merkbaar. Begin 19e eeuw werd het gebied Oostenrijks, waarna het vervolgens in Italiaanse handen viel, na WO II Joegoslavië werd om vervolgens eindelijk in 1995 onafhankelijk te worden. De burgeroorlog van 1991-1995 heeft nooit in Istrië plaatsgevonden en daarom geen schade aan de natuur of cultuur toegebracht.


Massatoerisme vs. kleinschaligheid

De dramatische burgeroorlog van 1991-1995 heeft Istrië de unieke kans gegeven om op toeristisch gebied met een volledig schone lei te beginnen. Tijdens het communisme lag de focus op grootschaligheid en moest het lage prijsniveau toeristen naar Joegoslavië lokken. Tijdens de oorlog is zelfs in Istrië het toerisme bijna volledig ingestort, ofschoon daar geen oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden. Na de oorlog werd de balans opgemaakt en werd gekeken naar wat Istrië zou kunnen onderscheiden. Ook werd geleerd van fouten die andere landen hebben gemaakt op het gebied van massa toerisme. Er is gekozen te kiezen voor kwaliteit en authenticiteit. Daarbij ging men er van uit dat een betere spreiding van de bezoekers het gevolg zou zijn, aangezien voorheen de focus alleen op juli en augustus lag.

Kwaliteit en authenticiteit

Kiezen voor kwaliteit en authenticiteit betekent een radicale ommekeer. Het was allemaal al aanwezig, maar werd nooit gezien als waardevol voor toerisme. Een verandering van mentaliteit was prioriteit. Er moest nauw samengewerkt worden. Hotels beseften dat het in eerste instantie het land is dat bezoekers trekt en investeerden in de promotie van de streek, beseffende dat dit uiteindelijk meer in hun voordeel werkt. De regering stimuleerde mensen met aantrekkelijke leningen hun aanbod te upgraden. Men beseft dat de ongerepte natuur hét ultieme verkoopargument is en trekt alles uit de kast om dit zo te houden. Tenslotte werd het gastronomische aanbod op een hoger plan gebracht. Vooral deze evolutie is in het oog springend, maar hierover later meer.

Geen massabestemming, maar de in het hoogseizoen toch wel drukke kust is in tien minuten verruild voor een groen binnenland, met uitgestrekte wijnvelden en op de heuveltoppen geplakte middeleeuwse burchstadjes. Eilandhoppen, fietsen, grotten ontdekken, Venetië zien, een optreden in het amfitheater in Pula, wining & dining, duiken, snorkelen, luieren, wijnroutes rijden; kortom er valt heel wat te genieten in dit hartvormige schiereiland in het noorden van Kroatië.

Steden en dorpen

Amphitheater Pula

De eilanden

Lekker actief

De wandelliefhebber hoeft zich in Istrië niet te vervelen. Door geheel Istrië liggen honderden kilometers aan gemarkeerde wandelroutes in allerlei moeilijkheidsgraden. Er zijn ook tracks met accommodatie uitgezet. Voor de fietsliefhebber is zelfs een speciale website met daarop informatie over de vele fietsroutes. Op www.bike-istra.com staan er vele. Neem de Casanova route. Deze lichte fietsroute vanuit Vrsar staat in het teken van romantiek. Oude stadsmuren, beelden van voluptueuze dames, olijfboomgaarden, stille steegjes, een oud kasteel...kortom romantici fietsen in de zevende hemel.

Onvergetelijk hoogtepunt is de zonsondergang achter de 18 eilandjes voor de kust van Vrsar. Wie ook een mooi uitzicht kan waarderen, maar minder romantisch is aangelegd en meer gaat voor de fysieke uitdaging, kan beter kiezen voor de Bellavista route. Dit fietspad leidt naar het hoogste punt van Labin. Van hieruit een magnifiek uitzicht over de Kvarner baai met de vele eilanden, of, als de weercondities mee zitten, zelfs uitzicht tot Venetië.

Mocht bijziendheid een probleem zijn, dan geeft de route ook soelaas: bezoek onderweg de helende bronnen, ook wel ‘de tranen van St.Lucia’ genoemd, want volgens de overlevering behoren slecht zicht en andere oogproblemen dan tot het verleden. Dan is er nog een bijzondere route die gebruik maakt van de voormalige spoorlijn Parenzana.

Speciaal voor fietsliefhebbers die er in het najaar op uit willen trekken, is de truffelroute samengesteld. In Istrië worden immers zowel de dure zwarte truffel als de peperdure witte truffel gevonden. Het najaar staat in het teken van truffelfairs die onderweg bezocht kunnen worden. Deze route is erg zwaar, geen zorgen dus over aankomen door het genieten van alle truffelspecialiteiten!

