Franche-Comté

Ga naar: navigatie, zoeken
Besançon quai Vauban

De regio Franche-Comté is gelegen in oostelijk Frankrijk en beslaat 4 departementen: de Doubs, de Jura, de Haute-Saône en het Territoire de Belfort. De streek wordt omringd door de Elzas, Champagne Ardenne, Bourgogne en Rhône-Alpes en heeft een 230 km lange grens met Zwitserland. De Franche-Comté, een paradijs voor vakanties in het groen, op het water en in de sneeuw.

Menu

Het bezoeken waard

Op zo’n 700 km rijden vanaf Utrecht zit u in de mysterieuze regio Franche-Comté, één van de mooiste streken van Frankrijk, maar wellicht niet de meest bekende. U vindt er cultuur, natuur en gastronomie.

Rijke geschiedenis, beroemde inwoners en natuur

De rijke geschiedenis ziet u terug in de historische steden en monumenten. De regio heeft vele beroemde inwoners gekend: Julius Caesar, Vauban, de Zonnekoning, Victor Hugo, Louis Pasteur en Le Corbusier om er enkele te noemen. De natuur is weelderig en zowel geschikt om rustig van te genieten als om sportief te verkennen. Al met al genoeg ingrediënten voor een afwisselende vakantie.

Heerlijke culinaire specialiteiten

En dan hebben wij het nog niet gehad over de culinaire specialiteiten uit het gebied. Zoals de wereldberoemde kazen uit de Comté of de Mont d’Or, de wijnen uit de Jura waaronder de speciale ‘vin jaune‘, worst uit Morteau en het drankje Absinthe. De regio is ideale bestemming voor zowel korte als lange verblijven, in alle seizoenen.Een bijzonder gebied

Saut du Doubs

Een mooie, gulle, afwisselende natuur… Een mooie, gulle, afwisselende natuur… die nodigt tot delen, tot ontdekken, tot een unieke ervaring. Hier biedt de natuur en beschikt de mens… Beschikt over talrijke bronnen om de streek ten volle in zich op te nemen. Hier ademt de mens met volle teugen, wordt onthaald door de subtiele streling van de lucht, luistert naar de vreedzame fauna, proeft de talloze heerlijkheden, die zoet of gerookt zijn, of uit melk bereid, en hij ziet de kleuren van de Franche-Comté leven. Want deze streek is werkelijk expressief, sensueel en kleurrijk, als een gul palet, een persoonlijk geschenk dat het beste biedt, wie dan ook de bezoeker is en welke zijn keuzen zijn. Groen voor de uitgestrekte weiden, bossen en regionale parken. Blauw voor het water dat overal in de Franche-Comté stroomt: rivieren, meren, watervallen, kanalen… Wit als de sneeuw van de bergtoppen. Goud als de bladeren van de wijnranken in de herfst.

De kleuren bepalen het ritme van het landschap… en leiden de trekker op zijn tochten. Vreedzaam, sportief of opzienbarend, de ontmoetingen met de natuur nemen hier alle vormen en hoogten aan, naar het beeld van een streek, met gevarieerde landschappen die zowel ludiek als rustgevend kunnen zijn. Welkom in de tempel van een beschermde natuur. Welkom in een wereld waar het beste bestaat.Welkom in een heelal dat overstroomt van energie en zin, zin om te verleiden, zin om te delen, zin om zich uit te drukken…

Steden en dorpen

Van prehistorische sporen tot hedendaagse architectuur: de Franche-Comté is een land vol historische contrasten, gelegen op een kruispunt van talrijke invloeden. Steden met erfgoed, karaktervolle stadjes en de hoofdstad van de Franche-Comté zijn er de meest opwindende getuigenissen van. Geselecteerde plaatsen waarvan de charme van een rijk en eeuwenoud verleden bewaard is gebleven, een bijzondere, warme en levende sfeer. Steden die allen bevestigen dat ze karakter hebben en beladen met geschiedenis zijn.

Lekker actief

Tochten

De vergezichten volgen elkaar op, grandioos, een afwisseling van kleine en grote dalen, van bergen en weiden. De landschappen van de Franche-Comté neigen naar perfectie in schoonheid. Een opeenschakeling van oker, blauw, donkergrijs en groen schetsen de plek, wijzen de weg en duiden de hoogte aan. De wandelaar is nooit helemaal alleen. Vergezeld door de omringende fauna en flora, bijgestaan door de kerktorens van de Franche-Comté met hun vertrouwd bovenstuk, ontdekt en maakt hij deel uit van de rustige natuur, de èchte, de rijke, de grootse.


Stroomafwaarts

De Franche-Comté is een waterland. Het water leeft hier ten volle. Speels, majestueus, weelderig, sportief… het water is groen, blauw grijs… al naar gelang de kleuren van de omringende natuur waaraan het vorm geeft en dat het drenkt. Zo worden de activiteiten met betrekking tot het water in de Franche-Comté een rijke bron met een bijzonder karakter ; het bewijs hiervan zijn de volgende voorbeelden die hier en daar gekozen zijn uit de overvloedige golf van voorgestelde activiteiten en uitstapjes.

In de Lucht

De Franche-Comté vanuit de lucht gezien… groen, blauw, goudkleurig, schitterend… de streek strekt zich in de open hemel uit om op originele manier en vol sterke sensaties ontdekt te worden !

Ontspanning en Sensatie

Glijden, ‘s Winters

Het Jura Gebergte is een van de belangrijkste bestemmingen in Frankrijk geworden. Het massief leent zich inderdaad voor talrijke gevarieerde activiteiten die toegankelijk zijn voor allen. Voor iedere leeftijd en iedere lichamelijke conditie biedt het Jura gebergte mogelijkheden voor een eerste contact met het glijden over de sneeuw. De plaats is ideaal zowel voor beginners als voor gevorderden, zowel voor afdalingen als voor langlaufen.

