Gardameer

Ga naar: navigatie, zoeken
Het Gardameer

"Een meer van een schoonheid als het begin der schepping": de woorden van D.H. Lawrence maken iedere andere beschrijving overbodig, ware het niet - voegen wij eraan toe - dat het niet alleen het grootste maar ook, landschappelijk gezien, het meest gevarieerde meer van Italië is.

Steile berghellingen met een alpiene vegetatie wisselen mediterraan aandoende strandjes en olijfgaarden af. Naast al dit natuurschoon heeft het Gardameer heel wat te bieden op het gebied van kunst, cultuur, gastronomie en kuuroorden. Aangetrokken door het milde klimaat, vestigden de eerste sedentaire volksstammen hier al nederzettingen en lieten de Romeinen aan de oevers prachtige villa's bouwen. En de aantrekkingskracht die het weelderige landschap en het gunstige klimaat op iedere bezoeker uitoefent zal onverminderd voortduren.

De schoonheid van het Gardameer (Benacus in het Latijn) openbaart zich al bij Sirmione. Deze plaats ligt op het puntje van een schiereiland dat het meer als het ware in tweeën deelt. De kasteelpoort van een uit het water oprijzende burcht geeft toegang tot de middeleeuwse binnenstad, waar de smalle hoofdstraat langs een oud christelijk kerkje loopt tot aan, iets verderop, de resten van een Romeinse villa. Met een oppervlakte van meer dan twee hectare behoort dit bouwwerk tot één van de grootste kastelen van Noord-Italië.

Met de wijzers van de klok mee het meer rondreizend komt u bij Desenzano, waar nog een Romeinse villa, een kasteel en de Duomo di Santa Maria Maddalena te bezichtigen zijn. Aan de rand van de imposante Rocca di Manerba. een rotsburcht die vanaf het zuidelijke deel van het meer overal zichtbaar is, ligt het enige te voet bereikbare eilandje van Italië, Isola di San Biagio.

Zowel de burcht als het eilandje grenzen aan een bekoorlijke streek, de Valtenesi, waar naast oude vestingen en landerijen uitnodigende strandjes te vinden zijn. Vanaf het Isola di Garda, het eilandje dat aan de noordgrens van de baai ligt, wordt het landschap bergachtiger. De villa's van het plaatsje Salö, dat in een smalle inham ligt, getuigen nog van de laatste drammatische momenten van het fascisme.

In Gardone Riviera is zowel het schilderachtige oude centrum als het unieke Vittoriale degli hallam beslist de moeite van het bezichtigen waard. Het Vittoriale is de naam van het indrukwekkende verblijf van de dichter Gabriele D'Annunzio waar hij zich terugtrok om inspiratie op te doen en dat hij gaandeweg heeft ingericht als monument ter herinnering aan de soldaten die voor het vaderland gesneuveld zijn. Het mausoleum, dat voor het publiek geopend is, bevat souvenirs en relikwieën van de legendarische ondernemingen van deze excentrieke dichter. Het loont de moeite even landinwaarts te gaan om een " bergfjord" te bezichtigen, zoals het Lago di Valvestino wel genoemd wordt vanwege de vertakkende inhammen en de dichte, tegen steile bergwanden groeiende bossen eromheen.

Weer bij het Gardameer aangekomen, bereikt u het toeristische plaatsje Toscolano Maderno. Midden door het dorp. dat op een door aanslibbing ontstane vlakte ligt, loopt een bergstroom die Toscolano Maderno in tweeën deelt. Iets verder in noordelijke richting begint het Parco Naturale dell’Alto Garda, waar de dorpjes langs het meer steeds kleiner worden en slechts uit enkele huizen bestaan. Smalle weggetjes die bergopwaarts gaan bieden de toerist de gelegenheid om vanaf duizelingwekkende hoogtes bij helder weer een fraai uitzicht over het gehele meer te hebben. Dit stuk van het land is een stuk minder toeristisch als de oost-zuidkant van het meer.

De plaatsjes Gargnano, Campione en Limone zijn harmonisch in een door rotsen, olijfbomen en citroenteelt gekenmerkt landschap opgenomen. Vanaf deze mediterraan aandoende plaatsjes aan het meer is het mogelijk via smalle weggetjes de achterliggende bergen in te gaan, waar lokale specialiteiten, zoals o.a. verse kaas, geproefd kunnen worden en waar het 's zomers heerlijk koel is.

Het Gardameer ligt boven in Italie. Het Gardameer is het grootste meer van Italie. Het is 1 van de bekenste meren van Italie met zijn blauwe water.

Oppervlakte: 369,98 KM2 Omtrek: 158,4 KM Max. Lengte: 51,6 KM Hoogte: 65 M Max. breedte: 17,2 KM Max. diepte: 346 M

Het warmste water en lucht tempratuur zijn rond de maanden Juni tot September.

Er liggen 7 kleine eilandjes in het meer: - Garda eiland, Isola di Garda, dat voor San Felice ligt - San Biagio, dat bij de rots van Manerba ligt - Het eilandje Trimelone, bij Cassone - In de buurt van Malcesine liggen Sogno en Olivo - En dan zijn er nog de rotseilandjes Altare en Stella. Het is een tip om het te bezoeken.

Niet alleen heb je veel natuur bezichtigingen maar ook heb je andere dingen voor de ontspanning zoals: themaparken,discotheken, operettefestival en excursies onder andere: - Gardameer dagtocht (excursie) - Gardaland (themapark) - Caneva world (themapark) - Theater Vittoriale in Gardone (operettefestival) - Jackie o ics in Peschiera (uitgaan).

Bezoek vooral ook bergketen de Monte Baldo, deze kun je bezoeken via een kabelbaan vanaf Malcesine. Tip: rijd tot halverwege, vermijd de eerste opstapplaats, en neem een warme trui/broek mee.


Met dank aan

Regione Lombardia Turismo

 

Navigatie: Steden en dorpen in Gardameer

Limone, Peschiera del Garda, Riva del Garda, Torbole,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Gardameer&oldid=248494"

  

 
Kaart Gardameer

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1485 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2011 om 10:32 door Wereld. Eerdere bijdragen van mirjam nieuwenhuis, Angelique, Anne, Bertus, Manouk en Karen en auteurs Pepperbot en 83.247.57.10.