Een wandeling door Rome

Ga naar: navigatie, zoeken

Vele bezienswaardigheden in Rome liggen in het oude centrum. Ik geef er dan ook de voorkeur aan gewoon rond te lopen en wel te zien waar ik terechtkom. Mijn wandeling start bij metrostation Barberini. Een leuk plein met een mooie fontein. Rome heeft echt ontelbare mooie pleinen met leuke fonteinen en mooie gebouwen er langs, deze is niet eens zo heel erg bijzonder... Vanuit hier loop ik naar San Carlo alle Quattro Fontane. Op dit kruispunt zijn een kerk en vier fonteinen te vinden, allen in Barokstijl, ontworpen door Borromini. Mooi om te zien.

Trevi Fontein

Vervolgens beland ik bij het oude zomerverblijf van de paus, wat tegenwoordig dienst doet als vertrek van de president. Een mooi gebouw, gelegen aan een imposant plein met een fantastisch uitzicht over de stad Rome. Aan de overkant van het plein ligt de Sant'Andrea al Quirale.

Vanuit hier ben ik naar de Trevi fontein gegaan. Prachtige beelden sieren de fontein, maar wat een chaos er omheen! Via een paar achteraf straatjes, om verdere groepen te mijden, loop ik naar het Pantheon.

Wandelpad.gif

Onderweg passeer ik Piazza Colonna. Op dit plein staat een obeliskdie Marcus' Aurelius overwinningen herdenkt. De kolom is rijkelijk versierd met allerlei facetten uit het leger en sociale leger, eeuwen geleden. Om de hoek ligt de Tempel van Hadrian, 11 Corintische zuilen staan nog fier overeind.

Het Pantheon is overweldigend!

Pantheon

Langs het Palazzo Madama loop ik naar het beroemde Piazza Novona. In de Romeinse tijd lag hier een athletiek baan, het huidige plein volgt deze vorm. Wat er verder te zien is? Fonteinen, beelden van Bernini, kerken en natuurlijk een hoop toeristen en verkopers. Alles en iedereen rent door elkaar heen, maar toch straalt het plein iets grotesks uit.

Iets naar het zuiden lag vroeger een amfitheater. Het enige wat tegenwoordig echter van het teatro di Pompei te herkennen is, is de vorm. Ooit werd Caesar hier benoemt, nu is het een plein met huizen, het Palazzo Righetti. Vlakbij ligt ook Largo di Torre Argentina. Begin vorige eeuw is dit kavel opgekocht met als doel er luxe appartementen neer te zetten. Toen kwamen echter deze Romeinse gebouwen aan het licht. De enige bewoners nu is een aantal katten, de tempel is dan ook getransformeerd tot kattentempel.

Ik besluit deze wandeling met een bezoek aan de Gesu kerk. Een schoon voorbeeld van Contra-Reformatie, maar boven alles een prachtige kerk.

In de ochtend neem ik de metro naar Piazza Popolo. Weer een mooi plein in Rome, alweer is men er in geslaagd allerlei elementen, hele verschillende stijlen, samen te voegen tot een min of meer passend geheel. In het midden van het plein pronkt een obelisk die ooit nog op de circus Maximus stond. Eromheen liggen leeuwen die 'slechts' een paar eeuw oud zijn. Uit hun monden spuit heerlijk koud water, waar ik vervolgens mijn waterflesje mee vul. Op veel plaatsen zijn drankjes nogal aan de prijs, maar niet drinken is niet echt een optie in de warmte. Gelukkig spuit uit vele pompen en fonteinen drinkwater, omkomen van de dorst zul je dus niet.

Aan de zuidkant van het plein liggen twee kerken, de Santa Maria in Monte Santo en de Santa Maria dei Miracoli, een tweeling uit de 17de eeuw. Er tussen door loopt de Via del Corso, een grote en dure winkelstraat. Aan de overkant van het plein ligt de Santa Maria del Popolo, waar zich werkelijk een aantal kunstschatten bevinden. Bernini heeft het grootste deel van het interieur voor zijn rekening genomen, al is de kapel onder handen genomen door Rapheal. Pinturicchio vervaardigde de fresco's boven het altaar.

Ik klim de steile trappen op naar Pincio, alwaar ik een prachtig uitzicht heb over het Piazza Popolo, maar natuurlijk zijn ook de koepels van het Pantheon, de Gesu kerk en de Sint Pieter duidelijk te herkennen. Via het park met daarin de villa Borghese loop ik in de richting van de Spaanse trappen. De hele weg geniet ik van het uitzicht over Rome. De weg leidt overigens langs de Villa Medici, die ik overigens niet van binnen heb gezien.

Bovenaan de Spaanse trappen ligt de Tinita dei Monti. Omdat ik zo stom geweest ben geen passende kleding mee te nemen mag ik de kerk niet van binnen bezichtigen. Helaas... Op de Spaanse trappen hebben zich tientallen mensen verzameld die van het zonnetje zitten te genieten, zitten te bedelen, proberen bellenblaas pistolen te verkopen of moeten hollen om hun gids, welke wederom bewapend is met een paraplu (de zon schijnt volop!), niet kwijt te raken. Aan de voet van de trappen ligt de Fontana della Barcaccia, een zinkend schip.

