China

Ga naar: navigatie, zoeken
Eten te kust en te keur en het liefst op een stokje...

China, voluit de Volksrepubliek China, spreekt tot de verbeelding. Zo'n groot land en zoveel mensen. En wat moet je gaan bezoeken? Steden? Peking (Beijing), Tsjoengking, Sjanghai, Tianjin of Kanton. Stuk voor stuk wereldsteden. De Chinese Muur? Grote Boeddha van Leshan, Macau? Iedere reis naar China is in principe ontoereikend..... Maar toch, aarzel niet en bezoek dit fantastische land.

Grote Boeddha van Leshan

Menu

Waarom er naar toe?

China maakt een enorme ontwikkeling door en staat momenteel voor alles wat modern en vernieuwend is.


Verboden Stad
De Chinezen beschouwden hun land tot ver in de 19de eeuw het middelpunt van de aarde. Ze noemden hun rijk niet voor niets Zhonggou, het Rijk van het Midden. Andere volkeren werden als barbaars gezien en het land sloot zich af van ieder contact met het buitenland, waardoor het als een zeer exotisch oord werd beschouwd. Dit is aan het veranderen sinds het begin van de 21ste eeuw. Steeds meer vakantiegangers weten China te vinden. De Wereldorganisatie voor het Toerisme (WTO) heeft berekend dat het niet al te lang meer zal duren dat China het toeristische land ter wereld zal zijn. De huidige lijstaanvoerders Frankrijk en Spanje zijn dan ingehaald door het land van de ‘rijzende economie’.

Overal zijn de westerse invloeden merkbaar, maar de Chinese cultuur schuilt nog diep achter het westerse uiterlijk.

Werelderfgoed

Natuur

China is het derde land ter wereld, na Rusland en Canada. Het heeft een landsgrens met Noord-Korea, kazachstan, Kyrgizië, Tadzjikistan, Mongolië, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bhutan, Birma, Laos en Vietnam. Daarnaast wordt China begrenst door verschillende natuurlijke grenzen. In het oosten liggen verschillende zeeën die overgaan in de Grote Oceaan en de rest van de grenzen worden gevormd voor bergketens, woestijnen en dicht beboste gebieden. China bestaat voor 85% uit reliëf boven de 500 meter. In het zuidwesten van China is de Tibetaanse Hoogvlakte te vinden en de Hoogvlakte van Qinghai. Deze hoogvlaktes lopen in het zuiden over in de Himalaya. In het noorden van China vinden we het Noord-Chinees Bergland, waar de 2500 meter lange Chinese Muur zich uitstrekt.

In het zuiden van China is het karakteristieke karstlandschap te vinden, waar het vochtige klimaat heeft ingewerkt op de kalkgesteenten. Dit geërodeerde karstlandschap is vooral te vinden rondom de stad Guilin.

Water

In China is meer dan 226.800 km rivier te vinden, die voor het grootste deel ontspringen in de Tibetaanse Hoogvlakte. De twee belangrijkste rivieren in China zijn de Gele Rivier en de Yangzi. De Gele Rivier is bijna 5500 km lang en verbindt het noordwesten van China met de Gele Zee. De Yangzi is de langste rivier van China (6300 km) en de op twee na langste van de wereld na de Amazone en de Nijl.

Favoriete gebieden

Provincies

Autonome gebieden

De leukste steden

Verboden Stad

Dit moet je zeker niet missen

Reisorganisatie 333TRAVEL, specialist in reizen naar Azië, ging er op zoek naar de traditionele Chinese voetmassage: De Chinese voetmassage is al geruime tijd doorgedrongen tot in veel westerse culturen. Voorafgaand aan een grondige massage gaan de voeten in een houten kuip gevuld met vers gekookt water en heilzame kruiden. De massage moet de doorbloeding van het lichaam verbeteren, zenuwbanen stimuleren en energiestromen opwekken. Traditionele Chinese masseurs beschouwen de voetzool dan ook als spiegel van het hele lichaam.

Eten en drinken

Eten is heel belangrijk in de Chinese cultuur. Feesten worden traditioneel gevierd met grote banketten waarvan vrienden en familie samen eten. Dit is niet altijd zo geweest. Omdat in China maar een klein deel van het grondoppervlak voor landbouw geschikt is, heeft de Chinese bevolking vele hongersnoden meegemaakt. Nu er explosieve bevolkingsgroei is, ligt de hongersnood steeds op de loer. Om deze hongersnoden te overleven zijn de Chinezen creatief omgegaan met alles wat eetbaar is. Vandaar dat er ook nu nog honden en muizen op het menu staan.

De Chinese kookkunst wordt gekenmerkt door het tempo waarmee gerechten worden klaargemaakt. Dit komt voort uit een structureel tekort aan brandstof. Vlees wordt dun gesneden en in een gloeiend hete wok snel gebakken en groenten worden gestoomd, in bamboe mandjes op elkaar gestapeld. Op deze manier wordt er zuinig omgegaan met de brandstof.

De vier hoofdkeukens van China

In China wordt veel thee gedronken, vooral groene thee. Thee drinken is zelfs zo belangrijk in deze cultuur dat je overal, op stations, vliegvelden en kantoren, gekookt water kan krijgen. Bekende Chinese thee is jasmijnthee, Wulongthee en Longjingthee.

In China worden de meeste alcoholische dranken aangeduid als jiu, wat je kan vertalen als wijn. De wijn in China wordt echter niet van druiven gemaakt, maar gestookt van rijst of graan. Deze rijstwijn wordt uit hele kleine porseleinen kopjes gedronken.

Shoppen

Ook het bloeiende China is volgens 333TRAVEL tegenwoordig een ultramoderne shopbestemming. In het trendy Sanlitun Village in Beijing is een keur aan luxe te vinden. Het mondaine Shanghai is één van ’s werelds fashion capitals. Aan het populaire Nanjing Road zijn alle grote internationale merken verkrijgbaar.

Hong Kong is China’s absolute hotspot als het om shoppen gaat. Het stadstaatje is een fascinerend handelscentrum, waar het 24 uur per dag bruist. De bekendste straat is Nathan Road, die vanuit de haven landinwaarts loopt. In het befaamde Peninsula Hotel in de haven geniet je na een lange dag winkelen in stijl van een high tea.

Vergeet niet mee te nemen

Wat ik heb meegemaakt

Reistips

Reisgidsen

Reisdagboek China

Met dank aan

     

Navigatie: Regio's in China

Anhui, Fujian, Guangdong, Hainan, Jiangsu, Shaanxi, Shandong, Tibet,

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=China&oldid=251537"

  

 
Kaart China

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 312 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 jul 2012 om 13:15 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn, Vera, hedy, Carry en Ciska van Geer.