Corsica

Ga naar: navigatie, zoeken
Algajola

Corsica is heel anders dan men zou verwachten van een eiland in de Middellandse Zee. Want geen ander eiland in de Middellandse Zee is zo groen als Corsica. Groen van de kastanjebomen van de Castagniccia, geurig groen van de maquis, fris groen van weilanden midden in de zomer, donkergroen van de reusachtige honderdjarige laricio pijnbomen in de hemel van Aïtone, smaragdgroen van de bergmeren, zilvergroen van de olijven van Nebbio, transparant groen van de watervallen en bekkens van Restonica en pril groen van de wijnranken in Patrimonio in het voorjaar.

Menu

Een bijzonder gebied

Met zijn meer dan 2000 plantensoorten biedt Corsica een verblindende kleurenpracht. Wist u dat het Regionaal Natuurpark van Corsica meer dan een derde van het eiland beslaat? Er zijn vijf natuurreservaten met een unieke fauna en flora. De Cerbicale eilanden hebben kuifaalscholvers, de Lavezzi-eilanden 68 verschillende vissoorten, de eilanden Finocchiarola en Scandola vormen Frankrijks eerste land- en zeereservaat, en bij het meertje van Biguglia nestelen 127 soorten watervogels.

De Corsicaanse natuur is altijd boeiend: in het voorjaar geniet u van de bedwelmdende geuren van de bloeiende maquis en in de herfst kunt u in de bergdorpjes de kastanjefeesten meevieren.

Steden en dorpen

Corte

Lekker actief

Wandelen van station naar station

Wie op Corsica wandelt, maakt kennis met het Corsica van de Corsicanen. U komt langs een fraai versterkt granieten huis of een uit zwerfstenen opgetrokken herdershut. U neemt een bad in de door watervallen uitgeholde bekkens en geniet van het schitterende landschap in de bossen waar u misschien halfwilde varkens tegenkomt of een lammergier of moeflon ziet. De trekroutes voeren dwars door het authentieke en gastvrije hart van Corsica. De bekendste is de GR 20 die door het hooggebergte loopt, van Calenzana (in de Calvi regio) tot Conca (in de Porto-Vecchio regio). Een lastig pad, maar een van de mooiste ter wereld. Makkelijker zijn «Mare e Monti Nord» van Cargèse naar Calenzala en «Mare e Monti Sud», van Porticcio naar Propriano. De twee kusten zijn verbonden door drie routes, waarvan er één, «Mare a Mare Sud», het hele jaar door begaanbaar is. Overal komt u wel een herder of dorpeling tegen, die u graag de weg wijst naar een bron, waar u uw dorst kunt lessen, of naar een oude Genuese brug.

Lokale wandelpaden brengen u naar de Alta-Rocca, in de buurt van de beroemde Naalden van Bavella. De paden in de Bozio voeren langs oude met fresco's versierde Romaanse kapelletjes. De Niolo, een paradijs voor liefhebbers van het hooggebergte, heeft gemakkelijkere wandel-wegen, dwars door dichte bossen met duizelingwekkende laricio pijnbomen. Als u van ATB's houdt zit u hier goed. Er zijn sportieve circuits, circuits voor het hele gezin, honderden bospaden, trekroutes en kleine weggetjes. Als u van paardrijden houdt, kom dan meteen, in galop. Het eiland heeft bijna tweeduizend kilometer aan ruiterpaden. Ze voeren naar plekken en dorpjes waar u via de weg niet eens kunt komen

Het bezoeken waard

Bastia

En verder...

Toeristische trekpleisters op Corsica zijn het UNESCO erfgoed natuurreservaat Scandola, de Genuese torens en bruggetjes, de bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, oudheidkundig park Filitosa en talloze stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Bonifacio, Calvi en Corte.

Klimaat

Corsica heeft warme, droge zomers en zachte winters. Regen valt voornamelijk in het voor- en najaar en 's winters. De gemiddelde jaartemperatuur is 20 graden. Corsica heeft gemiddelt 2700 uren zon per jaar. Tussen juni en september ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de 25 graden. In juli en augustus kan de temeratuur oplopen tot 35 graden. Het klimaat in het noorden is iets warmer is dan in het zuiden. In de bergen heerst, boven de 900 meter, een bergklimaat. Warm in de zomer en in de winter is het koud, vriest het en valt er sneeuw.

