Denemarken

Ga naar: navigatie, zoeken
Koolzaadvelden Jutland

Denemarken is een ideale vakantiebestemming, voor jong en oud! Voor gezinnen met jonge kinderen is het niet ver rijden, zijn er allerlei accommodaties en vele leuke bezienswaardigheden en attracties in het hele land verspreid. Voor de cultuurliefhebber zijn er tal van musea en evenementen op het gebied van kunst, vikingen, historie, enz. En ook natuurliefhebbers en actievelingen (fietsen, vissen, wandelen, golfen, watersport, enz.) komen volop aan hun trekken in het wijdse Deense landschap met heuvels, stranden, bossen, meren, fjorden en riviertjes.

Menu

Dit is Denemarken!!

Den lille Havfrue.jpg

Den lille Havfrue

Legoland Billund.jpg

Legoland Billund, Jutland

Møns Klint.jpg

De krijtrotsen Møns Klint

Kronborg.jpg

Kasteel Kronborg

Den Gamle By1.jpg

Den Gamle By, Århus

Vikingeskibs Museet.jpg

Vikingeskibs Museet

Hans Christian Andersen Hus.jpg

Hans Christian Andersen Hus

Henne Strand.jpg

Henne Strand, Jutland

Egeskov.jpg

Slot Egeskov, Funen

Råbjerg Mile.jpg

Råbjerg Mile, Jutland

Kerk Jelling.jpg

Werelderfgoed van Jelling

Djurs Sommerland.jpg

Djurs Sommerland

Waarom er naar toe?

Man op strand

Op de uitgestrekte Deense stranden is écht plaats voor iedereen. De kwaliteit van het zwemwater is uitzonderlijk hoog. De stranden vormen een perfecte plaats om in contact te komen met de Denen. Kinderen vinden al snel speelkameraadjes en een heerlijk zonnetje zorgt voor een ontspannen sfeer, waarvan iedereen – ongeacht de leeftijd – volop geniet. Het lijkt wel of mensen hartelijker en socialer zijn wanneer de zon schijnt. En daarom gaan zoveel mensen naar het strand. Daar kunnen ze genieten van een heerlijke dag, tot de zon ondergaat.

Werelderfgoed

Favoriete gebieden

Jutland (Noord-Jutland, Noordwest Jutland, West-Jutland, Oost-Jutland, Zuidoost-Jutland, Westkust Jutland), Funen, Noord-Seeland, Sealand, Zuid-Seeland, Møn, Lolland en Falster, Bornholm

De leukste steden

Dit moet je zeker niet missen

Kathedraal van Roskilde

Tips voor kinderen

In Denemarken zijn veel attracties te vinden die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen.

Deense Kerst

Rood-witte papieren harten, hand in hand dansen en zingen rond de kerstboom met échte kaarsen, Danish Design en zelfgemaakte kerstdecoraties, een spannend dessert, ’hygge’ en rode puntmutsen. Het heeft allemaal te maken met de typisch Deense kersttradities.

Fastelavn: Deense Carnaval

Veertig dagen voor Pasen vieren de Denen Fastelavn. Oorspronkelijk was Fastelavn ‘vastenavond’, de dag vóór Aswoensdag, wanneer de vastentijd van veertig dagen begint tot het Paasfeest. De Denen wilden vlak voor vastentijd nog even flink de bloemetjes buiten zetten en vooral stevig eten en drinken.

23 juni: Midzomernachtviering in Denemarken

Sankt Hans - Midzomer- is de tijd van de lichte nachten. De wisseling der seizoenen wordt in Denemarken al eeuwenlang gevierd met grote vreugdevuren op 23 juni.

Deense natuurparels

Bezoek in ieder geval de na een zandverstuiving ontstane immense wandelende duin Råbjerg Mile in het noorden van Jutland, het Merenhoogland Søhøjlandet in Midden-Jutland, de heuvelachtige ‘neus van Denemarken’ Djursland, het hertenpark van Jægersborg op Seeland, de krijtrotsen van Møn in het oosten van Denemarken en de grillige rotskust van het zonne-eiland Bornholm in de Oostzee.