Het bezoeken waard

  • De Opatija Rivièra
  • Achterland Istrië
  • Het karst gesteente herbergt namelijk ontelbare druipsteengrotten waarvan de Baredine grot (Jama Baredine) toegankelijk is.
  • Een fjord bezoeken en tegelijkertijd genieten van een mediterraan klimaat? Het kan in Istrië. Het Lim fjord, of Limski Kanal, ligt aan de westkust van Istrië waar ook populaire vakantieplaatsen zoals Rovinj, Vrsar en Poreč gelegen zijn.
  • Vraag in Beram om de sleutel van de nabij gelegen kerk Sv. Marija na Skriljinah, want daar zijn prachtig bewaard gebleven fresco’s uit 1474 te bewonderen.

Zomer of winter

Eten en drinken

Istrië kent een onwaarschijnlijk snelle gastronomische ontwikkeling. Ondanks de communistische tijd waarin wijn door coöperaties met weinig oog voor kwaliteit werd gemaakt, restaurants dankzij de hoge kwaliteit van de ‘frutti del mare’ weliswaar goede maar fantasieloze maaltijden voorschotelden en olijfolie een massaproduct was, bleken de culinaire roots van het land sterk. Uitgangspunt bij het op de menukaart zetten van Istrië was vernieuwing op basis van de traditioneel Istrische keuken, gebruik maken van het lokale aanbod van het seizoen en eerlijke en pure ingrediënten. Het gastronomische aanbod kent drie zeer belangrijke pijlers:

Truffels

In Istrië worden niet alleen meer truffels gevonden dan in andere vindplaatsen in Italië, Frankrijk en China, er worden ook meer verschillende soorten truffels gevonden. De koning is natuurlijk de witte truffel (Tuber Magnatum Pico), die hier van de allerhoogste kwaliteit is. Zelfs veel kenners hebben nog niet in de gaten dat deze koning der truffels, die zo’n beetje z’n gewicht in goud waard is, juist in Istrië relatief veel gevonden wordt. In vroeger tijden werden ze snel het land uit gesmokkeld om terecht te komen in luxe eetgelegenheden in Europa zonder het werkelijke herkomstgebied te vermelden. Nu worden de truffels zo veel mogelijk in Istrië zelf op het menu gezet.

Wijn

Er is veel geïnvesteerd in de nieuwste technieken en expertise uit Frankrijk en Italië. De resultaten zijn nu al merkbaar. Inheemse druivensoorten zijn de robuuste en moeilijk te maken rode Teran, de smaakvolle strogele Malvasija en de zoetige Muskat.

Olijfolie

Na Toscane en Sicilië heeft Istrië de meeste vermeldingen in de prestigieuze Guida agli Extravergini Erg karakteristieke olijfolie wordt gemaakt van een inheemse soort, die een peperige smaak in de keel achterlaat.

Door alle inspanningen behoort Istrië nu tot een top regio op culinair gebied. Dit wordt bevestigd door vermeldingen en goede beoordelingen van Istrische restaurants in o.a. Gault–Millout en Jeunes Restaurateurs de l’Europe (JRE).


Lokale producten als de zwarte en witte truffel, gerookte ham, Fuži (lokale pasta) en schapenkaas zorgen in combinatie met de uitstekende wijnen voor een rijke culinaire traditie.

De jaarlijkse goudkoorts

Als de zomer voorbij is houdt de jaarlijkse goudkoorts in Istrië de gemoederen weer bezig! De druiven worden geplukt, kastanjes worden geoogst maar de onbetwiste hoofdrolspeler van het najaar is een sterk riekend en kostbaar goedje: truffels! Honden zijn verantwoordelijk voor het vinden van deze onder de grond groeiende bizar gevormde knolletjes, ook wel het witte en zwarte goud van Istrië genoemd. Een hond kan zijn gewicht in goud waard zijn, want als hij goed z’n best doet, strijkt zijn baas enige honderden euro’s op. Gaat het om de zeldzamere witte variant, dan komt er zo een nulletje bij. En nergens ter wereld is de kans op het vinden van de witte truffel zo groot als in Istrië. In Piemonte (Italië), in de omgeving van Alba waar de witte Alba truffel naar genoemd is, komen er niet half zo veel voor.

Maar ook de overige zeven zwarte soorten en nog eens twee andere witte varianten worden in Istrië rijkelijk geoogst; in totaal ruim vier ton truffels per jaar. Vooral in de bossen rondom het middeleeuwse burchtplaatsje Motovun worden veel truffels gevonden. Hier is ook de grootste truffel aller tijden opgewroet; 1.3 kilo zwaar. De gelukkige vinder Giancarlo Zigante heeft zich met deze vondst een plek in het guiness book of records verworven. Zigante heeft in zijn eigen dorp Livade een waar truffel imperium opgebouwd. In zijn gelijknamige restaurant blijkt hoe oneindig de culinaire mogelijkheden met truffels zijn: tot in het dessert aan toe zijn truffels verwerkt.