In de Romeinse tijd lag bij Repubblica een oud badhuis, de baden van Diocletian. In de resten van het badhuis zijn tegenwoordig een kerk (Santa Maria degli Angeli) en het Museum Romanum gevestigd. De omvang van de baden zijn werkelijk enorm, in de oude tijd hebben deze plaats geboden aan zo'n 3000 Romeinen! De kerk is oorspronkelijk ingericht door Michelangelo, maar van de oorspronkelijke inrichting is weinig bewaard gebleven. In de 18de eeuw heeft Vantelli bijgedragen aan de inrichting van de kerk, maar helaas heeft deze weinig van het oorspronkelijk karakter van het badhuis intact gelaten. Het is natuurlijk jammer dat dit gebeurd is, ook in de 18de eeuw was het besef er al dat de Romeinse gebouwen van grote historisch waarde waren. Aan de andere kant: het is maar de vraag hoeveel van het bouwwerk gespaard was gebleven wanneer hier geen kerk in gevestigd zou worden...

Baden van Diocletian

Vlak voor het eten heb ik de Santa Maria in Trastevere nog met een bezoekje vereerd. In deze kerk is een aantal mooie fresco's en mozaïeken te bewonderen. Ook is het plafond erg mooi. De zuilen die het dak ondersteunen, vormen een vrolijke mengemoes van verschillende stijlen, zo zijn er o.a. Corinthische en Dorische zuilen te zien.

Het Colosseum is groot en imposant, veel groter dan andere amfitheaters die ik her en der gezien heb. Er was plaats voor maar liefst 55.000 toeschouwers, die ver onder hen de gladiatoren gevechten in de arena konden zien. Om de wilde beesten aan het vechten te krijgen, kregen de beesten enige dagen tot een week voor het gevecht geen eten. Half uitgehongerd werden ze vervolgens de arena in gelaten, de beesten openden natuurlijk gelijk de aanval op het lekkere hapje dat tegenover hen in de arena stond. 'Huisvesting' van de dieren vond plaats onder het podium, tegenwoordig kun je hier zo naar binnen kijken. Met een soort lift, bediend door slaven die de lift optakelden langs katrollen, werden de beesten omhoog gehesen. Vanuit het Collosseum heb je een mooi uitzicht over het Forum Romanum en Palatino.

Coleseum

Na het Colosseum loop ik over het Forum Romanum. Onverstelbaar hoeveel er van deze oude markt bewaard is gebleven. Triomfbogen, verschillende kerken, vele zuilen, vanalles is er te zien. Pas in de 19de eeuw is het Forum Romanum uitgegraven, daarvoor lag het bedekt met een dikke laag aarde. Nu lopen er elke dag weer duizenden mensen, net als vroeger in de Romeinse tijd. Er wordt geen toegangsgeld gevraagd.

Op het Palatino, een van de heuvels waar Rome op gebouwd is, zijn nog vele (resten van) villa's te bewonderen. Vanaf de heuvel heb je ook een mooi uitzicht op het Circus Massimo, de oude renbaan.

Coleseum bij nacht

In Vaticaanstad is het een drukte van belang. Rijen mensen begeven zich in de richting van de ingang van de St. Pieter, maar voordat we de kerk in mogen, moeten we eerst door een metaaldetector. De kerk is mooi, veel barok en beroemde beelden. Verder is het er buitengewoon druk. Temidden van de stroom toeristen vind de zondagsmis plaats. Verschillende plaatsen zijn afgesloten voor toeristen maar gereserveerd voor gelovigen om te bidden. Toch zie ik achter de gordijntjes herhaaldelijk flitsende fototoestellen. Mensen staan in de rij om de voet van een heilige aan te raken. Het marmer van het beeld is al helemaal afgesleten. Zo nu en dan stopt de rij even, iemand moet weer poseren bij de voet en de rest van de mensen moeten maar wachten.

Het Musei Vaticani is helaas niet open maar het Castel Sant'Amgelo is wel open. Het gebouw heeft dienst gedaan als paleis, fort en gevangenis. Nu is er een tentoonstellingen over de geschiedenis van het fort en zijn er een aantal kanonnen en beelden te zien. Het mooiste is echter het fort zelf. Met name op de bovenste etages is een aantal prachtige fresco's te bewonderen. De Engelenbrug over de Tiber is van boven goed te bewonderen.

Capitolini is een van de heuvels waar Rome op gebouwd is. Aan het plein, Piazza Capitolini, ligt het stadhuis en het museum Capitolini. Het plein, ontworden door Michelangelo, is erg mooi. Naast het plein ligt de Santa Maria Aracoeli. De kerk dateert uit de 13de eeuw, om binnen te komen moet je een trap op die maar liefst 122 treden telt. Ik klim naar boven om de fresco's in de kerk te kunnen bewonderen.

Het Monumento Vittorio Emanuel. Ik klim dus ook deze trappen op en geniet wederom van een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw zelf is ook wel mooi, hoog, veel beelden en rijk versierde plafonds.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Een_wandeling_door_Rome&oldid=222129"

  

 
Kaart Een wandeling door Rome

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 291 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 14:26 door Wereld. Eerdere bijdragen van Frank van Puyvelde en auteurs Pepperbot, 83.119.118.107, 212.123.0.8 en 88.159.243.64.