Finland

Ga naar: navigatie, zoeken
Finland

Finland valt op als reisbestemming door haar authenticiteit en ruige natuur. Finland is anders; individueel, onconventioneel en fris, een welkome afleiding van drukbezochte plaatsen. Finland is voor diegene die alles al gezien hebben, alle grote steden van de wereld bezocht hebben en hebben rondgetrokken door de bekende gebieden op aarde. Voor diegene die klaar is om zijn of haar horizon te verbreden, voor mensen die geraakt worden door ontwikkelingen in technologie, duurzaamheid en design.

Finland is een land van contrasten op de top van de wereld, letterlijk. Een plek waar het eindeloze daglicht kan veranderen in complete duisternis, waar ongerepte natuur rondom elke stad ligt. Finland is anders.

Menu

Waarom er naar toe?

Wanneer kies je voor Finland als vakantiebestemming? Om eens buiten de gebaande paden te treden van traditionele Europese bezienswaardigheden. Om iets te doen wat je vrienden nog niet hebben gedaan. Om te ontsnappen aan drukke plaatsen. Om haring te eten in het land waar restaurantdag is uitgevonden. Om gekke kampioenschappen mee te maken die alleen in Finland worden gehouden: vrouwdragen bijvoorbeeld en mobiele telefoonwerpen, moerasvoetbal en rendierracen. Om uit je dak te gaan op één van de vele muziekfestivals. En om de Tango te dansen, want dat kunnen ze, die Finnen.

De bekendheid van en met Finland neemt langzaamaan toe. Een groeiend aantal 'Europeanen' bezoekt dit meest noordelijke land van Europa. Van de Scandinavische landen is Finland toch nog steeds de meest onbekende. Dat alleen al is een reden om dit land te bezoeken. Het heeft geen zin de cliché's te bevechten, die zullen altijd stand houden, maar het is onzin. Het is er niet overal altijd maanden donker in de winter, dat is alleen boven de poolcirkel en dan nog weerkaatst de sneeuw het licht van de maan op spectaculaire wijze. Er zijn veel muggen, maar alleen gedurende enkele weken van eind juni en er zijn uitstekende middelen tegen.

De reden om Finland te bezoeken is om te ervaren dat het licht hier zo bijzonder is. 's Zomers is het een periode niet donker, de zon gaat wel onder, maar het blijft licht. Zonsondergang en zonsopgang gaan in elkaar over. Aan de noordelijke hemel zie je deze overgang door het verschil in roze. Dit licht is geweldig. Boven de poolcirkel gaat de zon helemaal niet onder en is het echt 24 uur dag. Deze periode duurt weken.

Saksala ondergaande winterzon

In de winter komt de zon op en gaat deze onder aan de zuidelijke hemel en blijft maar kort enkele graden boven de horizon. De kleur van het licht is dan die van een zonsopgang en -ondergang tegelijk. Op de sneeuw geeft het licht en de schaduw ongekende patronen en kleuren. Het noorderlicht is een belevenis op zichzelf. Er zijn periodes waarin dit uitbundig is en het is dan voorstelbaar dat mensen uit vroegere tijden hierdoor zeer werden geïmponeerd.

Een andere reden is de enorme ruimte en rust van dit uitgestrekte en dun bevolkte land. Autorijden doe je voor je plezier (alleen letten op de snelheidsbeperkingen en absoluut geen alcohol) Hier zijn nog zo veel gedeeltes waar het toerisme nog niet is door gedrongen en die alleen van de Finnen zijn, dat een bezoeker een beetje een ontdekkingsreiziger wordt. Natuurlijk zijn hier ook de veel 'toppers' die iedereen gezien moet hebben en geweest moet zijn, maar daarnaast is het heel eenvoudig dagen geen buitenlander tegen te komen.

Nog een reden is de het uitbundige zomergevoel dat hier wordt opgeroepen. Gedurende de zomermaanden zijn er de meest schitterende festivals met opera's, muziek, dans, ballet, theater en beeldende kunst. Gerenomeerde dirigenten, balletgroepen en operagroepen treden op en deze voorstellingen zijn meestal uitverkocht. Daarnaast zijn er op veel openbare plaatsen muziek - en dansuitvoeringen. Kijk voor de vele mogelijkheden op festivals in Finland

Het is een bijzonder land en is heel authentiek.

