Eifel

Ga naar: navigatie, zoeken
Bad Muenstereifel - Windeckhaus

De Eifel is een middelgebergte met bossen, dode vulkanen en pittoreske valleien. De Eifel ligt aan de rand van België en Luxemburg.


Menu

Een bijzonder gebied

De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

Avond op de Tienne Breumont-2150.jpg

Verscheidene Ketens

Het noordelijkste gedeelte noemt men het Ahrgebirge, dit gedeelte bevindt zich benoorden de Ahr in het district Ahrweiler; Bezuiden de Ahr bevindt zich de Hohe Eifel (of Hocheifel), waarvan de Hohe Acht het hoogste punt is, en tevens het hoogste punt van het hele Eifelgebied; In het westen, tegen de Belgische grens zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 m; Het zuidelijke gedeelte van de Eifel is minder hoog. Het wordt doorsneden door verscheidene stromen die in noordzuidelijke richting stromen richting Moezel. De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald; In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel.

Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

Hoogste Heuvels en Toppen

En verder

Steden en dorpen

Daun Maaren

Duitse Eifel

Adenau, Andernach, Bad Münstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prüm, Schleiden, Schweich, Wittlich

Belgische Eifel

Sankt Vith, Büllingen, Amel, Burg-Reuland

Nabijgelegen grote steden

Aken, Bonn, Heerlen, Koblenz, Keulen, Luik, Luxemburg, Maastricht, Trier, Verviers

Lekker actief

Het gehele middengebergte tussen Moezel en Rijn, Trier en Aken is fietsvriendelijk en voor toertochten geschikt dankzij een zich over het hele gebied uitstrekkend en fijnmazig net van hoofdfietspaden, afwisselingsrijke verbindingsroutes en circuits. De scala van toertochten is daarbij nagenoeg onbeperkt: rivieren, hoogvlakten, bergen, heuvels, bossen, meren en voormalige spoorlijnen bieden ontelbare schouwplaatsen voor uw heel persoonlijke fietsbelevenissen.

De rivieren in de Eifel worden veel gebruikt voor wildwateractiviteiten. De rivieren zijn in het voorjaar geschikt voor kajakken, hydrospeeden en raften. De Eifel is een van de gebieden dichtbij Nederland waar deze sporten beoefend kunnen worden.

Het bezoeken waard

In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1-races.

Zomer of winter

Eten en drinken

Leuke dagtrips

 

Navigatie: Steden en dorpen in Eifel
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Eifel&oldid=222179"

  

 
Kaart Eifel

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 353 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 14:28 door Wereld. Eerdere bijdragen van opacamper, Karlijn, Anne, Bertus en Vera en auteurs AnnekeH.