Mountainbikers kunnen de MTB truffeltour fietsen!!!

Ook de moeite waard voor de fijnproevers zijn de vele wijn- en olijfolieroutes in Istrië. Een verblijf in een zogenaamd agro toerisme onderkomen, maakt de ervaring compleet.

Overnachten

Er is een grote keus uit campings, hotels in alle categorieën, boetiek hotels, privé accommodaties en (heel leuk) agro toerisme.


Kamperen

Istrië heeft een goede camping reputatie en elk jaar weten weer meer Nederlanders de weg naar dit Kroatische schiereiland te vinden. De gastvrijheid, de gastronomie, de authentieke mediterrane sfeer, ongerepte kustlijn en activiteiten die variëren van eilandhoppen tot grotten verkennen, wijnroutes rijden tot Venetië zien of het verkennen van een gedeelte van de honderden kilometers fietspaden, het is teveel voor één vakantie. Steeds meer Nederlanders verliezen hier hun hart en laten het niet bij een eenmalig bezoek.

Want de Nederlandse vakantieganger en zeker kampeerder zoekt nadrukkelijker naar waar voor z’n geld en een pure beleving. Kamperen betekent tot rust komen en niet persé gaan waar de hele straat al staat. Praat met iemand die afgelopen jaar in Istrië heeft gekampeerd en alle twijfel is weg.

  • Mooie natuur: kamperen aan de superschone Adriatische zee in de geur en schaduw van pijnbomen. Gevarieerde en ongerepte natuurgebieden om te wandelen of fietsen.
  • Goed weer: een mediterraan klimaat dus warm in de zomer maar ook in voor- en najaar heerlijk.
  • Leuke uitstapjes: Romeins amfitheater, romantische stadjes, op safari op de Brijuni eilanden, met de catamaran een dagje Venetië en nog veel meer.
  • Lekker eten: altijd fijn en op vakantie helemaal. In Istrië nog betaalbaar maar wel van topkwaliteit, getuige jubelende beoordelingen in internationale restaurant-, wijn- en olijfoliegidsen.
  • De campings: last but not least. Schone campings, goede faciliteiten maar bovenal een hele mooie ligging.


Minicampings

Istrië is de place to be als het gaat om campings, maar voor wie iets anders zoekt, biedt Istrië de zogeheten minicampings. Ontdek de charme van de lokale bevolking in hun eigen achtertuin.

Glamping

Ook Istrië springt in op deze hippe trend. Suncamp holidays ontwikkelde een stacaravan, genaamd de SunLodge, die boekbaar is op verschillende campings in Istrië. Zo biedt camping Laterna in het plaatsje Porec de SunLodge aan. Deze luxe stacaravan is uitgerust met extra grote, comfortabele bedden, ruime douchecabines en zijn prachtig afgewerkt. Ook camping Park Umag in de regio Istrië biedt deze luxe vorm van kamperen aan.

Een lange traditie

Kamperen in Istrië kent een lange traditie dat begon met de opkomst van de kampeercultuur in Europa. Kampeer faciliteiten in Istrië zijn goed ontwikkeld en zijn vooral populair vanwege hun goede ligging, vaak direct aan zee en in de schaduw van de mediterrane vegetatie. Om in aanmerking te komen voor ‘beste camping’ moeten de campings daarnaast beschikken over een groot aanbod op het gebied van horeca en dienstverlening, en een gevarieerd aanbod in sport en vermaak. De sanitairunits zijn modern, schoon en ingericht met sanitair voor volwassenen, kinderen en invaliden. Tevens beschikken de campings over wasmachines, wasdrogers, ruimte voor het storten van een chemisch toilet en op de campings waar de sanitairunits erkend zijn met 2,5 ster of meer, zijn er ook privébadkamers en een aparte ruimte voor hondenbezitters.

De keuzecriteria zijn duidelijk gedefinieerd: de campings moeten voldoen aan de officiële Kroatische vier sterren categorie en in de ANWB campinggids een gemiddelde waardering van 8 of meer scoren.


Agrotoerisme

Het agrotoerisme en landhuizen zijn echter sterk in opkomst en bieden een landelijke vakantie zonder dat de gast hoeft in te leveren op comfort!


