Egypte

Ga naar: navigatie, zoeken
Rijke cultuur, unieke historie

Egypte, het land van de legendarische farao’s, is met zijn rijke cultuur, unieke historie en natuurlijke verscheidenheid een verrassend gevarieerd land, boordevol verborgen schatten. Het land wordt omspoeld door de Middellandse Zee in het noorden en de Rode Zee in het zuidoosten, en doorsneden door de levengevende Nijl. Het vormt met zijn verbluffende koraalriffen, luxueuze strandvakantieoorden en vriendelijke bevolking de ideale bestemming voor rust-, zon- en cultuurzoekers die hier voor zeer redelijke prijzen toegang hebben tot eersteklas accommodatie en service.

Giza

Menu

Waarom er naar toe?

Werelderfgoed

Favoriete gebieden

Oase El Kasr

Provincies

De leukste steden

Abu Simbel, Alexandria, Aswan, Caïro, Dahab, Dendara, Dokki, Giza, Heliopolis, Hurghada, Karnak, Luxor, Mansoura, Minya, Port said, Sharm el Sheikh, Siwa, Suez, Western Desert Oases


Lekker actief

Sandboarden: de nieuwste rage

In een warme streek als Egypte denkt men natuurlijk niet snel aan wintersport, maar sandboarding is het antwoord op de toegenomen populariteit van het snowboarden in Europa. Sandboarding kan wel de nieuwste rage worden genoemd op het gebied van extreme sporten. Bij deze sport is het de bedoeling zo snel mogelijk van een enorme zandduin in de woestijn af te glijden, terwijl het evenwicht bewaard moet worden op het smalle board.

Het is overigens geen nieuwe sport en zelfs ooit ontstaan in Egypte. Al in de oudheid gleden de Egyptenaren met houten planken van de woestijnduinen af. Tegenwoordig zijn de houten planken vervangen door speciale sandboards, die veel weg hebben van snowboards. Met de boards kunnen snelheden gehaald worden van wel 80 kilometer per uur. Vooral de regio Siwa in Egypte leent zich uitstekend voor sandboarding. Hier liggen sommige van de beste, grootste en langste zandduinen.

Wandelen met lokale stamleden

Sinaï

Het Sinaï schiereiland in het noordoosten van Egypte staat vooral bekend om haar stranden. Door de uitgestrekte bergketens is het echter ook een perfecte locatie voor hike- en trektochten. De regio biedt een grote verscheidenheid aan wandelpaden die variëren in duur en intensiteit. Zo zijn er routes van een halve dag voor de beginner maar ook zware trektochten van twee weken.

Tijdens een wandeltocht door de Sinaï is het mogelijk Egypte op een hele nieuwe manier te zien. Wie weet bijvoorbeeld dat het zelfs in Egypte mogelijk is om in de sneeuw te lopen? Op de bijna 2300 meter hoge Sinaïberg kan het in de winter. Verder is het ook mogelijk om een wandeling te maken langs verschillende bergstammen, onder begeleiding van lokale stamleden. Zij weten alles van de regio en zijn begenadigde vertellers. Wandelen met deze lokale mensen geeft een totaal nieuw inzicht in Egypte.

Avontuurlijke woestijnrally

Voor echte adrenalinejunks is Egypte is een uitstekend land om met de met de auto of motor te ontdekken. In de open woestijn rijden is echter wel andere koek dan thuis. Enige ervaring met rallyrijden is zeker bruikbaar. Voor de avontuurlijke toerist die het iets rustiger aan wil doen is het mogelijk om kortere motortochten of een tocht per quadbike door de woestijn te doen.

In Egypte worden tevens elk jaar een aantal rally evenementen georganiseerd. De meest bekende hiervan is de Pharaons International Cross Country Rally. Deze rally richt zich voornamelijk op semi-amateurs en professionele rallyrijders.

Zwemmen met dolfijnen in het wild

In de Rode Zee van Egypte kan op open zee met dolfijnen worden gezwommen. Aan de kust bij de Samadai Reef, ten zuiden van Marsa Alam, zwemmen grote groepen spinnerdolfijnen en op deze plek bestaat de kans om deze dieren in hun eigen leefomgeving te ontmoeten. Bijzonder aan deze plek is dat dolfijnen uit vrije wil naast mensen zwemmen, in tegenstelling tot andere locaties waar alleen met dolfijnen kan worden gezwommen in een zwembad of aquarium. Een bijzondere ervaring die niemand snel zal vergeten.

