Ghana

Ga naar: navigatie, zoeken
Ghana

Aan de kust in het westen van Afrika vindt u het land Ghana. Accra is de hoofdstad. Tema is de belangrijkste havenstad. In het Oosten vindt u het het Voltameer, dit is een groot stuwmeer. Het land heeft een tropisch klimaat. Dit is omdat het boven de evenaar ligt.

Een bezoek aan Ghana is een duik in een warme Afrikaanse cultuur. Laagdrempelig, goed bereisbaar en veilig. Er is geen massatoerisme. Voor de bewuste bezoeker, de 'eerlijke toerist', is Ghana een walhalla. De diversiteit is ook één van haar charmes. Ghana brengt voor elk wat wils: het Afrikaanse landschap, de wilde beesten, de Ubuntu-gedachte, de bedrijvigheid en bovenal de mensen. Ghanezen zullen je altijd gastvrij en met humor ontvangen.

Menu

Waarom er naar toe?

In de oksel van Afrika ligt vlak bij de evenaar Ghana, een officieel Engelstalige enclave in grotendeels Franstalig West-Afrika. Op een oppervlakte van zo’n 7 keer Nederland wonen naar schatting 24 miljoen Ghanezen aan tropische kust, tussen regenwoud of op de savanne. Ghana werd in … als eerste Afrikaanse staat na de tweede wereldoorlog onafhankelijk en is nog steeds een voorbeeldland in Afrika. De eerste zwarte president van de USA, Barack Obama, koos bezocht niet voor niets voor Ghana als eerste bestemming van een officieel bezoek aan Afrika.

Slavenfort Cape Coastl

In de 18e eeuw was Ghana het centrum van de West-Afrikaanse slavenhandel. De Nederlanders brachten slaven onder andere via Curaçao naar Suriname. De bekendste slavenforten liggen in Cape Coast en Elmina. Toen heette Ghana overigens nog Goudkust. Met de handel in goud zijn de historische banden tussen Nederland en de koninkrijken in Ghana begonnen.

De roman “De zwarte met het witte hart” van Arthur Japin gaat over twee Ghanese prinsjes uit het Ashanti-rijk die in 1837 aan Nederland cadeau zijn gegeven. De forten zijn inmiddels UNESCO-erfgoed en goed te bezoeken.

Economie

Ghana is een handelsnatie met een exporteconomie van grondstoffen: goud, cacao, tropisch hardhout, et cetera. Er is in 2007 olie gevonden voor de kust. Ghana exporteert ook elektriciteit, opgewekt via het destijds de grootste stuwmeer ter wereld: het Voltamaar. De meeste mensen echter van de landbouw: verbouwen van voedsel en verhandelen wat overblijft. Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan 2 Dollar per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo'n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. Het land is overwegend Christelijk met een Islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant met elkaar.

Cultuur

De Ghanese cultuur is een boeiend mix van West-afrikaanse tradities met Westerse invloeden, in alle gradaties. De hoofdstad Accra is het modernst en op het platteland zijn er nog dorpsgemeenschappen die leven zoals hun voorouders eeuwenlang leefden en waar een blanke een bezienswaardigheid is. Een bezoek aan Ghana is een duik in een warme Afrikaanse cultuur. Ghanezen zullen je gastvrij en met humor ontvangen.

Natuur

Olifanten, apen, nijlpaarden, antilopen en krokodillen laten zich goed bewonderen. Andere beesten zijn er ook, maar die houden zich vaak verborgen.

Werelderfgoedlijst

Favoriete gebieden

De leukste steden

Accra

Accra is de hoofdstad en ligt aan de kust. Daar is ook het internationale vliegveld. Andere grote steden zijn: Kumasi, Tamale, Koforidua, Tema en Ho. Gouda, Amsterdam, Alkemade en Almere hebben stedenbanden met Ghana.

Dit moet je zeker niet missen

Eten en drinken

Vergeet niet mee te nemen

Wat ik heb meegemaakt!!

Reistips

Ghana is goed bereisbaar. Reisorganisaties verzorgen rondreizen op maat. Ook op eigen gelegenheid is prima mogelijk. Er is geen massatoerisme. Voor de bewuste bezoeker, de 'eerlijke toerist', is Ghana een walhalla. Kleinschalige ‘community based’ toerisme is door het hele land mogelijk.

Voor Ghana bestaat een kleurrijke Nederlandstalige cultuurgids vol culturele achtergrondinformatie, foto's en praktische tips over hoe het werkt in Ghana, 'Ervaar Ghana' als aanvulling op de reisinformatie op deze pagina's.

Inentingen voor Ghana

Met dank aan

     

Navigatie: Regio's in Ghana
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Ghana&oldid=223346"

  

 
Kaart Ghana

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 378 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 15:26 door Wereld. Eerdere bijdragen van Ghana Verkeersbureau, Karlyn en hedy en auteurs 83.136.192.5, Pepperbot, Kobold en Maren.