Denemarken bestaat naast het schiereiland Jutland en de grotere eilanden Funen, Seeland en Bornholm uit honderden bewoonde en onbewoonde kleine eilandjes. De meeste zijn voor iedereen per boot of brug bereikbaar, maar sommige zijn privé en uitsluitend met een eigen bootje of helemaal niet toegankelijk voor bezoekers. Bekend zijn kleine eilandjes, zoals het eilandje Anholt in het Kattegat, de pittoreske eilandjes van de Zuidfuunse Archipel en het in de Limfjord gelegen eilandje Fur dat bekend staat om zijn fossiele kiezelaarde.

Attractieparken

En verder

Margrietroute.jpg

Lekker actief

De Denen weten het al lang; in Denemarken kun je uitstekend fietsen. Ook steeds meer vakantiegangers ontdekken Denemarken als ideale fietsbestemming. Denemarken biedt de perfecte omstandigheden voor een fietsvakantie. Het landschap telt geen al te steile heuvels waardoor de routes ook goed af te leggen zijn door kinderen. Het afwisselde landschap loopt uiteen van bossen en akkers tot meren en fjorden. Denemarken beschikt over ruim 12.000 km bewegwijzerde fietspaden waarvan 7.300 km langs de kustlijn.

Bornholm, het enige rotseiland van Denemarken, is erg geliefd onder gezinnen met kinderen. Mecklenburger Radtour ontwikkelde hier een zestal routes met een lengte van circa 184 km. De idyllische vissersplaatsjes, visrokerijen, witte zandstranden, glasblazerijen en kunstateliers bieden volop afwisseling tijdens de etappes. Eilandhoppers kiezen voor de ‘vier Deense eilanden reis’ waarbij Falster, Lolland, Møn en Südseeland worden aangedaan. Voor fanatieke fietsers is er de twaalfdaagse ‘hoofdstedentour BerlijnKopenhagen’ met een totaalafstand van 552 km.Eten en drinken

Gerookte haring

Wie van lekker eten houdt, komt in Denemarken aan zijn trekken. Denemarken heeft namelijk een grote verscheidenheid aan culinaire ervaringen. Van eenvoudig, bijvoorbeeld het nuttigen van een versgerookte haring op de kade of van een broodje worst bij een van de vele kraampjes in de stad. Of traditioneel, een sandwich van roggebrood met boter of een omelet met ham en bieslook. Maar er is nog meer. Er is een ruime keus aan restaurants in Denemarken. En dat varieert van aloude restaurants langs de weg die klassieke regionale gerechten serveren tot restaurants met Michelin-sterren. Ook in de zogenaamde Kro’s kun je het typisch Deense lunchgerecht bestellen.


Tot de specialiteiten behoren: Smørrebrød -prachtig belegde sneetjes (rogge-)brood. Koldt bord - (koud buffet) buffet met zowel warme als koude hapjes. Het wordt meestal aangeboden tegen een vaste prijs, waarbij zoveel mag worden gegeten als men wil. Streekgerechten - Kro’s (herbergen) hebben uitstekende streekgerechten. Hot Dogs (røde pølser)- populair bij de Denen zelf. Ze worden verkocht aan de worstkarren die u op straat tegenkomt. Akvavit - een typisch (sterk) Deens drankje die zeer koud dient te worden gedronken en vooral goed smaakt bij haring. Wie wil toasten roept: SKÅL!

Vergeet niet mee te nemen

Het is raadzaam sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen, nl. sigaretten en sterke drank.

Wat ik heb meegemaakt!!