Favoriete gebieden

Het land van de 1000 meren Een flink deel van Finland is bezaaid met meren. Het Zuid Oostelijk deel van het land bezit de meeste meren en is dus erg waterrijk. Finnen houden van hun meren en hebben er hun geliefde mökki=zomerhuis. Hier kan gedurende de zomer, maar ook in de winter, genoten worden de geweldige stilte, ruimte en rust. Met de auto door dit gebied rijden en de kleine wegen volgen, is een bijzondere ervaring. De natuur is tastbaar en volop aanwezig en toch is er geen sprake van leegte. Overal is bewoning en op open plekken is de landbouw (nog) in bedrijf. De bosbouw is afwisselend en maakt het landschap niet eenvormig doordat er met zorg wordt herbeplant. Het landschap vertoont ruige stukken met veel rotsen, maar ook glooiende delen en natuurlijk grote en kleine meren. Dammen, bruggen en veren maken onderdeel uit van de vele doorgaande, maar ook kleinere wegen. Veren zijn gratis en varen zodra er een auto verschijnt. Dit gebied is een aanrader.

De toeristische regio's

De leukste steden

Helsinki
Route naar Saksala

Dit moet je zeker niet missen

Haukivuori Saksala ArtRadius website Bovenop de Saksalanharju ligt het internationale kunstcentrum Saksala ArtRadius. Dit kunstcentrum is een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Marja de Jong en is gestart in 2004. Het centrum bestaat uit het AllaprimA museum voor kindertekeningen en jonge kunst, het FOAM openair museum voor beeldhouwkunst, een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Lucien den Arend, ateliers en werkplaatsen, een kinderbouwbos, een residence met 6 studio's en een kleine eenvoudige camping. Het art-centre is opgezet vanuit de gedachte kunstenaars, amateur kunstenaars, kunstliefhebbers en kinderen de gelegenheid te bieden te werken, inspiratie op te doen, met elkaar te discussiëren en te ervaren dat kunst een wezenlijk deel van het menselijk bestaan is. Gedurende de zomermaanden bestaat de mogelijkheid schildercursussen te volgen waarbij het Finse landschap en het Finse licht als uitgangspunten dienen. Vanuit het kunstcentrum kunnen tochten ondernomen worden om de omgeving te ontdekken.

Penttila gardens website Dat Finland een aantrekkelijke plek is voor kunstenaars, blijkt wel uit het feit dat de Nederlandse kunstenaar Lucien den Arend zich in Kangasniemi, tussen Mikkeli en Jyväskylä, heeft gevestigd.

De ‘big five’ spotten

Beer Finland.jpg

Rendieren staan synoniem voor Finland. Maar minder bekend is het feit dat je voor het observeren van beren, wolven, veelvraten, lynxen en elanden niet naar Amerika en Canada hoeft. De ‘big five’ zijn dichterbij te spotten: in Finland! Met name centraal oostelijk Finland tegen de Russische grens kent een rijke flora. Verschillende reisorganisaties bieden beren en wildlife spotten tours aan waarbij men midden in het bos in een observatiehut beren, volgels en andere dieren van zeer nabij kan observeren en fotograferen. Het is leuk om beren in een dierentuin te gaan bekijken. Maar er gaat natuurlijk niets boven de ongekende belevenis om bruine beren op een afstand van 10 meter in de pure natuur te aanschouwen.

Werelderfgoed

Festivalhoppen aan de Finse westkust

Festivalliefhebbers trekken zomer massaals naar de Finse westkust. Er zijn tientallen festivals in alle soorten en maten én leuk voor het hele gezin. Aanrader is het beroemde Ruisrock Festival in Turku en de Lace week in Rauma. Kids vermaken zich in Moomin World en in Pori, waar jong en oud samenkomen op het oudste jazz festival van Europa.