Onder de noemer ‘agrotoerisme’ hebben een aantal boerenbedrijven zich verenigd. Zij bieden een unieke vakantie, waarbij de gasten desgewenst door de gastfamilie betrokken worden bij de verzorging van de dieren. Of de gasten kunnen ’s ochtend mee met de honden het bos in om te ‘jagen’ op truffels. In het najaar worden de druiven geoogst. Vooral voor kinderen is een verblijf op een boerderij een fantastische ervaring. Om zich ‘agroturizam’ te mogen noemen, moeten deelnemende boeren wel aan voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat er producten geserveerd worden die van het landgoed zelf komen, zoals prociutto of kaas. Sommige agrotoerisme bedrijven hebben zich dan ook sterk gespecialiseerd op culinair gebied. Vaak beschikken zij ook over een eigen wijnlandgoed.

Naturisme

Istrië was het eerste met een commerciële naturisten camping (Koversada). Valalta behoort tot een van de betere naturistencampings van Istrië. Gelegen tussen de kustplaats Rovinj en het natuurgebied het Lim fjord, strekt de camping zich uit over 70 hectare.

Wie op zoek is naar een kleinschaliger camping maar niet wil inleveren op comfort, kan terecht bij Camping Kanegra in Umag. Met maar 400 plaatsen heeft deze camping al een aantal awards in de wacht gesleept. Het is dan ook recentelijk gerenoveerd. Terwijl het kleinschalig is, kan de gast toch kiezen uit een aantal activiteiten die georganiseerd worden bij het nabijgelegen appartementen complex.

Naast deze twee top campings, beschikt Istrië nog over vier andere naturisten campings, waaronder Koversada, op driesterren niveau.


Bijzondere accommodatie

De talrijke hotels aan de kust bieden voor elk wat wils: resorts voor de families, appartementen of campings. Maar voor mensen met minder grootschalige wensen zijn er de particulieren die in de zomer een kamer, een appartement of een deel van hun huis aanbieden. Sinds kort is er ook een keurmerk in het leven geroepen voor deze particulieren waar naar allerlei aspecten zoals hygiëne, ligging en faciliteiten wordt gekeken. Het teken ‘bonus domus’ betekent dat het een goedgekeurde accommodatie betreft. Ook kleinschalig zijn de boetiekhotels, zoals het sfeervolle hotel ‘Angelo d’oro’ in de historische binnenstad van Rovinj. In het binnenland is er eigenlijk vaker sprake van bijzondere accommodaties. San Rocco is een tot sfeervol kleinschalig hotel verbouwd oud stenen landhuis. Een bijzonder vorm van overnachten is in de al genoemde agro toerisme projecten, ofwel: logeren bij de boer. Als laatste is er sprake van een echte trend; logeren in villa’s.

Steeds meer villa’s in het groene binnenland van Istrië worden verhuurd en vaak is dat ook inclusief diverse services. Dit kan een hostess zijn die met raad en daad beschikbaar is voor de planning van uitstapjes, het maken van reserveringen in restaurants tot het doen van de boodschappen. De organisatie ’Istrian Experience’ biedt 30 luxueuze villa’s aan. Daarvan is de villa ‘Ballota Nigra’ de meest luxueuze. Deze nieuw in Istrische stijl gebouwde villa is gelegen in het dorpje Vizinada, en heeft een magnifiek uitzicht op de middeleeuwse burchtstad Motovun. Hier staat de gast zes kamers ter beschikking, waaronder een woonkamer van 68 m2, een fitnessruimte, sauna en wijnkelder. Uiteraard ontbreekt een privé zwembad niet. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar er zijn ook andere villa’s en landhuizen beschikbaar zonder uitgebreide services maar die toch zeer comfortabel zijn.

Nog geen 1300 km van Utrecht

Wie dit jaar weer eens met de auto op vakantie wil, maar de standaardbestemmingen wil vermijden, hoeft niet ver te zoeken. Op nog geen 1300 km van Utrecht ligt Istrië. Eilanden, een turquoise zee, toprestaurants, een ongerepte kustlijn, groen binnenland; Istrië heeft het allemaal.

Weer eens met de auto op vakantie gaan, kan dit jaar wel heel goed uitpakken. Want het hoeft helemaal geen bestemming te worden waar half Nederland al te vinden is. Miaar het is wel fijn als het in een dag, of, op een relaxtere wijze, in twee dagen te bereiken is. Arriveren in een mediterraan klimaat, met vriendelijke mensen, veel geschiedenis, een ongerepte natuur, geweldige restaurants en een ruime keuze uit accommodaties in alle prijsklassen. Zo’n bestemming is Istrië.

Met dank aan

 

Navigatie: Steden en dorpen in Istrië
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Istri%C3%AB&oldid=246853"

  

 
Kaart Istrië

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 318 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 aug 2011 om 11:19 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, hedy, Karlijn, Anne, Vera, Eefje de Vos en Bertus en auteurs Pepperbot en 82.75.174.21.