Verder naar het noorden bevindt zich het zuidelijke massief van de Vogezen dat zeer veel ruimte biedt en 2 wintersportstations met authentiek karakter verschuilt : Le Ballon d’Alsace en La Planche des Belles Filles. De Ballon d’Alsace, een internationaal bekend oord, geklassificeerd sinds 1982 vanwege zijn landschappen en zijn omgeving, ligt te midden van het Regionale Natuurpark van de Ballons des Vosges. De gulle en beschermde natuur van het massief van de Vogezen nodigt tot het ontdekken van talrijke activiteiten. ‘s Winters bieden alpineskiën, langlaufen en tochten met rackets door de besneeuwde bossen een onvergetelijke ervaring. De plaats geniet een verscheidenheid van klimaat en alle voordelen die een streek maar kan wensen voor gezonde activiteiten, die nieuwe krachten geven.

Het bezoeken waard

Franche-Comté

De regio Franche-Comté is een bosrijk gebied, een streek van immens grote ruimten tussen de Vogezen en de Jura. Verborgen onder het oppervlak ligt bovendien een fascinerende wereld van meer dan 9000 diepe putten en grotten. De Franche-Comté vloeit over van rijkdommen die voor een breed publiek toegankelijk zijn en tot de verbeelding sprekende namen dragen als Cascade du Hérisson, Reculée de Baume-les-Messieurs, Saut de la Truite, Corniche de Goumois, Ballon de Servance, Source du Lison, Point de vue de la Motte, Vallée du Cusancin, Col des Croix, Gorges de la Langouette...


Grotten

De grillige onderaardse wereld van de Franche-Comté is een onuitputtelijke bron van verhalen en legenden… Er zijn meer dan 9000 grotten en diepe putten geïnventariseerd.

Bronnen

Natuurparken

Bekende historische plaatsen

Arc et Senans woning van de directeur

In de loop der eeuwen heeft de Franche-Comté zichzelf opgebouwd als een streek met talrijke eigenschappen die tot creativteit leiden. Denk eens in : de eerste architecten in dit gebied, die daar de eerste sporen van hun talent hebben achtergelaten in een land dat hen inspireerde.

Van Ledoux, die zijn visies op de wereld verwezenlijkte, via Le Corbusier die zijn gevoeligheid uitdrukte door middel van een kerkje, dat meer dan ooit licht uitstraalt… tot Vauban die, geinspireerd door de stijle lijnen van de Mont-Saint-Etienne, een Citadel heeft bedacht die met de rots één werd. Er zijn werken geschapen die buiten alle notie van tijd vallen. Vermaarde plaatsen, bewakers van een uitzonderlijk erfgoed. Een ontmoeting met karaktervolle plaatsen, beladen met geschiedenis en symbolen !

Thematische plaatsen

In een groen en bebost landschap getuigt de Franche- Comté van een uitgebreid en waardevol vakmanschap, dat de culturele identiteit van de mensen weergeeft : zij vertellen de geschiedenis van de streek. Sommige musea en expositieruimten vertonen werktuigen, machines en voorwerpen om uit te leggen hoe de beroepen werden uitgevoerd. Anderen tonen de geschiedenis van uitzonderlijke mensen, de trots van de bewoners van de Franche-Comté, en weer anderen getuigen van een symbolische strijd. Van plaats tot plaats onthult zich de geschiedenis van een regio vol tegenstellingen : een verbazigwekkende en gepassioneerde benadering van technieken, een aangrijpende ontmoeting met de vaardigheid en de passie van de mensen uit deze streek.


Culturele en natuurlijke getuigenissen

Ronchamp

Aan dit land waar de natuur de overhand heeft is een opmerkelijk architecturaal erfgoed toegevoegd. De natuur en de monumenten zijn dikwijls één om elkaar wederzijds te stimuleren.

Tips voor Kids


Zie ook: UNESCO in de Franche-Comté.

Zomer of winter

Eten en drinken

Fijnproevers met een neus voor regionale producten en streekspecialiteiten zullen verrast zijn over de goede smaak van de tafels in de Franche-Comté. Deze unieke keuken is alom tegenwoordig, in de gastronomische restaurants, de regionale keuken, de boerderijherbergen, de bergherbergen, bij de bewoners thuis, en natuurlijk kunt u ook zelf experimenteren met onze culinaire specialiteiten.

Wist u dat ? De eerste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) van de wereld uit de Franche-Comté komt. Deze werd toegekend aan de wijnen van Arbois op 15 mei 1936. De Franche-Comté heeft echter niet alleen verrukkelijke wijnen maar ook heerlijke gerechten. Deze kunt u onder andere proeven auberges in de bergen, boerderijen in de alpenweide, landelijke bistrots…Een selectie van enkele voortreffelijke restaurants, ver van de belopen paden.

Overnachten

Leuke dagtrips

Met dank aan

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté

 

Navigatie: Steden en dorpen in Franche-Comté

Arbois, Belfort, Besançon, Dole, Fort-du-Plasne, Fougerolles, Huanne-Montmartin, La Chenalotte, Les Rousses, Lons-le-Saunier, Luxeuil-les-Bains, Montbéliard, Métabief, Ornans, Raincourt, Renouveau, Saint-Claude, Saône (Stad), Vuillafans,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Franche-Comt%C3%A9&oldid=222889"

  

 
Kaart Franche-Comté

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1031 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 15:03 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Anne en Vera en auteurs Pepperbot.