Durbuy

Ga naar: navigatie, zoeken
Terras

Durbuy ontdekken heeft veel mee van een afspraak met de geschiedenis; alsof de kleinste stad ter wereld zich aan de bezoekers blootstelde zoals men een boek vol beelden doorbladert, zonder haast, omdat Durbuy tegelijkertijd staat voor vrede, harmonie en onheuglijkheid.

Menu

De kleinste stad ter wereld...

De titel De Kleinste stad ter wereld is natuurlijk aanvechtbaar. Wanneer we over alleen het stadje Bronkhorst praten (dus niet de fusiegemeente Bronckhorst met de dorpen er omheen) dan is Bronkhorst in de provincie Gelderland met zijn 130 inwoners nog kleiner het stadje Durbuy. Waarvan akte!!

In het hart van de driehoek Luik-Namen-Marche

Wij bevinden ons in de provincie Luxemburg, "in het hart van de driehoek Luik-Namen-[[Marche].

Via snelwegen en secundaire wegen bereikt u de stad heel gemakkelijk. Ander herkenningsteken: de vallei van de Ourthe, Durbuy en de rivier zijn tweelingzussen en bakenen de streken van de Condroz, de Famenne en de Ardennen af.

Ver verwijderd van de drukte van de grote steden, spreidt het platteland van de Condroz zijn vruchtbare velden ten toon, zijn welvarende boerderijen, zijn kleine vertrouwde wegen, net een tapijt.

Meer naar het zuiden ligt de even bucolische streek van de Famenne. Het plattelandsleven plooit zich naar het ritme der seizoenen en naar de grillen van het klimaat.

De Ardennenstreek, uiteindelijk, met haar magere grond, met haar magische bossen opent naar het Oosten haar horizon vol groene heuvels, huizen gebouwd uit grijze stenen, en ruwe weiden.

De trein, die het symbool is van de moderniteit, rijdt niet door Durbuy, maar stopt in Barvaux. Het ongeduldige leven, de snelheid, de vervuiling raken de oude muren niet, en laten het geritsel van het water onverstoord. De Ourthe is het trefpunt bij uitstek van al wie verliefd is op de natuur.

Durbuy, die ingesloten is in deze natuur van rivieren en bossen is de schuilplaats geworden van al wie snakt naar rust en ontspanning.

Vanuit de stad en de omgeving krijgt de bezoeker verschillende wandelroutes voorgeschoteld in een landschap rijk aan variatie.

De Ourthe, uiteraard, verwelkomt de visser die honger heeft van prestaties, of van eenzaamheid, al is die erg getemperd door de kwaliteit van de omgeving. De sportiefste bezoekers verkiezen wellicht te kajakken, en de stoutmoedigsten zullen kunnen proeven van rafting!

Resten dan nog de paden en wegen die elke fiets aankan en waarom niet het paard die zich maar al te graag laat leiden, als hij bij zijn terugkomst maar wat fris water en haver krijgt.

Deze hele infrastructuur helpt van de kleinste stad ter wereld niet enkel het trefpunt van het toerisme, van de vrijetijdsbesteding en van de gastronomie te maken, maar ook de ideale plaats voor studiedagen, terwijl de kleine handel niet in de kou wordt gelaten.

En de liefhebbers van het architecturaal patrimonium mogen wij ook geruststellen, in Durbuy, museumstad, is er keus te over. De geschiedenis is overal aanwezig, zonder echter het moderne comfort te hinderen dat door de hotels van alle categorieën wordt aangeboden !

Geschiedenis

Durbuy

Men weet niets over het ontstaan van de stad, dat waarschijnlijk in de Middeleeuwen plaatsvond. Terwijl tal van dorpen uit de omgeving reeds in de achtste en negende eeuw worden geciteerd, komt Durbuy pas officieel in de geschiedenis voor, met haar kasteel, vanaf de elfde eeuw.


De perkamenten uit 1078 en 1183 zijn duidelijk en laten er geen twijfel over bestaan: "Dolbui castello" en "Castellum de Durbui". Durbuy staat er, met haar kasteel en uiteraard met haar domein; later "la Terre de Durbuy" (het land van Durbuy) genoemd.

Van de twaalfde tot de dertiende eeuw is Durbuy het eigendom van de Graven van Luxemburg die ze heel vroeg integreren in het verdedigingssysteem van de graafschappen van Luxemburg, van La Roche en van de Terre de Durbuy, en meermaals zien wij La Roche, Bastenaken, Marche en Durbuy zich verenigen om het noorden van Luxemburg te verdedigen tegen de naburige invallen.

Gerard van Luxemburg en later Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohème doen er alles aan om deze steden van goede vestigingen te voorzien.

Zo krijgt Durbuy, die zopas door een vestingmuur omringd werd, van Jan Van Bohème de status van stad (1331) toegekend

Zoals u het kan merken is het primitieve plan van Durbuy tot op heden intact gebleven. Het tracé van de straten is praktisch ongewijzigd gebleven, en alhoewel de grachten van de oude stad opgevuld werden (1724-1725), de omtrek van de oorspronkelijke ruimte is steeds zichtbaar. De vestingmuur die is blijven bestaan langs de parking van La Roche in la Falize dateert van 1724-1725.

Al heeft de stad in de dertiende eeuw haar poorten en vestingmuren verloren, en het kasteel zijn torens en courtines, het uiterlijke van de plaats is relatief weinig veranderd als men de beschrijving leest die Guillaume de Machault (1300-1377) er van schreef tijdens één van zijn verblijven op het kasteel, te gast bij Jan van Bohème (1296-1346).

Het bezoeken waard

In de omgeving

Het CIR (Centre d’Interprétation de la Rivière) in Hotton is misschien nog de meest verrassende natuurplek van de hele regio. Het heeft namelijk de meeste activiteiten rond vissen in België. Ze geven opleidingen in het vissen of vliegvissen, lenen vismateriaal, hebben een programma op maat van jonge gezinnen,… Bovendien kunnen ze u een gidsbeurt geven in hun prachtige tuinen.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Durbuy&oldid=247612"

  

 
Kaart Durbuy

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 742 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 9 sep 2011 om 09:14 door Wereld. Eerdere bijdragen van hedy en auteurs Lucbiron, Pepperbot en Maren.