Turku’s Ruisrock Festival

Het Ruisrock festival, geboren in 1970, is een modern en klassiek evenement dat plaatsvindt in het fraaie Ruissalo in Turku. Turku staat bekend om de rivier de Aura, die uitmondt in de eilandenarchipel. Beroemd om haar drijvende restaurants en cafeetjes.

Rauma’s Lace Week

Rauma, de grootste verenigde houten stad in de Scandinavische landen, viert de Lace Week. Oorspronkelijk een viering van de handwerken, tegenwoordig een groot festival met gezinsvriendelijke culturele activiteiten. Hoewel, het wordt afgeraden om kinderen mee te nemen naar de Night of Black Lace. Naar het schijnt gaan bezoekers kruipend naar huis.

Moomin World

Moomin World is een attractiepark in Naantali speciaal voor kinderen en gebaseerd op de Moominboeken van Tove Jansson. In Nederland minder bekend, maar daardoor niet minder leuk. Een Moomin fantasiewereld, waar ook echte Moominkarakters rondlopen.

Pori’s jazz festival

Ieder jaar staan er talloze beroemde artiesten, zoals Norah Jones, on stage van het populaire Pori Jazz Festival. Ook is er Pori jazz voor kids. Er zijn muziekworkshops en optredens van meer dan 2000 kinderen onder begeleiding van professionele musici en mentoren.

Lekker actief

In de gemeente Lieksa in Oost-Finland, nabij de Russische grens ligt de Ruunaa. Deze rivier heeft zeven stroomversnellingen dus je kan er geweldig op kanoën. In deze Finse wildernis zijn er talrijke mogelijkheden om het dierenrijk te observeren: er zijn beren, herten, bevers, otters, wolven, elanden, rendieren en meer. En met de vele riviertjes en meren is het eveneens een viseldorado.

Leuke weetjes

Peltojarvi
 • Vrouwen aan de top: zowel de President als de Minister President zijn dames
 • IJs hockey wereldkampioenschappen: 1
 • Wereldkampioenschap voetbal: 0 (WK deelname: 0)
 • Kerstman: 1 (de enige echte!)
 • 's Werelds schoonste water (volgens de VN)
 • Inwoners: 5,4 miljoen
 • Meren: 190.000
 • Sauna's: meer dan 2 miljoen
 • Draag-je-vrouw Wereldkampioenschappen: 1
 • Luchtgitaar Wereldkampioenschappen: 1
 • Unesco Werelderfgoederen: 8

Eten en drinken

In augustus zijn er overal volop bessen en daarna paddestoelen. De Finnen plukken in deze periode emmers vol en een deel daarvan wordt op de markt aangeboden. Ooit echt verse oesterzwammen gegeten? Dat kan dan in deze periode.

Overnachten

Vakantie in een vakantiehuis in het ‘land van de duizend meren’ is een openbaring: De bijna oneindige ruimte, de kristalheldere lucht, de diepe bossen en natuurlijk de talloze meren zijn karakteristiek voor Finland en dragen ertoe bij dat mensen hier hun ontspanning zoeken én vinden. Het vakantiehuis biedt het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Vergeet niet mee te nemen

Als het in de bedoeling ligt een bezoek te brengen aan st Petersburg in Rusland, dan dient al ruim voor vertrek een visum in Nederland te worden aangvraagd. Zonder visum is het onmogelijk Rusland te bezoeken.

Wat ik heb meegemaakt!!

Finnen houden bijzonder veel van allerlei balsporten, volleybal is er een van. Deze sport wordt in alle vormen beoefend, zowel binnen als buiten. In Haukivuori worden de nationale kampioenschappen moerasvolleybal gehouden. Je kan je er niets bij voorstellen, maar het iss een heel evenement dat dagen duurde. Veel modder en veel gesjouw, maar het enthousiasme bij zowel spelers, publiek als organisatoren was bijzonder groot. Auto's stonden tot in de wijde omtrek geparkeerd en je moest vaak nog een flinke tijd lopen om op de plaats van handeling aan te komen.

Waar een kleine gemeente groot in kan zijn en zich op wereldniveau kan bewegen. Swampvolleybal of degenen die hun Fins willen oefenen suolentis.

