Saline Royale

Ga naar: navigatie, zoeken
Arc et Senans woning van de directeur

De Saline Royale in het prachtige Frankrijk van Arc-et-Senans is een industriële ondernemig uit de XVIIIe eeuw, ontworpen door Claude-Nicolas Ledoux. De Saline, die tot het erfgoed van de UNESCO behoort, was oorspronkelijk bestemd voor de zoutproduktie en was destijds van fundamenteel economisch belang.

De Saline, die op een originele wijze functioneerde en een uitzonderlijke architectuur heeft, geeft eveneens de filosofisch overpeinzingen van de architect weer, die een ideale stad wilde ontwerpen. Claude-Nicolas Ledoux, een helderziende en stoutmoedige architect, een utopist, heeft daar een stad bedacht, die als een commune werkt, waar de arbeider in gesloten kring met z’n gezin kan leven en « behoed is tegen de uitspattingen en de wensen die de dagen verkorten van degenen die temidden van verzoekingen leven.» Een bijzondere getuigenis in de geschiedenis van de industriële architectuur, die functioneerde als een unieke plaats om te leven, waar de produktie en (het plan van een halve cirkel die de loop van de zon nabootst) omgeven het huis van de directeur, een indrukwekkend gebouw in het midden, dat de hierarchie respecteert door boven alle andere gebouwen uit te steken.

Faux salt outlet-5192.jpg

Aan het begin van de jaren '70 is zout eigendom van de staat en één van de voornaamste belastingontvangsten van de vroegere regering. Zout wordt in die tijd dus zeer goed bewaakt en het smokkelen ervan wordt sreng verboden. Aangezien de productie van zoutmijnen niet meer voldoende is, wordt er besloten om een nieuwe zoutmijn te creeëren. Claude Nicolas Ledoux, architect van de koning, krijgt het project toevertrouwd. De plaats Arc-en-Senas wordt niet zomaar uitgekozen. Er is ruimte en hout in overvloed, aangezien het dichtbij het bos van Chaux ligt. Het hout is natuurlijk nodig om de grote verwarmingsketels te stoken. Zij maken het mogelijk om het water te verdampen, waarna het zout over blijft. Het zoute water komt via een pijpleiding van uitgeholde dennenboomstammen (21 km lang) bij de zoutziederij aan.


Het project van Ledoux, waarvan de constructie begon in 1774 en eindigde in 1779, is zowel een fabriek als een tehuis voor de arbeiders die er werkten. Om de taak van het toezichthouden te vergemakkelijken werd de zoutziederij in een halve circel, volgens de loop van de zon, op een afgebakend terrein gebouwd. De werknemers en hun families waren dag en nacht aanwezig, dus ook alle voorzieningen waren aanwezig: bakkerij, wasserij, woningen, bewakers, etc. In het centrum van de boog, stond het huis van de directeur, die alles in de gaten hield.


De Saline Royale, een schitterend monument is heden ten dage een plaats vol leven en is, dankzij z’n ontwerper, officieel de grote familie van het erfgoed binnengetreden. Al sinds 30 jaar is het Institut Claude-Nicolas Ledoux er gehuisvest en heeft er een Europees Ontmoetingscentrum van gemaakt. Naast permanente tentoonstellingen of tijdelijke activiteiten die ieder jaar meer dan 120.000 bezoekers ontvangen, organiseert het instituut het hele jaar door colloquia, seminaars, tentoonstellingen en cursussen betreffende erfgoed en architectuur… om de meest verbazingwekkende fabriek die ooit gebouwd is tussen zout en zon te doen leven.


Meer van Claude-Nicolas Ledoux

Met dank aan

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté

Comité Régional du Tourisme de Franche-comté

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Saline_Royale&oldid=231286"

  

 
Kaart Saline Royale

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 975 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 22:32 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Carry en Vera en auteurs Pepperbot.