Azay-le-Rideau

Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel van Azay-le-Rideau
Troglodietenwoningen van de Goupillières

Zowel kasteel Azay-le-Rideau als kasteel Chenonceau worden als mooiste kastelen op water genomen, gelegen aan de Loire in Frankrijk. Ze worden allebei “vrouwelijk” genoemd, omdat ze beide in opdracht van een vrouw zijn gebouwd. Hun stijl is kenmerkend voor de Renaissance. De naam van het kasteel, dat aan de Indre ligt, komt van Ridel of Rideau d’azay, dat een 12e-eeuwse ridder was. Het huidige kasteel is gebouwd door een burgemeester van Tours, de financier Gilles Berthelot, of eigenlijk door zijn vrouw, Philippa Lesbahy, die toezicht hield op het werk. In 1527 werd het kasteel na een schandaal overgenomen door Frans II. Zijn embleem, een vuurspuwende salamander, staat gegraveerd boven de haard in de Chambre du Roi, en op de voorgevel van het gebouw, gevolgd door dat van zijn vrouw, de hermelijn.

Afkomstig van WereldPagina.nl, de ideale Reisgids. "http://www.wereldpagina.nl/index.php?title=Azay-le-Rideau&oldid=218861"

  

 
Kaart Azay-le-Rideau

Klik hier voor een kaart van de regio.

Warning: mysql_fetch_array(): 299 is not a valid MySQL result resource in /var/www/vhosts/wereldpagina.nl/httpdocs/skins/SGuMax.php on line 453
Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 12:38 door Wereld. Eerdere bijdragen van Anne, Gido, Carry en Vera en auteurs Pepperbot en 83.134.60.229.