Côte d’Azur

Ga naar: navigatie, zoeken
Cap Canaille

Vele toeristen trekken jaarlijks in de zomermaanden richting de kust van de Provence. U vindt hier prachtige zandstranden, gezellige badplaatsen en een helderblauwe zee. (officieel heet het kustgebied van de Provence de Cote d'Azur).

Menu

Een bijzonder gebied

Antibes

De Côte d’Azur is een gebied met vele gezichten. De steden, rijk aan kunst en geschiedenis, in het Zuiden de prachtige kust getuigen hiervan. De historische en religieuze plaatsen, de musea en de kastelen geven de Côte d’Azur een uitzonderlijke culturele dimensie.

De regio staat eveneens bekend om de levenswijze, zijn gastronomie, zijn restaurants, zijn wijngaarden en de nog zeer aanwezige tradities.

Grandioze rotsformaties

De kuststrook tussen Marseille en Cassis biedt u een oogverblindend landschap, indrukwekkende fjordachtige kliffen en glinsterende baaitjes. Het scherpe wit van de kalksteenrotsen steekt fel af van de helderblauwe tinten van de Middellandse Zee. Dit is het geschikte gebied voor liefhebbers van een ongerepte natuur, zoals wandelaars en duikers. Ook niet te missen in dit gebied is de Cap Canaille, een 416 meter hoge klif, die daarmee het hoogste punt is van het massief van Soubeyran.

Ook heb je het bijzondere vulkanische gebergte, de Esterel, die zich uitstrekt van Mandelieu tot Saint- Raphaël. Wat hier erg verassend is om te zien, zijn de diep ingesneden rotswanden en steile hellingen die uitlopen in idyllische baaitjes met schaduwrijke palmbomen. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op een groep felrode eilandjes die her en der verspreid liggen in de Middellandse Zee. Het massief van de Esterel, zoals dit gebied heet, is vooral bekend als een uitgestrekt bosgebied dat beschermt wordt door het Office National des Forêts en voor een deel tot natuurreservaat is uitgeroepen.

Tip: Trek hier in de vroege uurtjes lekker door heen per mountainbike of te paard!

Stranden

Een lange strook van stranden met fijn zand en uitstekende rotsen strekt zich over ongeveer 60 kilometer uit tussen Hyeres en Fréjus. In dit kustgebergte liggen talrijke hooggelegen, schilderachtige dorpjes en wijngaarden. Erg bekend is hier ook Saint-Tropez, een zeer toeristische badplaats.

Daarbij is dit gebied zeer geschikt voor wandelaars, fietsers en mensen te paard. (veel dicht struikgewas en eiken- en kastanjebossen) Voor cultuur is het kartuizerklooster Chartreuse de la Verne een echte aanrader.

Dan is er nog het massief van de Colle Noire, een van de voorste, westelijke uitloperse van het Massif des Maures. Colle Noire (betekent Zwarte Heuvel) ontleent zijn naam aan het dichte, donkere bos waarmee het massief bedekt is. Het gebergte is erkend als een van de vijf mooiste mineralogische sites ter wereld en er zijn maar liefst 126 verschillende mineralen geteld. Daarnaast bezit dit gebied ook de kopermijnen van Cap Garonne. Op het massief groeien aleppodennen, zeedennen, kurkeiken en steeneiken. Vanaf de bergen heeft u een adembenemend uitzicht op Giens en de rede van Toulon.

Steden en dorpen

Lekker actief

Het bezoeken waard

Natuurparken

Camargue
De kuststreek van de Provence kent ook drie natuurparken: Regionaal Natuurpark Camargue, het Nationaal Park Port-Cros en het laatste natuurpark, is Le Rayol.

Bizons aan de Côte d’Azur! Dit is een idee van ‘Lodge’ die onlangs het grootste privé natuurreservaat van Europa opende op enkele kilometers van Grasse. In Thorenc is een vroegere vakantiekolonie omringd door een gebied van 800 ha aangepast voor een wetenschappelijk project voor het behoud en de bescherming van diersoorten die op 1500 m hoogte leven op het hoogland van Grasse. Behalve het behoud van dit gebied waar voortaan reebokken, wilde zwijnen, vossen, gemzen en een honderdtal andere diersoorten zullen leven, heeft Patrice Longour, in samenwerking met Polen in het kader van een Europees fokprogramma, besloten om ook een kudde van zo’n 15 Europese bizons en Przewalskipaarden in het gebied te introduceren.  

Trekpleisters aan de kust

De Côte d'Azur is een uitgelezen bestemming voor watersportliefhebbers. De Fransen hebben in de kleine haventjes aan de kuststrook verschillende soorten watersportcentra ontwikkeld. Voorbeelden van leuke wateractiviteiten zijn: zeilen, surfen, tochten met jachtboten, roeien, duiken, vissen aan de kust en zelfs zeevissen.

Voor de kust liggen een aantal rotsachtige, bijzonder geliefde eilandjes, die weliswaar bij elkaar horen, maar onderling heel verschillend zijn. U kunt er met een veerboot komen. Alle eilanden zijn van zichzelf uniek en hebben allemaal een eigen geschiedenis. De bekenste eilanden zijn de Îles d'Hyeres (betekent Gouden Eilanden) en bestaat uit: Porquerolles, Port-Cros en île du Levant. U treft hier vooral mooie strandjes aan en schaduwrijke wandelpaden.

Ook een interessante trekpleister aan deze kust zijn de kuurcentra. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen en arrangementen. Unieke ontspanning die op het programma staan zijn: combinaties met zeewaterbaden, zwemmen in zoutwaterzwembaden en pakkingen met algen of zeeplakton! (Voorbeelden van plaatsen waar kuurcentra zich bevinden: Héliovital in Bandol en Château Berger in Marseille)

Schildersroute

De Côte d'Azur, een absolute must onder de culturele bestemmingen in Europa, is het leef- en werkgebied van vele kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw. De streek nodigt uit tot een uitzonderlijke vakantie met zijn musea, stichtingen en galerieën die eer betonen aan de grootste namen uit de hedendaagse kunst: Kunstroute Côte d'Azur


Zomer of winter

Eten en drinken

Overnachten

Leuke dagtrips

 

Navigatie: Steden en dorpen in Côte d’Azur
Nog geen gegevens.
Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=C%C3%B4te_d%E2%80%99Azur&oldid=252709"

  

 
Kaart Côte d’Azur

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 324 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 nov 2012 om 18:34 door Wereld. Eerdere bijdragen van Inge tr en auteurs Pepperbot, 217.166.56.178 en 92.65.194.129.