Grotten van Han

Ga naar: navigatie, zoeken
Uitgang Grotten van Han

Het Domein van de Grotten van Han staat als enige attractie in België in de groene Michelingids vermeld met 3 sterren. De Grotten maar zeker ook het het Wildpark van Han zijn de reis al vele jaren dubbel en dwars waard. In de wintermaanden is het Domein alleen geopendin de Kerstvakantie, uiteraard als het weer en de waterstand het toelaten. In de wintermaanden kan men op reservering op zaterdag en zondag wel terecht voor een unieke natuurwandeling met een enthousiaste gids. Met een klein groepje wandelt men dan zowel door het wildpark als in de Grot. Een exclusieve kans. Neem stevige schoenen mee!

Het bezoek aan de Grotten van Han is een klassieker, onze overgrootouders kwamen er al. De grotten zijn geopend sinds 1895 en 10 jaar later werd het oude spoorlijntje in gebruik genomen. Sinds 100 jaar wordt de bezoeker dus in een klassieke treinwagon naar de ingang van de grot gebracht. Daarna gaat het bezoek te voet en per boot verder in de grotten. Uiteraard gebeurt dat onder begeleiding van een gids die in meerdere talen uitleg geeft over de stalagmieten en stalactieten. Per fluisterboot wordt de grot uiteindelijk weer verlaten en krijgt de bezoeker het eveneens klassieke afscheids-kanonschot te horen. Tussen kerst en oud en nieuw is deze klassieker een aanrader, vertrek van het bezoek om 11u30, 13u, 14u30 en 16u. De rest van de winter kan men alleen terecht in het weekend voor een exclusieve natuurwandeling met een klein gezelschap waarbij zowel het wildpark als de grot op het programma staan. Wel vooraf reserveren!

In 1970 werd het Wildpark van Han geopend. In dit park dat zich eigenlijk op en rond de heuvel uitstrekt waarin de Grotten van Han verborgen zitten, leven de oorspronkelijke dieren van de Ardennen. Wolven, moeflons, wilde paarden, przewalskipaarden, damherten, bizons, vossen, everzwijnen, wilde katten en zelf bruine beren. De bezoeker rijdt door het park met een zogenaamde safaricar en ziet onderweg bijna 20 verschillende diersoorten. Dit klassieke bezoek kan in de winter alleen tussen kerst en oud&nieuw. Voor die tijd kan men wel de bijzondere natuurwandeling door het park maken in gezelschap van een gids. Han heeft trouwens een eigen biertje, het Blonde de Han, een leuk souvenir of een goede afsluiting van een dagje ter plaatse.

Meer info

Grotten van Han

Domein van de Grotten van Han, Rue Joseph Lamotte 2, B-5580 Han-sur-Lesse,, tel 0032-84-377213.

Opmerking

Ik moet zeggen dat het een bezoekje waard is maar let wel op de gids ze vragen fooi en dat is niet zo netjes, maar ze doen wel hun best om het ook in het Nederlands te vertellen. Het plaatsje zelf is ook erg leuk.

C.H. de Jongh

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Grotten_van_Han&oldid=223783"

  

 
Kaart Grotten van Han

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 660 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 15:48 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy en Carry en auteurs Pepperbot, 217.123.230.41 en 62.45.20.7.