Op Corsica komen verschillende winden voor, ieder met hun eigen naam. De tramontane is een koude noordenwind, en waait ’s winters af en toe. De libeccio is in de zomer een hete, droge zuidwestenwind. De grecale is een noordoostenwind met regen in het noorden. De mistral (Corcicaans: maestrale) is een koude noordwestenwind die maar zelden waait. De mezzogiorno is een koele zeewind die vaak in het voorjaar waait. De sirocco is een stoffige wind uit het zuidoosten, vaak gevolgd door onweer.


Shoppen

Waarschijnlijk bezoekt u Corsica niet om te winkelen. Toch is het centrum van Ajaccio gezellig om een middagje door te brengen.

Eten en drinken

De regionale keuken van Corsica is heel gevarieerd met invloeden vanuit Frankrijk, Spanje, Italië en Noord Afrika. Varkensvlees, kaas en wijn zijn de drie belangrijkste van het plaatselijke aanbod, daarnaast zijn er enkele kruiden zoals jeneverbes en mirte.

Gerookte varkenshaas staat bekend onder de naam 'lonzo'. Verwerkt varkensvlees wordt verkocht in de vorm van een rollade (coppa) en donkere worstjes (figatelli). Ook kun je gebakken gebit (cabri) bestellen. Vis is eveneens vertegenwoordigd in de lokale keuken: zowel riviervis (forel) als zeevis uit de omgevende waters.

De corsicaanse kazen hebben een kleine vorm, een zoute/sterke smaak naast de niet te miskennende opvallende geur. Een bekende soort is de 'erbosu', een kruidige schapenkaas.

Corsica produceert veel wijnen in zowat alle regio’s van het eiland, in het totaal ongeveer 300.000 hectoliter. Hierbij is zowel rode (40%), witte (10%) en rosé wijn (45%), als de plaatselijke specialiteit “muscat du cap corse” (5%). Deze laatste wijn, een natuurlijke muscat, wordt geteeld op Cap Corse, het meest noordelijke punt van het eiland.

Corsica is rijk aan gastronomische tradities: prisuttu, overheerlijke magere ham van half verwilderde varkens die worden gevoerd met eikels en kastanjes, figatelli, worstjes van pure lever, en coppa gemaakt van varkensrug.

Wildzwijnragout wordt geserveerd met traditionele polenta van kastanjemeel, en ook de geiten- en schapenkazen als brocciu mogen er zijn!

Aan zee eet u natuurlijk vis, schaaldieren of aziminu, de Corsicaanse bouillabaisse. Al sinds de Klassieke Oudheid wordt op Corsica wijn verbouwd en in de Corsicaanse keuken worden steevast streekproducten gebruikt. Acht Corsicaanse AOC-wijnen doen met hun volle smaak en aroma niet onder voor andere "crus".

Overnachten

Het is echt goed mogelijk om te overnachten op Corsica. Mijn voorkeur gaat uit naar camperen. Er zijn hele grote, goeie campings, de stranden die hier bij horen zijn adembenemend mooi, heel mooi wit. Ook kun je er goed snorkelen. Er is wel een grote kans dat je tussen de naturisten ligt als je naar de strand gaat. Er zijn dan ook aparte stranden voor. Veel hotels, restaurants en bezienswaardigheden zijn van oktober – april gesloten. In mei en september is accommodatie het goedkoopst. Voor een middenklasse hotel betaalt u ca. € 40 per nacht.

Geschiedenis

Economie

Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het toerisme speelt er, zoals eerder gesteld, een grote rol; het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk.

Met dank aan

Agence du Tourisme de la Corse

Agence du Tourisme de la Corse

 

Navigatie: Steden en dorpen in Corsica

Ajaccio, Algajola, Ambiegna, Aregno, Avapessa, Bastellica, Bastia, Belgodère, Belgodére, Bocognano, Bonifacio, Borgo, Bravone, Calenzana, Calvi, Campilello (Corsica), Cap Corse, Cargèse, Corte, Cuttoli, Eccica-Suarella, Folelli, Ghisonaccia, Giuncheto, Le Casa del Mar (Corsica), Linguizzetta, Lopigna, L’Île-Rousse, Nebbio, Occhiatana, Palombaggia, Piana, Porticcio, Porto-Vecchio, Propriano, Sagone, Saint-Florent, Sartène, Solaro, Sotta, Taravo, Tarco, Tiuccia, Tolla,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Corsica&oldid=248449"

  

 
Kaart Corsica

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 296 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453