Buitenactiviteiten in de Vaucluse

Ga naar: navigatie, zoeken
Lekker actief

’’De Gorges de la Nesque, het Regionale Natuurpark van de Luberon, de Gouffre du Souffleur, de okerrotsen, talrijke bronnen... Natuur-en sportliefhebbers kunnen de Vaucluse ontdekken via een waaier van openluchtactiviteiten. In het massief van de Ventoux of van de Luberon zijn talloze routes uitgestippeld om te voet, te paard of op de fiets de streek te verkennen. Voor bergbeklimmers biedt het departement meer dan 900 uitgeruste klimroutes van de Dentelles de Montmirail tot de rotswanden van Buoux. En voor hen die her liever in de diepte zoeken is er het speleologiemuseum in Fontaine-de-Vaucluse waar meer dan 400 grotten zijn geïnventariseerd om te onderzoeken.’’


In de Vaucluse ontbreekt het ook niet aan waterwegen om sport te beoefenen en het fantastische natuurschoon te ontdekken: de Rhône en de Durance voor zeil- en roei- liefhebbers, de Sorgue voor kano- en kajak- vaarders, de kloven van de Ouvèze en de Toulourenc voor wandelaars en kilometers lange oevers als paradijs voor hengelaars. Andere sporten die beoefend kunnen worden zijn golf, parapenting, karting en boogschieten. En niet te vergeten het traditionele jeu-de-boulesspel in de schaduw van platanen, dat een symbool op zich is van de levenskunst in de Provence.


Menu

Wandelen

Wandelen

Ruimte en vrijheid hebben talloze wandelroutes uitgestippeld in de Vaucluse. Het minste pad noodt u om spontaan in het hartje van de ongerepte natuur door te dringen, om deze beter te leren kennen. De rotsachtige Dentelles de Montmirail, het okergebergte van de "Provencaalse Colorado", de Gorges de la Nesque en de lavendelvelden van Sault..., deze streek is uitermate sensueel en heeft steeds iets onverwachts in petto. Wandelaars, ruiters en fietsers vinden hier een ideale bestemming om onvervalste ervaringen op te doen en inwoners te ontmoeten die graag over hun geliefde "pais", en zijn geschiedenis zullen vertellen.

Fietsen

Les Dentelles

De Haut Vaucluse heeft er 6 fietsroutes bij. De routes lopen langs prachtige uitzichtpunten op de Dentelles de Montmirail, door karakteristieke dorpjes, langs kunstnijverheidateliers, wijnkelders en historische bezienswaardigheden. Aan het comfort van de fietsers is gedacht, vele services en accommodaties zijn speciaal ingericht op het fietstoerisme (fietsverhuur, hotels, restaurants…). De fietsers kunnen zich helemaal richten op hun parcours, zij krijgen een reparatiesetje mee, een stevig ontbijt en de fiets kan veilig opgeborgen worden in de fietsenstalling. De routes zijn ook aangeduid aan de weg.

Mont Ventoux

Hier kan iedereen zich uitleven ! Tussen de Wijngaarden van de Cotes du Rhone, door de lavendelvelden van dorp naar dorp, langs de Romeinse vestingen. Alles is mogelijk en er is voor ieders wat wils. De fiets is de beste manier om van de gevarieerde landschappen en het rijke erfgoed te genieten. Tevens heeft de Vaucluse een uitzonderlijke maar ook zeer kwetsbare Fauna en Flora.

Trekken door de wijngaarden

Dyonisos of Bacchus, de god van de wijn, is waarschijnlijk een tijdje blijven hangen in de Vaucluse want de wijnboeren hebben niet alleen de kennis meegekregen, maar ook een beetje goddelijkheid. Côtes du Rhône, Côtes du Luberon en Côtes du Ventoux bloeien hier helemaal op. Bezoekers willen tegenwoordig steeds meer weten over wijn. De kofferbak vol wijn laden is niet meer voldoende. Daarom hebben de wijnhuizen speciale ontdekkingsparcours ontwikkeld.

Wijnwandelen...

Leerzame wandelingen door de wijngaarden: via de wandelpaden ontdekt u de verschillende druivenrassen van het Rhônedal, de bodem, het klimaat en de wijnstokken. Na het wandelen in de buitenlucht duikt u de kelders in voor een rondleiding en proeverij. Een paar voorbeelden: een wandeling door het wijndomein van Château la Dorgonne met een informatief gidsje in het Nederlands (La Tour d’Aigues, Côtes du Luberon of het Château Pesquié (Engelstalig gidsje, Mormoiron, Côtes du Ventoux. In Châteauneuf du Pape worden wandel- en fietstochten georganiseerd, begeleid door een wijnkenner die u in de Engelse taal de wijngaarden van Châteauneuf laat ontdekken en u tijdens de route wijnen laat proeven.


Wijnweekends voor kleine prijsjes, een gezamenlijk initiatief van hotels, chambres d’hôtes en wijnboeren.

Bergbeklimmen en speleogie

Voor deze twee activiteiten staan meerdere wereldwijd bekende gebieden ter beschikking. Het gebied ’’De Dentelles de Montmirail’’ zijn ideaal voor de klimmers. Liefhebbers van grotten, onderaardse gangen en tunnels kunnen terecht in St. Christol.


Paardrijden

Ook Paardrijden is in de Vaucluse mogelijk! Ruiters die hun paard op kundige manier door de natuur weten te leiden volgen de ruiterroutes. de Vaucluse biedt vele ruiterspaden, tevens zullen ruiters op hun weg, bed &breakfast tegenkomen die speciaal ingericht zijn om de ruiters en zijn paard te kunnen ontvangen.Mensen die nog niet zo goed geoefent zijn kunnen onder bergeleiding overal in de maneges van Vaucluse gaan paardrijden,om het zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.

Zweefvluchten

In la Belle Provence bevinden zich zes vliegclubs, verschillende clubs voor deltavliegen en parapente om de Vaucluse vanuit de lucht te verkennen. Zij brengen je in alle veiligheid in de ’zevende hemel’

Klimmen

Door het zachte mediterrane klimaat van de Vaucluse zijn er het hele jaar door mogelijkheden om te gaan bergbeklimmen.In de zomer is de noordelijke kant van de Dentelles van de Monymirail ideaal hiervoor, en in de Buoux in de Luberon zijn wereldwijd bekend bij de bersportbeoefenaars. Ook de heuvels van de St. Jacques in Cavaillon, van Baleine in St. Leger du Ventoux en Venasque zijn geliefde klimgebieden in de Vaucluse.

Watersporten

In de Vaucluse zijn ongeveer vijftig kilometer rivieren beschikbaar voor kano en kajakvaarten. De Vaucluse heeft een overvloed aan water. Dit is erg bijzonder voor de Provence, men denkt al snel dat deze mediterrane streek juist heel droog is.

De Sorgue met zijn rustige stromende smaragdgroene water ,ontspringt in de beroemde fontaine de Vaucluse en biedt heerlijke verfrissing tijdens warme periodes. Van april tot eind oktober kunje genieten van de landschappen die voorbij komen als je de stroom volgt.

Golfen

De Golfbanen van de Vaucluse , dichtbij Avignon en de Sorgue, zijn uniek door het bijzondere licht,het vele groen en de prachtige vormgegeven waterpartijen. De verschillende golfbanen biedt voor iedere golfer,beginnend of gevorderde, de mogelijkheid zijn favoriete sport te beoefenen dichtbij de toeristische bezienswaardigheden.


  

 
Deze pagina is het laatst bewerkt op 15 dec 2010 om 15:19 door Wereld. Eerdere bijdragen van Karlyn.