Overnachten

Of u nu een vakantiehuis aan het strand zoekt of op het platteland, midden in de natuur. Denemarken is ideaal voor een autovakantie. Genieten van het mooie landschap, de blauwe zee of de bezienswaardigheden in Kopenhagen?Vrij kamperen

Sportievelingen en natuurliefhebbers mogen in een groot aantal Deense bossen vrij overnachten in een tent. Doel is natuurbeleving ook buiten traditionele natuurcampings in Denemarken mogelijk te maken. Alleen bossen waarvan wordt gedacht dat flora en fauna weinig of geen nadeel ondervinden van de kampeeractiviteiten zijn vrijgegeven. Daartoe behoren bekende bossen als Blokhus Plantage, Vigsø Plantage en Års Skov in Noord-Jutland, Solbjerg Skov bij Aarhus, Sollerup Skov op het eiland Funen en Grønnæsse Skov bij Hundested op het eiland Seeland. Ook Rø Plantage op het Oostzee-eiland Bornholm is toegankelijk voor kampeerders.


Voorwaarde voor vrij kamperen in genoemde Deense bossen is dat slechts één nacht op dezelfde plek mag worden verbleven. Toegestaan zijn maximaal twee driepersoonstenten per staanplaats. Bovendien moeten de tenten buiten het zicht blijven van woningen, wegen en campings. Er mag alleen op uitdrukkelijk daarvoor aangegeven plekken open vuur worden gemaakt. Gemotoriseerd transport is op bospaden verboden en afval moet na de overnachtingen worden meegenomen.

Reistips

Scandinavian Airlines
Denemarken is vanuit Nederland goed bereikbaar. Vanuit Amsterdam gezien rijdt u in 780 kilometer naar Kopenhagen en in 939 kilometer naar het noorden van Jutland, Frederikshavn. Wist u bijvoorbeeld dat vanuit Maastricht gezien de Deense grens (Padborg) dichterbij huis ligt, dan het Oostenrijkse Kufstein? En gaat u met het vliegtuig naar Denemarken, dan bent u zelfs maar 1 tot 1,5 uur onderweg!

Met dank aan

Visit Denmark

Visit Denmark

Lies en Teije www.teije.nl

     

Navigatie: Regio's in Denemarken

Als, Balka, Dueodde, Sømarken, Blåvand, Vejers, Ho, Grærup, Mosevrå, Blåvand/Ho, Bogø, Bornholm, Deens Friesland/Arrild Ferieby, Deense Westkust, Djursland, Djursland en Mols, Falster, Falster, Marielyst, Fanø, Fjand, Vrist, Vejlby Klit, Thorsminde, Funen, Herning en omgeving, Holmsland Klit, Holmsland Klit Noord/Søndervig, Holmsland Klit Zuid, Bjerregård, Houstrup, Jegum, Henne Strand, Lønne, Hovedstaden, Isefjord, Jammerbocht/Thorup, Jutland, Kvie meer, Langeland, Limfjord, Lolland, Midden-Jutland, Mols/Ebeltoft, Møn, Noord-Bornholm/Allinge, Sandvig, Noord-Djursland/Fjellerup Strand, Noord-Jutland, Noord-Seeland, Noord-Seeland, Hornbæk, Gilleleje, Noordelijke Oostkust, Hou, Hals, Noordelijke Westkust/Jammerbocht, Noordwest Jutland, Noordwest-Jutland, Noordwest-Seeland, Sejerøbugten, Oost-Bornholm/Neksø, Snogebæk, Oost-Jutland, Oosthimmerland, Ringkøbing Fjord, Ringkøbing Fjord noord, Ringkøbing Fjord zuid, Bork Havn, Rømø, Samsø, Seeland, Sondervig tot Thyboron, Stauning Vesterstrand, Syddanmark, Waddeneilanden, West-Jutland, West-Seeland, Westkust, Westkust Jutland, Zuid-Jutland, Zuid-Seeland, Zuidelijke Oostkust, Hejlsminde, Zuidoost Jutland, Zuidoost-Jutland, Zuidoost-Seeland, Zuidwest-Bornholm, Zuidzee-eilanden, Ærø,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Denemarken&oldid=254723"

  

 
Kaart Denemarken

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 497 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453