Dordogne

Ga naar: navigatie, zoeken
Dordogne

Rivier van de hoop, het beloofde land van de zondaars, het land van de cognac, deze vallei is een mythe. Vanaf Bort-les-Orgues ontwijkt ze dam na dam. In Argentat of Beaulieu, oude havensstadjes, biedt de vallei een beetje nostalgie. In deze magnifieke stadjes vertrokken de matrozen moedig met hun vloten naar Libourne. Ontstuimig, machtig en vol met vis is deze rivier. Blijf niet op de oever staan maar ga de rivier op met een kano of bestijg een van de vele dammen.

Menu

Een bijzonder gebied

Steden en dorpen

Lekker actief

De Dordogne

De Dordogne is een geweldig gebied om te fietsen. Wel met wielrennersfiets natuurlijk, flink de heuvels op en af. Voor de lunch even stoppen bij een terrasje in een klein dorpje. 's Middags even opfrissen met een duik in de Dordogne of Vezere. Dit is het goede leven!

De Dordogne is een uitstekend gebied om te kanoën! Er is veel water te vinden en er kunnen bijna overal aan de rivier kano's gehuurd worden.

Golf

Ook in de Dordogne heeft men de populariteit van de golfsport ontdekt.

Er is voldoende ruimte om schitterende 9-holes en 18-holes banen aan te leggen.

In het hele gebied zijn tegenwoordig banen te vinden van een eenvoudige 9-holes baan tot een luxueus onderkomen in een kasteel met golfbaan.


Wandelen in de Dordogne


In de Dordogne is er werkelijk voor elk wat wils. Schitterende uitzichten. Bij helder weer is het zicht bijna onbeperkt qua afstand.

Vanuit vele dorpen zijn vanaf “Le Bourg” (het centrum van een dorp, dorpsplein) verschillende wandelroutes uitgezet over verschillende afstanden (Petites Randonnées of Circuits). Ook zijn er diverse lange wandelroutes uitgezet,die je van noord naar zuid of van oost naar west leiden (Grande Randonnée) Door bossen, open velden, over heuvels en door dalen en bij de langere wandelroutes naar de aangrenzende dorpen waar eventueel weer een andere route kan worden opgepakt. Iedere route vanaf Le Bourg is zodanig uitgezet dat men altijd op het beginpunt terug komt. De routes zijn vrij te belopen, zonder inschrijving of melding vooraf. Aan het begin/eindpunt staat meestal een grote kaart waarop de verschillende routes staan afgebeeld. Iedere lengte heeft zijn eigen kleur. Vanaf bepaalde plaatsen is het zelfs mogelijk om een ezel of paard te huren die meeloopt om bagage of jonge kinderen op zijn rug mee te nemen.

Voor meer informatie kun je je wenden tot de plaatselijke VVV. Vaak zijn hier ook detailkaarten van de wandelroutes te verkrijgen.

Maar ook gewoon vanuit je vakantieadres een wandeling maken is een aanrader. Zeker als je buiten de bebouwde kom je vakantie door brengt is een boerenweg of bospad al snel een verleiding om te kijken wat er aan het einde van het pad te vinden is. Houdt er rekening mee dat terrain privée, entrée interdite, défense d’entrée etc. ook echt betekent dat je hier niet welkom bent.

Het bezoeken waard

In de Dordogne zijn ontzettend veel kastelen te vinden. Je kan deze heel erg goed te bezichten als je aan het kanoën bent. Veel van deze kastelen liggen namelijk aan het water. Ook de rivier de Dordogne is een bezoekje waard. Op sommige plaatsen is het een snel stromende rivier, met ijskoud water. Het is leuk om een keer bij een kanosluis te gaan kijken, want als het water hard stroomt, slaan er wel eens wat kano's om.

Zomer of winter

Eten en drinken

De "andouilettes" zijn worstjes die worden gemaakt van de ingewanden van een varken. Je komt ze veel tegen in de Bourgogne. Deze zijn erg lekker

Foie gras (ganzenlever)

wordt verkregen door de ganzen een paar weken voor de slacht vet te mesten met grote hoeveelheden maïs zodat hun levers opzwellen. De aldus gemeste lever wordt foie gras genoemd. Hij wordt gekookt, maar meestal koud gegeten, waarbij een glas ijskoude monbazillac of sauternes wordt gedronken. De van de eend afkomstige lever heet foie de canard. De naam foie gras is voorbehouden aan de lever van de gans.

Cèpe of eekhoorntjesbrood

is een zeer geurige, grote, bruine paddestoel (boleet) die in tal van gerechten wordt verwerkt. Omdat de oogsttijd maar kort is, worden cèpes gedroogd en in zakjes te koop aangeboden. Gelukkig nu ook in Nederland, want wie eenmaal cèpes heeft gegeten, zoekt steeds naar nieuwe mogelijkheden om deze bijzonder lekkere paddestoel te verwerken. U kunt van cèpes heerlijke soep of ragout maken, ze gaan in de farce waarmee een eend of kip wordt gevuld, of ze worden door de aardappelen heen gebakken.

Overnachten

In de Dordogne zijn erg veel campings te vinden. Erg leuk als je met kinderen gaat.

Leuke dagtrips

Bezoeken van de kastelen die langs de oevers van de rivier gebouwd zijn. Niet allemaal zijn ze te bezichtigen maar wel een aantal.

Met dank aan

 

Navigatie: Steden en dorpen in Dordogne

Belvès, Beynac, Campsegret, Carlux, Daglan, Doissat, Domme, Gavaudun, La Roque-Gageac, Lagarrigue, Laugnac, Limeuil, Mialet, Monpazier, Montignac, Mouzens, Nerac, Nontron, Sadillac, Sagelat, Saint-Jean-de-Côle, Saint-Léon-sur-Vézère, Sarlande, Varaignes, Vitrac, Vitrac (Dordogne),

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Dordogne&oldid=248470"

  

 
Kaart Dordogne

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 1005 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2011 om 10:25 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlijn, Bertus, sharon, Jorieke Smit, Carry, Vera, joyce en Eefje de Vos en auteurs 217.123.231.215, 84.87.16.125, 217.123.226.42 en 82.75.174.21.