Culinair Trentino

Ga naar: navigatie, zoeken
Trentino

Trentino ligt ingesloten tussen de bergen en heeft haar gastronomische traditie bijna onveranderd weten te bewaren; enerzijds zijn er de eeuwenoude betrekkingen met de Duitse wereld die tal van recepten hebben geïnspireerd en anderzijds zijn er de antieke, arme landelijke levensgewoonten die voelbaar zijn in de bereiding van eenvoudige maar voedzame schotels.


Hier vindt men de producten van de rijke teelten van de streek, van de stal waar het varken nooit ontbreekt; de typische gerechten kunnen vandaag nog gegeten worden in gezellige oude restaurantjes of in één van de talrijke lokalen van het agritoerisme; hier vindt men ook de geuren van de feestdagen terug, van een rokende polenta of een zoet pasteigebak met fruit.


In Trentino is de keuken geconcentreerd op enkele recepten waar de natuur en haar producten op de eerste plaats staan. Vooral de typische gerechten op basis van canéderli verdienen een speciale aanbeveling (grote gnocchi duidelijk van Duitse oorsprong, die bereid worden met brood, melk, eieren, bloem, salami, spek, peterselie en peper en zowel in een bouillon als met tomatensaus kunnen gegeten worden). Verder is er de polenta, zelfgemaakte pasta, patào (groentesoep met gele bloem en zuurkool), osèi scampadi (vleesrolletjes vastgehouden met een stokje en klaargemaakt met spek en salie), crauti (zuurkool, bereid met worsten en varkensvlees). Een bekende lekkernij zijn de torta en tortèi di patate (aardappeltaarten), smacafàm (een voedzame winterse schotel), pinza, patùgo (fijne groentesoep).


Ook niet te vergeten: de carne salada (gezouten vlees) met witte boontjes, cichorei met hard gekookte eieren, trote (forellen, zalmforellen) en andere vissen uit het meer en de bergstromen, geroosterd of gekookt, lugàneghe (varkensworsten) en mortandéle, andere typische salami van de Giudicarie en de Alto Garda.

De paddestoelen en het wild tenslotte verrijken deze smakelijke en 100% echt natuurlijke tafel. Voor het gebak raden we aan: de appeltaart, zèlten (die gewoonlijk tijdens de Kerst- en Eindejaarsfeesten bereid wordt), de strudel (een appel- en perentaart, op smaak gebracht met rozijnen en kaneel), fugèza (een zoete koek die een typische Paastraditie is geworden), de torta dl fregolöii (een mengeling van suiker, amandelen, boter, bloem en noten voor de fijnproevers). De kazen zijn ontelbaar en met verschillende speciale smaken: de verse lichte kaas of de belegen kaassoorten (Vezzena, Grana trentino enz.). De ricotta (een zachte kaas in het dialect van Trentino poìna), vers of gerookt, en de tosèla (een kaas die geroosterd wordt gegeten) vervolledigen deze kaastafel om de maaltijd op een rijke en geparfumeerde manier te besluiten.


Dit alles natuurlijk begeleid door de tintelingen van de typische wijnen van de regio: de rode wijnen, met Teroldego rotaliano, Marzemmo van de Vallagarina; de witte wijnen, met Nosiòla, Muller Turghau, de likeurwijnen met de voortreffelijke muskaatwijnen en de onevennaarbare Vino Santo (Heilige Wijn); de schuimwijnen in alle graden, van de zoete tot de extra-brut. En last but not least laten we ons verleiden door een druppeltje van de hartverwarmende grappa (brandewijn), gearomatiseerd met kruiden of bosvruchten.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Culinair_Trentino&oldid=221145"

  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 14:33 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn en auteurs Pepperbot.