Het gebied waar de wedstrijden worden gehouden is heel bijzonder, boven op de oerrots liggen uitgestrekte veen- en moerasgebieden. Ze hebben een grote verlatenheid en zien er, zeer met somber weer, desolaat uit. Tegelijkertijd zijn ze schitterend en zo totaal anders dan de 'mooie' natuur. Dit gebied is weer een van de onverwachte gezichtspunten van dit voor velen onbekende land.

Reisverhaal

Reistips

De trein

Een treinreis door Finland is een unieke ervaring. Het spoorwegnetwerk van de Finse Spoorwegen is al anderhalve eeuw in gebruik en bevat inmiddels 6.000 kilometer rails door het hele land. De trein rijdt regelrecht door de mooiste natuur, langs honderden meren en door eindeloze bossen. Van bruisend Helsinki tot Fins Lapland. Het is een snelle manier van reizen, makkelijk, comfortabel en betaalbaar.

Van Helsinki tot Kolari

Met de trein reis je makkelijk van noord naar zuid en andersom. Het meest noordelijke treinstation in Finland, boven de Noordpoolcirkel, is Kolari. Hoofdstad Helsinki is het belangrijkste spoorwegknooppunt vanwaar alle grote steden in Finland bereikbaar zijn. Zo reis je in twee uur naar Tampere of Turku en in slechts 10 uur ben je in Rovaniemi. Extra reden om in Helsinki de trein te pakken: het centraal station is een nationaal monument in Art Nouveau stijl. Een bezoekje waard dus.

Snel, makkelijk en comfortabel

Reizen met de trein in Finland is gemakkelijk, snel en comfortabel. Zo rijdt de hoge snelheidslijn al gauw 220 kilometer per uur en zijn de meeste treinen uitgerust met een restauratierijtuig. Op langeafstandstreinen zijn er speciale voorzieningen voor mensen met een handicap of allergie, een publieke telefoon en zelfs speelplaatsen voor kinderen. Overnachten in een nachttrein is ook geen overbodige luxe. Van Helsinki of Turku naar Lapland bijvoorbeeld. Een bed in een nachttrein is een stuk goedkoper dan een overnachting in een hotel. En op de populaire routes van Helsinki naar Tampere, Turku of Lahti is de trein zelfs de goedkoopste reisoptie.

Bereikbaarheid

Finland is te gemakkelijk te bereiken. Zowel Finnair als KLM bieden dagelijkse vluchten aan naar de hoofdstad Helsinki. Finnair heeft vervolgens perfect aansluitende vluchten naar de rest van het land.


Het toeristische zomerseizoen voor Finnen loopt gelijk met de schoolvakanties, namelijk van begin juni tot de tweede helft van augustus. In die periode vallen alle festivals en andere grootschalige aktiviteiten. Daarbuiten is de rust nog groter, maar is een deel van de kleinere accomodatie al weer gesloten. Buiten de steden zijn dan ook veel toeristische restaurants, musea en attracties niet meer open.Informeer voor de zekerheid of hotels en campings open zijn in het voor- en naseizoen. Reizen in de winter met eigen auto vereist minimaal all-weather banden, dit is verplicht van 1 december tot 31 maart.

De wegen in Finland zijn uitstekend er is een dicht wegennet van hoofd, secundaire- en lokale (private) wegen. De vele binnenwegen zijn goed tot zeer goed, maar niet voorzien van asfalt.

Met dank aan

Verkeersbureau Finland

Verkeersbureau Finland

Kunstcentrum Saksala ArtRadius

Jeanette Tiekstra

Arctic Adventures

     

Navigatie: Regio's in Finland

Fins merengebied, Finse meren, Lapland, Merengebied Finland, Oost-Finland, Oulu, Regio Helsinki, Saimaa-meer, West-Finland, Westkust Finland, Zuid-Finland, Zuid-Finland en Archipel,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Finland&oldid=254744"

  

 
Kaart Finland

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 291 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 dec 2015 om 17:09 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Carry, Salah Habib, Bertus, Vera, Joris Valentijn, Marja de Jong, Wim en Eefje de Vos en auteurs 81.165.243.129, 81.207.165.239 en 82.75.174.21.