Dit moet je zeker niet missen

Tempel Gerf Hussein

Eten en drinken

De Ramadan

De heilige maand de Ramadan is een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis in Egypte en vindt ieder jaar op een ander tijdstip plaats. De Ramadan tradities variëren van land tot land en zelfs van stad tot stad.

Breuk in het vasten

Zodra de zon ondergaat in het oude gedeelte van Cairo wordt het overal stil. Vlak daarna breken 4 oude kanonnen in Saladin Citadel de stilte en schudden de stad wakker om de Iftar (breuk in het vasten) aan te kondigen. Duizenden moskeeën zeggen het Maghreb gebed op wat ook wordt verspreid via radio, televisie en luidsprekers.

Verlichte straten

Tijdens de Ramadan worden de vele moskeeën en middeleeuwse buurten van Cairo versierd met lantaarns. Bij elke moskee, elke straat en elk gebouw brandt er een lantaarn. De traditionele lantaarns zijn gemaakt van tin en gekleurd glas en worden verlicht door een kaars. Er zijn vele verschillende verhalen over de herkomst van de lantaarns. Een van de verhalen dateert uit de tijd dat Al-Hakim Bi Amr Allah regeerde van 996-1021. Volgens het verhaal mochten vrouwen alleen naar buiten tijdens de Ramadan en werden zij begeleid door een jongen met een koperen lantaarn, zodat de mannen in de straat aan de kant zouden gaan.


Rituelen en specialiteiten

Vlak voor de zon op gaat, loopt de Musaharati (de persoon die iedereen wakker maakt) trommelend of zingend door de straten. Een paar dagen voor de start van de Ramadan, en elke dag tijdens de heilige maand, worden straten overspoeld met mensen die zich haasten om specialiteiten in te slaan die worden gegeten na het breken van het vasten Op straat begroet men elkaar met ‘Ramadan Karim’, wat ‘gezegende Ramadan’ betekent. Gebak, koek en cake zijn overal verkrijgbaar. Oamar Eldin (abrikozensap) staat op elke tafel als aanvulling op Medamis (tuinbonen), Zabadi (yoghurt) en kleurrijke potten vol met heerlijke Torshi Baladi (huisgemaakte augurken).

3 Dagen feest

Na de Ramadan, die altijd 30 dagen duurt, wordt Eid al-Fitr (suikerfeest) gevierd. Drie dagen wordt er feest gevierd met nieuwe kleding, bezoek aan vrienden en familie en enorme maaltijden. Egyptische bakkerijen en winkels zijn gevuld met lekkernijen zoals koek, pannenkoeken en lekkere toetjes maar ook met rijst, pasta en groenten om de maaltijden zo uitgebreid mogelijk te maken.

Impact toeristen

Vaak wordt gedacht dat je Egypte als toerist tijdens de Ramadan beter niet kunt bezoeken, maar niets is minder waar. Op straat vind je juist veel gezelligheid en vaak is alles mooi versierd. Sommige winkels zijn misschien wat minder lang open, evenals musea en monumenten. Maar de meeste bezienswaardigheden, attracties en hotels gericht op toeristen bieden gewoon hun diensten aan. Bovendien is het een unieke belevenis om deze traditie van dichtbij me te maken. In sommige delen van Egypte, vooral in grote steden als Cairo, wordt liefdadigheid uitgedrukt in de vorm van ‘liefdadigheidbanketten’. Rijke zakenlieden ‘betalen’ hun ‘Zakat’ (verplichte liefdadigheid) door eten te geven aan de armen, die zich geen voedsel kunnen veroorloven ten tijde van de Ramadan.

Vergeet niet mee te nemen

Geldig paspoort dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. ook heeft u een visum nodig deze kunt u krijgen bij aankomst op de luchthaven.

Lokale munteenheid is de Egyptische pond, maar pinnen is in de grote steden mogelijk, ook kunt u geld opnemen met uw creditcard

Wat ik heb meegemaakt!!

Reistips

Reisgidsen

Cultuur Bewust! Egypte

  • paperback geïllustreerd, 168 pagina's
  • Bol.gif
    Klik op het ISBN nummer om dit boek te bestellen bij BOL.
  • ISBN 9789038917948

Met dank aan

VVV Egypte

VVV Egypte

     

Navigatie: Regio's in Egypte

Egypte: Kustgebied, Egypte: Rode Zee, Egypte: Westelijke woestijn, Giza, Hurghada, Nijl,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Egypte&oldid=251520"

  

 
Kaart Egypte

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 297 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 jul 2012 om 12:35 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Miranda ten Voorde, hedy, Michael, Vera, Anne, Carry en Bertus en auteurs Pepperbot, Maren en 84.119.148.52.