Grožnjan

Ga naar: navigatie, zoeken
Grožnjan

Na de oorlog ging dit schitterende en ooit florerende op een heuveltop gelegen burchtstadje af op de status spookstad. Vele steden in het binnenland werden door dit lot getroffen toen dit gedeelte van Istrië officieel Joegoslavië werd en vele inwoners naar Italië trokken. Het tij werd voor Grožnjan gekeerd toen vele kunstenaars hun intrek in de lege huizen namen. Voor de bezoeker ademt de stad cultuur uit. Er worden regelmatig klassieke concerten gehouden, er is een jaarlijks jazz festival, het schilder festival ‘Ex Tempore’ en exposities in het stedelijk museum of in een van de twintig privé galerieën of studio’s. Daarnaast wordt de stad ook wel cat city genoemd, het waarom wordt bij binnenkomst meteen duidelijk. Zwerfkatten uit de omgeving worden naar Grožnjan gebracht, wetende dat hier altijd wel een schoteltje eten en water voor ze klaar staat.


Op een heuvel niet ver van de bossen in het noordwesten van Motovun Istrië, boven de vallei van de rivier Mirna, 15 kilometer van de zee, ligt de oude stad Grožnjan. De stad, omgeven door olijfbomen en wijngaarden, is trots op haar rijke historische en culturele erfgoed, de natuurlijke schoonheid van de buurt, verrijkt met kunst.

Vanaf de hoge muren ziet men helemaal uit van Cicarija tot Motovun, tot aan de monding van de rivier Mirna en Istrië Novigrad. Een van de beste kenmerken van de stad is de middeleeuwse kern met zijn charmante smalle straatjes. De stad heeft nu ongeveer een honderdtal inwoners, veertig galeries, en het officiële gebruik van de Kroatische en Italiaanse taal.

Dit is een kleine stad, maar van grote culturele betekenis, niet alleen in Kroatië, maar ook internationaal. Sinds 1965. Grožnjan werd tot een stad van kunstenaars uitgeroepen dankzij de talrijke kunstzinnige evenementen en artiesten die hier kwamen wonen en werken. De kunstenaars hebben zich gevestigd in de oude stenen huizen die hen werd gegeven voor bewaring en het voorkomen van het uitsterven van de stad.

Kerktoren Grožnjan

Elk jaar in begin mei veranderen de straten en pleinen van Grožnjan in een werkelijk artistieke bijenkorf: Het zomerse muziek academie voor jongeren opent, kunst, dans en drama workshops openen, vrede activisme workshops onder leiding van ervaren experts, leerkrachten en bekende namen uit muziek, beeldende kunst en drama. In die paar zomermaanden Grožnjan leeft en ademt kunst, het labyrint van zijn straten en zijn vele culturele en historische monumenten zijn steeds een groot podium voor culturele en artistieke evenementen waar voortdurend klanken van jazz en klassieke gitaar en piano, viool en cello, slagwerk en vibrafoon te horen zijn. Eén van de meest populaire evenementen is de schilderij manifestatie "Ex Tempore" en in de City Gallery, evenals dertig prive galleries en studio's, kunnen bezoekers vele werken van verschillende kunstenaars zien.

Grožnjan is ook het centrum van Kroatische Musical Youth, die met haar werkzaamheden de historische plaats verfijnt als een internationaal cultureel centrum en een wereldcentrum van de jeugd vergaderingen. De centrum is gepland als een internationaal kamp, opgericht in 1969. jaar, en is opgevat als een internationaal kamp. Tot vandaag meer dan 22.000 deelnemers uit 90 landen wereldwijd hebben dit Centrum bezocht.

Landbouw, plattelandstoerisme en kleine bedrijven hebben de omgeving van Grožnjan herleven. Samen met een traditionele jazz festival, één van de bekendste evenementen is de visuele uiting van de "Ex Tempore". Tal van artiesten en cultuur werknemers verzamelden zich rond de zogenaamde grožnjan artistieke kringen, maar ook de galeries Fonticus dat in het laatste decennium tot een professionele tentoonstellingsruimte uitgegroeid is.

Er is, onder andere, actieve en imaginair Film Academy, opgericht in de 1955e als een non-profit organisatie. Haar doel is het stimuleren en samen brengen van de theater, TV en film experts die streven zallen voor de erkenning van Dramatische Kunst in Kroatië en in het buitenland.

De stad is, onder andere, de vereniging van wijn en olijfolie steden, en biedt de bezoekers twee beroemde restaurants "Pintur" en "Bastija" waar u van een traditioneel Istrische gerechten kunt genieten. De accommodatie wordt aangeboden in twintig huizen, appartementen en kamers.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Gro%C5%BEnjan&oldid=246551"

  

 
Kaart Grožnjan

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 307 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 29 jul 2011 om 12:34 door Wereld.